Nors apie dizainerio S.Gandžumiano gyvenimą žiniasklaidoje kartais pasirodo tikrovės neatitinkančių faktų, nuo spaudos jis neatsiriboja, pasakoja apie profesines ambicijas bei asmeninį gyvenimą. Tiesa, labai atsargiai.

Pastarąjį kartą žiniasklaida aptarinėjo S.Gandžumiano skyrybų peripetijas ir tariamą susitaikymą su žmona Kristina. "Tai netiesa, mes gyvename atskirai, bet bendraujame. Kristina mano įmonėje kelias valandas per savaitę dirba vadybininke", - atvirai pasakoja dizaineris. Jis įsitikinęs, kad ir po skyrybų galima išlikti draugais. Buvusią žmoną jis gerbia vien todėl, kad ji yra jo vaikų mama, o mažieji ją myli. Šiuo metu devynerių dukra Ani ir ketverių su pusę Aaronas gyvena su Kristina. Ji juos veža į darželį ir mokyklą, kuri yra prie pat namų. Seržas vaikams skiria savaitgalius ir beveik visą nuo darbo liekantį laiką. Kadangi dizaineris gyvena prie pat miško, ten su vaikais vaikštinėja, žaidžia, bėgioja. Namie dažnai su jais piešia ar žaidžia teatriuką. "Stengiuosi su vaikais bendrauti kūrybiškai ir matau, kad jiems tai patinka", - nusišypso pašnekovas. Tačiau apie vaikų jausmus ir reakciją į tėvų skyrybas Seržas nelinkęs atvirauti. Kaip ir dalyti mažųjų nuotraukų.

Už tvirtą šeimą 

Kalbėdama su menininku skyrybų tema, smalsauju - galbūt šeimoje sunkiau skirtingų tautybių ir mentaliteto žmonėms? Seržas nemano, kad tai galėtų tapti skyrybų priežastimi, bet sutinka - skirtingo mentaliteto reikšmės nuvertinti nevalia. "Esu užaugęs vienoje aplinkoje, turiu savų nuostatų, kitas žmogus - kitokių, - samprotauja pašnekovas. - Prieš tuokdamiesi jaunuoliai turi pamąstyti, kaip atrodys jie patys ir jų ryšys po 3 ar 5 metų."

Pasak Seržo, galima gyventi kaip dabar įprasta nesusituokus, "laikinai". Tada lieka tam tikra moralinė laisvė nusisukti ir atsisveikinti, jei kas nepatinka. Tačiau kai gimsta vaikas, menininko įsitikinimu, į šeimą reikia žiūrėti kitaip. "Nors sakoma, kad spaudas nieko nekeičia, iš tiesų širdies gilumoje lieka tam tikras prisirišimas. Esu už tvirtą šeimą ir tvirtus santykius, kad augantys vaikai matytų, jog namuose tvyro meilė, o ne laisvės paieškos. Nors žinoma, kai tarp vyro ir moters nebelieka meilės, kažin ar verta ją imituoti", - samprotauja Seržas. Tačiau tuoj pat šypsodamasis patikslina, jog jis nėra "užsikonservavęs armėnas", sėdintis namie ir norintis, kad žmona būtinai būtų namų šeimininkė.

Seržas nemano, kad asmeninį gyvenimą galėtų veikti žinomumas. Tai, kad prieš porą metų dalyvavo LTV "Lietuvos šokių dešimtuke", jis vadina iššūkiu. "Man visada įdomus bet koks kūrybinis procesas, paprastai priimu iššūkį ir tik tada galvoju. Šokdamas mažiau laiko skyriau darbui, praradau ir kai kuriuos klientus, pinigų, kita vertus, tai įdomi patirtis, moralinis ir fizinis savęs išbandymas", - pasakoja dizaineris. Jis prisipažįsta, kad tuo projektu mėgavosi, nesitikėjo vienintelio dalyko - pergalės. Ar šokiai neįskėlė pavydo kibirkšties tarp tada dar kartu gyvenusių sutuoktinių? Seržas sako, kad prieš priimdamas sprendimą tarėsi su Kristina, ir ji tam entuziastingai pritarė. Tik vaikams buvo keista matyti tėtį televizijos ekrane ir dar su kita moterimi.

Sėkmė Niujorke 

Nors siaučia sunkmetis, S.Gandžumianas kalba gana optimistiškai: "Gyvenu kaip visi, turiu verslą, nors šiandien vargu ar galiu savo veiklą vadinti verslu. Apie 80 proc. klientų bankrutavo ar sustabdė darbus." Tačiau dizaineris pasidžiaugia, kad individualių užsakymų nesumažėjo. Tiesa, klientai tikisi ypatingesnio aptarnavimo, ilgiau svarsto. Kai kurie neužsakinėja viso drabužių komplekto, tik jo papildymus - atskirus aksesuarus. "Jaučiasi ne tiek pirkimo galios sumažėjimas, kiek baimė ir nežinia dėl ateities", - pastebi pašnekovas.

