„Prieš tai buvo nelengvas laikotarpis, o šią savaitę kiek ilgiau pabuvome namuose, kažkiek pailsėjome, gerai pasitreniravome – taip grįžome į savo vėžes. Toks vaizdas, kad viską per pastarąsias dienas padarėme gerai, kadangi vėl matėme besikaunančią komandą. Pačiu laiku pasitaikė ir filmas apie Rose Namajunas. Ji pati prieš rungtynes apsilankė, pasakė motyvacinę kalbą, įkvėpė“, – rungtynes stebėjusiai lietuvių kilmės JAV mišrių kovos menų žvaigždei, kuri šią savaitę Lietuvoje pristatė autobiografinę kino juostą, padėkojo K. Maksvytis.

Rose Namajunas į Lietuvą atvyko praėjusio sekmadienio vakarą. Vos keletui dienų į Lietuvą atvykusi moteris teigė, kad daug laiko skirs susitikimams su plačios savo giminės nariais, bičiuliais, pokalbiams su žiniasklaidos atstovais – žinoma, ir dalyvavimui filmo premjeroje.

„Tai pirmas kartas, kai į Lietuvą atvykstu ne tik aplankyti šeimos, tačiau ir, galima sakyti, darbo reikalais. Jau pirmadienį pirmąkart gyvai pasimatysiu su savo sūnėnu, nekantrauju“, – pasitikta oro uoste sakė R. Namajunas, su kuria kartu į Lietuvą atvyko kolega Chico Camus. Abu atletai domėjosi padėtimi Ukrainoje, žadėjo skirti laiko ir tiesiog paturistavimui.

Lietuvių kilmės režisieriaus Mariaus A. Markeviciaus sukurtas pasakojimas – tai ne tiesiog sportininkės kelias pasaulio čempionės link. Tai filmas apie moterį, sukaupusią visas jėgas, kad ištrūktų iš psichologinių gniaužtų, ir sporte atradusią vaistą nuo kadaise patirto smurto, anksčiau rašoma pranešime spaudai.

Dokumentinis filmas apie ją prasideda nuo scenos, kurioje kovotoja skambina fortepijonu.

„Aš esu čempionė“ – kasryt Rose kartojama afirmacija. „Rose Namajunas: aš esu čempionė“ – taip pavadintas ir Mariaus A. Markevičiaus sukurtas pasakojimas apie ją.

Filmo premjeros akimirkos – galerijoje:

Filmo premjera 2022 m. rudenį įvyko Ostino kino festivalyje JAV, o Lietuvos ekranus jis pasieks jau vasarį. Šiandien pristatomi filmo anonsas ir plakatas.

Rose Namajunas, kaip ir filmo apie ją režisierius, gimė JAV. 1992-aisiais dukters susilaukė į Viskonsiną atsikrausčiusių menininkų iš Lietuvos šeima. Įdomu, kad Rose senelis buvo daugkartinis Lietuvos ir Baltijos šalių imtynių čempionas. Pačios merginos kelias į prestižiškiausius pasaulio ringus buvo sudėtingas – visgi būtent profesionalus sportas tapo priešnuodžiu vaikystėje patirtam smurtui.

Skirtumas tarp smurto ir kovos – viena svarbiausių dokumentinio filmo „Rose Namajunas: aš esu čempionė“ žinučių, kviečianti atvira širdimi, pamiršus stereotipus, pažvelgti į nevienareikšmiškai vertinamus kovos menus bei sporto suteikiamą šansą.

Profesionalios MMA kovotojos karjerą Rose pradėjo 2013 m., ir jau po metų debiutavo UFC. 2017 m. ji tapo UFC čempione („strawweight“ kategorija iki 52 kg). 2022 m. gegužę lietuvių kilmės kovotoja prarado šį titulą, bet į UFC ringą revanšui žada grįžti jau šiemet.

Dokumentiniame filme prisiminimais apie Rose vaikystę ir paauglystę dalinasi jos mama ir brolis, filmavimo komanda kartu su pagrindine juostos heroje viešėjo ir pas jos močiutę Kaune – žiūrovai tikrai juoksis išgirdę, kaip pastaroji vertina anūkės pravardę „Thug Rose“.

Itin svarbus vaidmuo projekte atiteko ir sportininkės sužadėtiniui bei vadybininkui Patui Barry. Režisierius neslepia, kad sudėtingiausia buvo filmuoti pačias UFC kovas dėl pasaulio čempiono diržo ir pasiruošimą joms – šis sportas itin pavojingas, tad atletai turi būti maksimaliai susikaupę. Visgi Amerikos lietuvio idėja užsidegę sporto pasaulio atstovai pasistengė, kad kameros užfiksuotų įdomiausias akimirkas, kurių paprastai nemato televizijos žiūrovai.

„Rose Namajunas: aš esu čempionė“ Lietuvos kino teatruose – nuo vasario 10 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją