– Kaip, jūsų nuomone, Lietuvos specialistai atrodo pasaulio mastu? Turime, kuo didžiuotis?

– Lietuvos chirurgai turi skonį. Esame ištroškę žinių, dalyvaujame visuose pasauliniuose kongresuose. Mūsų profesionalumas užsienyje yra vertinamas ir tikrai ne dėl to, kad operacijos yra pigesnės: darbas atliekamas kokybiškai ir skoningai. Užsieniečiai atvyksta į Lietuvą. Turiu klientų, atskrendančių net iš Amerikos, o pastaruoju metu – ir iš Afrikos. O Kauną garsina ne tik „Žalgiris“, bet ir plastinė chirurgija (juokiasi).

– Daugiau nei 20 metų dirbate šioje srityje, esate atlikęs tūkstančius operacijų. Kas jus motyvuoja?

– Man nėra svarbu lyderiauti – daug svarbiau profesionaliai atlikti savo darbą.

– Bet laikote save lyderiu?

– (juokiasi) Apie tai negalvoju. Nuolat darydamas operacijas kaupiu patirtį ir stengiuosi tobulėti.

– Vis dėlto sakėte, kad mūsų gydytojai išsiskiria savo kompetencija. Kuriose srityse esame stipriausi?

– Lietuva buvo šiek tiek nuskriausta. Jos gydytojų išsilavinimas ilgai net nebuvo laikomas lygiu Vakarų chirurgams. Sakyčiau, dėl to esame truputį kompleksuoti, vyresnė karta dar jaučia ir kalbos barjerą. Negalime išskirti vienos srities, kurią išmanome geriausiai, kaip, pavyzdžiui, turkai išsiskiria nosies plastinėmis operacijomis. Nors Lietuvoje stipriausia sritis tikriausiai yra krūtų didinimo operacijos. Lietuvaitės yra smulkios, lieknos, krūtys būna neišsivysčiusios, todėl ir atliekame labai daug krūtų formos korekcijų.

Prieš ketverius metus pasaulio kongrese Rio de Žaneire važiavome taksi. Į jį įsėdo gydytoja iš Venesuelos ir jos vyras gydytojas iš Brazilijos. Moteris paklausė, kiek operacijų per metus aš atlieku. Pradėjau vardyti: 50 veido operacijų, 150 krūtų operacijų ir t. t. Tada jie nutilo, nes pasirodė, kad mes, lietuviai, operuojame daugiau nei daugelis brazilų. Taigi, tikrai esame lygiaverčiai viso pasaulio chirurgams.

Mano nuomone, vienintelis neigiamas dalykas – Lietuvos plastinės chirurgijos specialistai, turėdami nemažą patirtį ir krūvį, vengia skaityti pranešimus ir dalytis savo patirtimi su kitais užsienio chirurgais.

– Kaip keičiasi jūsų klientai, su kokiais lūkesčiais jie ateina?

– Plastinė chirurgija nėra ekskliuzyvinė sritis. Žmogus ateina, nes jaučiasi tam subrendęs, neužbėga tiesiog eidamas pro šalį. Ateina savimi pasitikinčios moterys, žinančios, ko nori. Anksčiau būdavo atvejų, kai savo moteris atvesdavo vyrai. Dabar tikrai taip nėra, moterys apsisprendžia pačios atsikratyti savo kompleksų.

Po mūsų atliktų operacijų sutikęs moteris pastebiu, kokios jos būna išgražėjusios, dar labiau savimi pasitikinčios.

– Ką pasakytumėte tiems, kurie mano, kad išvaizdai teikiama per daug reikšmės?

– Garsi A. Šopenhauerio sentencija atsako į šį klausimą: „Grožis yra nebyli rekomendacija.“ Aišku, grožį reikia suprasti bendrai – ir fizinį, ir dvasinį. Jei žmogus kenčia dėl savo trūkumų, tai kenkia jam ir dvasiškai.

Užtenka pašalinti vieną nedidelį trūkumą – ir žmogus tarsi išsitiesia, pralinksmėja, atsipalaiduoja. Moterys tiesiogine to žodžio prasme pražysta. Plastinė chirurgija yra žmogaus sveikatos dalis. Sveikas žmogus yra tada, kai jame yra fizinės ir psichinės sveikatos pusiausvyra.

– Nebaisu, kad dėl operacijų žmonės gali supanašėti?

– Žmonės nebeateina su paveiksliukais, norėdami atrodyti kaip Johny Deppas ar Angelina Jolie. Be to, lietuviai chirurgai turi skonį ir klonų negamina. Geras chirurgas išklausys paciento lūkesčius ir pritaikys, kas jam tinka.

Visą interviu su grožio chirurgu skaitykite IKONA.TV portale čia.