Kaltinamasis buvo nekalbus

Vilniaus apylinkės teismui byla buvo perduota lapkritį. M. Daukšys teisiamas pagal LR BK 281 str. 6 d. – už tai, kad vairuodamas pažeidė kelių eismo saugumo taisykles, sukėlė eismo įvykį, dėl kurio žuvo žmogus. Negana to, įvykio vietoje vairuotojas buvo neblaivus.

Kaltinamajam gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Ketvirtadienį į teismą atvykęs M. Daukšys sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio – prie posėdžio salės jo laukė gausus būrys žurnalistų ir fotografų. Tiesa, kaltinamasis kalbus nebuvo. Tepasakė, kad į teismą atvyko su rimtomis mintimis.

Nukentėjusieji, tarp kurių Š. Bartas ir močiutė Ina, į posėdį neatvyko. Juos atstovauja advokatas Rolandas Tilindis.

Nurodyta, kad senjorė yra gydymosi įstaigoje, o režisierius į teismą atvykti negalėjo dėl kūrybinės komandiruotės užsienyje. Visgi žuvusios artimieji nepateikė prašymo, kad posėdis būtų atidėtas – to šeima neplanuoja daryti ir ateityje.

Pristatant M. Daukšį, atskleista, kad šis dirba UAB „Dainava“, užima projektų vadovo pareigas, yra nevedęs, anksčiau teistas nebuvo.

Paprašyta neviešo bylos nagrinėjimo

Prasidėjus posėdžiui pirmiausiai aptartas jautrus klausimas – paprašyta, kad bylos nagrinėjimas nebūtų viešas, kadangi byloje yra duomenų apie žuvusios merginos patirtus sužalojimus ir kt. aplinkybes.

Remtasi ir tuo, kad žuvusiosios merginos močiutė yra garbaus amžiaus, šiuo metu yra gydymo įstaigoje, todėl išgirsti iš viešumos apie bylos detales jai būtų labai jautru ir sudėtinga emociškai. Teigta, kad tokia informacija gali turėti įtakos jos sveikatos būklei.

Byloje civilinis ieškinys nėra reiškiamas, kaltinamasis ir nukentėjusieji yra pasiekę tam tikrą susitarimą už žalos atlyginimą ir jo duomenų Š. Bartas nenori viešinti. Tai – dar kita priežastis, kodėl siekta neviešo bylos nagrinėjimo.

„Palaikytume išsakytą bylos atstovo poziciją, nes bylos aplinkybės yra susijusios su labai jautriomis aplinkybėmis. Jos turėtų būtų nagrinėjamos ne viešame teisme. Visuomenės teisė žinoti ir asmens teisės šiuo atveju konkuruoja“, – sakė M. Daukšio atstovė Ingrida Butyrienė.

Šiai pozicijai pritarė ir kaltinamasis, buvusio Seimo nario ir buvusio ūkio ministro K. Daukšio sūnus M. Daukšys.

Teisėja Aušra Ragelienė nutarė tenkinti abipusį prašymą, todėl netrukus posėdis buvo tęsiamas už uždarų durų.

„Yra įstatymo numatyti atvejai, kai bylos nagrinėjamos neviešai, siekiant užkirsti kelią paskelbti žinias apie privatų proceso dalyvių gyvenimą“, – sakė teisėja.

Pasak jos, bus tiriamos aplinkybės, susijusios su privačiu gyvenimu, ypač jautrios aplinkybės, jos gali paveikti neigiamai paveikti nukentėjusius artimuosius.

Sutrumpintas įrodymų tyrimas

Š. Barto dukters žūties byloje atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas, kitame posėdyje turėtų pasisakyti prokuroras, nukentėjusiųjų ir kaltinamojo advokatas.

Tai žurnalistams, pasibaigus neviešam bylos posėdžiui, ketvirtadienį sakė nukentėjusiojo Š. Barto advokatas R. Tilindis.

Kitas posėdis numatytas sausio 31 dieną, pirmadienį.

„Liudytojai kviečiami nebus, kadangi yra įstatymo nustatytos visos sąlygos, leidžiančios atlikti sutrumpintą įrodymų tyrimą, tai, vėlgi, nukentėjusiesiems nėra pagrindo prieštarauti, nes bylos aplinkybės yra pakankamai aiškios, jų niekas neginčija. Nukentėjusieji taip pat neturi jokio pagrindo abejoti bent kokiu ikiteisminio tyrimo metu surinktu dokumentu ar ekspertų išvadomis“, – sakė advokatas.

Sutrumpintas įrodymų tyrimas teisme paprastai atliekamas, kai asmuo pripažįsta kaltę, neneigia byloje nustatytų aplinkybių.

Įvykio aplinkybės

Delfi primena, kad tragiška avarija įvyko praėjusių metų balandžio 7-osios naktį Vilniaus Antakalnio gatvėje. Būdamas neblaivus ir važiuodamas miesto gatve didesniu kaip 123 km/h greičiu, automobilio „Hyundai“ vairuotojas kliudė dviratį, kuriuo važiavo 1995 m. gimusi mergina. Nuo eismo įvykio metu patirtų sužalojimų dviratininkė iš karto žuvo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Hyundai“ vairuotojas pažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimus, būdamas neblaivus, neįvertino sudėtingų meteorologinių sąlygų (buvo tamsu, lijo), nepasirinko saugaus greičio, o leistiną greitį viršijo daugiau nei dvigubai. Neatsargiai ir neatidžiai vairuodamas, jis nesugebėjo sulėtinti greičio ir išvengti susidūrimo su ta pačia kryptimi važiavusia dviratininke. Po tragiško eismo įvykio „Hyundai“ vairuotojui buvo nustatytas 0,98 promilių girtumas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta kaltinamojo atsakomybę lengvinanti aplinkybė – prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir dėl to gailisi.

Minima I. M. Bartaitė – garsaus kino režisieriaus Š. Barto ir legendinės rusų aktorės Jekaterinos Golubevos dukra. Mergina taip pat dirbo aktore, yra suvaidinusi ir tėčio filmuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)