M. Daukšys avariją sukėlė neblaivus ir važiuodamas miesto gatvėmis beveik 130 kilometrų per valandą greičiu, paskelbta teisme.

Teismas 36 metų M. Daukšiui skyrė laisvės atėmimą penkeriems metams, tada trečdaliu sumažino ir skyrė galutinę bausmę – laisvės atėmimą trejiems metams ir keturiems mėnesiams. Paskirtos bausmės vykdymas atidėtas trejiems metams.

Visą bausmės atidėjimo laikotarpį M. Daukšys negalės išvykti iš gyvenamosios vietos, privalės būti namuose nuo 22 iki 6 val., negalės vartoti psichiką veikiančių medžiagų, jam penkerius metus uždrausta vairuoti.

Prokuroras paprašė vyrui skirti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę ir ją atidėti.

Kaltinamasis ir nukentėjusieji, jiems susitaikius, teigė, kad yra visos sąlygos atleisti vairuotoją nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teisėja Aušra Ragelienė žurnalistams sakė, kad bausmės tikslai bus pasiekti neskyrus realios laisvės atėmimo bausmės.

Pasak teisėjo, atleisti vairuotoją nuo baudžiamosios atsakomybės šioje byloje nebuvo nustatyta visų sąlygų.

„Jis du kartus viršijo leistiną greitį, buvo baustas administracine tvarka už kelių eismo taisyklių pažeidimus, iki įvykio penkis kartus baustas už greičio viršijimą iš viso šešis kartus baustas už kelių eismo taisyklių pažeidimus“, – sakė teisėja A. Ragelienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad leistiną greitį neblaivus vairuotojas viršijo du kartus.

Avarijos byloje atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas, liudytojai į teismą nebuvo kviečiami.

Byla teismo sprendimu nagrinėta neviešai, to paprašius ir nukentėjusiųjų, ir kaltinamųjų atstovams.

M. Daukšys teistas už tai, kad pernai pavasarį automobiliu Vilniuje mirtinai sužalojusio dviračiu važiavusią 25-erių Iną Mariją Bartaitę.

Byloje civilinis ieškinys nebuvo pareikštas, tačiau per posėdį paaiškėjo, kad šalys sudarė susitarimą dėl žalos atlyginimo.

Tragiška avarija įvyko balandžio 7-osios naktį Vilniaus Antakalnio gatvėje.

Kaltinamasis buvo nekalbus

Vilniaus apylinkės teismui byla buvo perduota lapkritį.

Pirmasis posėdis įvyko sausio 27-ąją. Tąkart į teismą atvykęs M. Daukšys sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio – prie posėdžio salės jo laukė gausus būrys žurnalistų ir fotografų. Tiesa, kaltinamasis kalbus nebuvo. Tepasakė, kad į teismą atvyko su rimtomis mintimis.

Nukentėjusieji, tarp kurių Š. Bartas ir merginos močiutė Ina, į posėdį neatvyko. Jiems atstovavo advokatas Rolandas Tilindis.

Nurodyta, kad senjorė yra gydymo įstaigoje, o režisierius į teismą atvykti negalėjo dėl kūrybinės komandiruotės užsienyje. Visgi žuvusios artimieji nepateikė prašymo, kad posėdis būtų atidėtas.

Pristatant M. Daukšį, atskleista, kad šis dirba UAB „Dainava“, užima projektų vadovo pareigas, yra nevedęs, anksčiau teistas nebuvo.

Paprašyta neviešo bylos nagrinėjimo

Prasidėjus pirmajam posėdžiui pirmiausiai aptartas jautrus klausimas – paprašyta, kad bylos nagrinėjimas nebūtų viešas, kadangi byloje yra duomenų apie žuvusios merginos patirtus sužalojimus ir kitas aplinkybes.

Remtasi ir tuo, kad žuvusiosios merginos močiutė yra garbaus amžiaus, tuomet buvusi gydymo įstaigoje, todėl išgirsti iš viešumos apie bylos detales jai būtų buvę labai jautru ir sudėtinga emociškai. Teigta, kad tokia informacija gali turėti įtakos jos sveikatos būklei.

Byloje civilinis ieškinys nebuvo reiškiamas, kaltinamasis ir nukentėjusieji yra pasiekę tam tikrą susitarimą už žalos atlyginimą ir jo duomenų Š. Bartas nenori viešinti. Tai – dar kita priežastis, kodėl siekta neviešo bylos nagrinėjimo.

„Palaikytume išsakytą bylos atstovo poziciją, nes bylos aplinkybės yra susijusios su labai jautriomis aplinkybėmis. Jos turėtų būti nagrinėjamos ne viešame teisme. Visuomenės teisė žinoti ir asmens teisės šiuo atveju konkuruoja“, – tuomet sakė M. Daukšio atstovė Ingrida Butyrienė.

Šiai pozicijai pritarė ir kaltinamasis, buvusio Seimo nario ir buvusio ūkio ministro Kęstučio Daukšio sūnus M. Daukšys.

Teisėja A. Ragelienė nutarė tenkinti abipusį prašymą, todėl netrukus posėdis buvo tęsiamas už uždarų durų.

„Yra įstatymo numatyti atvejai, kai bylos nagrinėjamos neviešai, siekiant užkirsti kelią paskelbti žinias apie privatų proceso dalyvių gyvenimą“, – sakė teisėja.

Pasak jos, bus tiriamos aplinkybės, susijusios su privačiu gyvenimu, ypač jautrios aplinkybės, jos gali paveikti neigiamai nukentėjusius artimuosius.

Sutrumpintas įrodymų tyrimas

Š. Barto dukters žūties byloje atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas.

Tai žurnalistams, pasibaigus neviešam bylos posėdžiui, sakė nukentėjusiojo Š. Barto advokatas R. Tilindis.

„Liudytojai kviečiami nebus, kadangi yra įstatymo nustatytos visos sąlygos, leidžiančios atlikti sutrumpintą įrodymų tyrimą, tai, vėlgi, nukentėjusiesiems nėra pagrindo prieštarauti, nes bylos aplinkybės yra pakankamai aiškios, jų niekas neginčija. Nukentėjusieji taip pat neturi jokio pagrindo abejoti bent kokiu ikiteisminio tyrimo metu surinktu dokumentu ar ekspertų išvadomis“, – tuomet sakė advokatas.

Sutrumpintas įrodymų tyrimas teisme paprastai atliekamas, kai asmuo pripažįsta kaltę, neneigia byloje nustatytų aplinkybių.

Įvykio aplinkybės

Delfi primena, kad tragiška avarija įvyko praėjusių metų balandžio 7-osios naktį Vilniaus Antakalnio gatvėje. Būdamas neblaivus ir važiuodamas miesto gatve didesniu kaip 123 km/h greičiu, automobilio „Hyundai“ vairuotojas kliudė dviratį, kuriuo važiavo 1995 m. gimusi mergina. Nuo eismo įvykio metu patirtų sužalojimų dviratininkė iš karto žuvo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Hyundai“ vairuotojas pažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimus, būdamas neblaivus, neįvertino sudėtingų meteorologinių sąlygų (buvo tamsu, lijo), nepasirinko saugaus greičio, o leistiną greitį viršijo daugiau nei dvigubai. Neatsargiai ir neatidžiai vairuodamas, jis nesugebėjo sulėtinti greičio ir išvengti susidūrimo su ta pačia kryptimi važiavusia dviratininke. Po tragiško eismo įvykio „Hyundai“ vairuotojui buvo nustatytas 0,98 promilių girtumas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta kaltinamojo atsakomybę lengvinanti aplinkybė – prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir dėl to gailisi.

Minima I. M. Bartaitė – garsaus kino režisieriaus Š. Barto ir legendinės rusų aktorės Jekaterinos Golubevos dukra. Mergina taip pat dirbo aktore, yra suvaidinusi ir tėčio filmuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)