Prieš mėnesį Seržas grįžo iš mados savaitės Niujorke. Ten jau trečią kartą buvo pristatyta prekinio ženklo "Swan Ph" kolekcija (2010 pavasario/vasaros). Šis prekės ženklas Jungtinių Valstijų mados pasaulyje žinomas, lietuvių kolekcijos laukiamos. Užsakomi atskiri modeliai arba jie tiražuojami. "O svarbiausia, kad viskas ne tik kuriama, bet ir siuvama Lietuvoje", - džiaugiasi Seržas.

Dizainas ir mada pasaulyje kuria didžiausią pridėtinę vertę, bet mūsų šalyje tai neįvertinama, neslepia kartėlio dizaineris: "Lietuva vis dar pateikiama kaip gamintoja. Tada atsiduria šalia tokių didžiųjų šalių kaip Kinija, Indija, Malaizija... Ir joms pralaimi, nes negali pasiūlyti tokios pigios darbo jėgos." Jis įsitikinęs, kad vertėtų save pateikti kaip Suomija ar Danija - kaip dizaino kūrėją, greitos, lanksčios, bet ne pigios gamybos šalį. Iš valstybės reikėtų dizaino palaikymo programos, kurios iki šiol nėra.

Tiesa, S.Gandžumianas pasidžiaugia, kad dizaino kūrėjus supranta ir kiek galėdami remia Lietuvos diplomatai. "Kai į juos kreipiamės, jie visada suteikia reikalingą informaciją ir pagelbėja kiek gali", - negaili gerų žodžių pašnekovas. Tačiau dauguma valdininkų nesuvokia nei dizaino specifikos, nei jo svarbos šalies ateičiai. "Jiems suprantama tik alaus pramonė ar žemės ūkis", - pabrėžia S.Gandžumianas.

Artimieji už Atlanto 

Niujorke Seržas lankosi ne tik darbo reikalais. Ten gyvena jo tėtis Rafaelis, mama Laura ir sesuo Noone su vyru Vahanu bei dukromis Lori, Lusine ir Lili. Sesuo ten beveik du dešimtmečius, o tėvai įsikūrė prieš 15 metų.

"Kai būnu Niujorke, būtinai apsistoju sesers namuose, nors ji gyvena užmiestyje ir iki miesto centro - valanda kelio", - pasakoja dizaineris. Kadangi sesers būstas erdvus, atvykus Seržui šeimos gyvenimas ima koncentruotis ten. Pašnekovas pasidžiaugia, kad jo tėtis, nors ir sulaukęs garbingo amžiaus - jam 79 metai, vis dar dirba ir dėl to jaučiasi laimingas.

"Už Atlanto visi man stengiasi padėti, nors ir yra labai užsiėmę. Nė vienas mano klausimas nelieka neatsakytas, kiekvienas prašymas būna patenkintas", - neslėpdamas šiltų jausmų šeimai pasakoja Seržas.

Planeta planetoje 

Kalbėdamas apie šeimą Seržas mintimis nuklysta į 1997-uosius. Tada jis pirmą kartą lankėsi Jungtinėse Valstijose. Dizaineris pasakoja, kad anuomet sesuo su šeima gyveno Bostone. Jos vaikučiai buvo maži, o šeimoje vyko didžiulės permainos. Vyras Vahanas gavo labai gerą darbą "Forbes" kompanijoje Niujorke ir visi ruošėsi didžiajam kraustymuisi. "Man ta aplinka buvo didžiulis stimulas, grįžęs į Lietuvą išėjau iš darbo ir ėmiausi verslo - įkūriau studiją", - prisimena Seržas.

Kalbėdamas apie Niujorką jis neslepia susižavėjimo. "Niujorkas yra išskirtinis miestas, tarsi planeta planetoje. Ten kunkuliuoja tiek daug energijos, emocijų, kūrybos, meilės, kad nori nenori, vis tiek ko nors pasisemi, nors ir eidamas pro šalį." Pašnekovas įsitikinęs, kad visus bent kartą Niujorke buvusius žmones sieja bendras noras - kada nors vėl grįžti, nes ten kiekvienas atranda dalį savęs.

Seržas džiaugiasi, kad šį kartą Niujorke surengė puikią naujosios "Swan PH" kolekcijos fotosesiją Manhatane, Penktojoje aveniu ir "Times" skvere. Jam talkino ten gyvenanti ir modeliu dirbanti Laura Druskinytė Macguair, fotosesiją filmavo Mykolas Gudelis, o fotografavo "Ralph Lauren" kompanijoje dirbanti Viktorija Juodėnaitė.

"Per kolekcijos pristatymą viskas vyko labai sklandžiai, sulaukėme didžiulio susidomėjimo. Maloniausia, kad pasaulinio lygio mados žinovai ir profesionalai vertindami mūsų dizainą ne tik neslėpė susižavėjimo, bet ir domėjosi Lietuva", - šypsosi Seržas. Pagaliau ima pildytis sena dizainerio svajonė - išplėsti veiklą už Lietuvos ribų.