Dar salei pilnai neužsipildžius, žiūrovams ekranuose pradėtas rodyti garsiojo krepšinio trenerio atvykimas į arenos vidų. Renginio pradžioje nemažai emocijų salėje sukėlė ir vaizdo įrašas su krepšinio legendai įsimintiniausiais epizodais bei citatomis iš jo karjeros.

Įspūdinga pirmoji alga – rubliais

Jankevičiaus ir Jasikevičiaus pokalbis prasidėjo nuo nostalgiškų paauglystės, praleistos Kaune, atsiminimų.

„Partizanų gatvės krepšinio aikštelė buvo pirmoji mano aikštelė. Nors tėvai bandė apsaugoti nuo gatvės, o partizankėj buvo chuliganų. Mama dirbo siuvimo fabrike, aš stovėjau prie ryžių, prie tualetinio popieriaus, prie šitų dalykų buvo eilės. Keturiolikos metų mane tėtė įdarbino „Kaustos“ salės apsaugininku, vaikščiojau aplink pastatą su teniso rakete, jaučiausi tikru sargu. Gavau pirmąją algą, vyresniosios kartos žmonės supranta, kad tai buvo kosmosas. Gavau 130 rublių, tai buvo mano pirmieji pinigai. Iš Vilniaus mafijozo nusipirkau 5 serijos BMW automobilį, nes aš kauniokas“, – prisiminęs senas dienas juokėsi Šarūnas.

Tačiau šiame darbe ilgai būti jam neteko – greitai buvo pastebėtos jo, kaip krepšinio talento, perspektyvos.

„Man tada pasakė: važiuok žaist ir mokytis į koledžą JAV. Aš neįsivaizdavau, kas tai yra ir kaip ta kelionė atrodo. Gyvenau Amerikoj pas šeimą, kurioje šeimininkas stebėdavo, kaip skambindavau tėvams į Lietuvą ir skaičiuodavo, kiek laiko kalbu – 3 ar 4 minutes. Buvo kitokie laikai.

Kai manęs tėvai paklausdavo, kodėl pažymiai prasti, aš sakydavau, kad pamokų metu rašydavau jiems laiškus, nes skambinti leisdavo tik kartą per mėnesį. Supratau, kad mokslai Amerikoje kainuoja daug. Iš tikrųjų aš net nelabai turėjau pinigų nueiti į naktinį klubą. Tik gavęs uždirbtus pinigus, iškart siųsdavau juos tėvams, paskui kiti mėnesiai man būdavo liūdnesni“, – apie karjeros pradžią renginio metu atviravo sportininkas.

Jis tikino, kad apie tai, koks yra žinomas Lietuvoje, nesuprato iki vieno įstrigusio atmintyje įvykio.

„Vilniuj, Švitrigailos gatvėj, nusipirkau žurnalą, o ten – mano plakatas. Iš nuostabos atsitrenkiau į kitą mašiną, sukaliau tėvo automobilį“, – prisimena Š. Jasikevičius.

Sakiau mamai: busim čempionais

Vėliau pokalbis nusikėlė į 2004-uosius, kuomet Šarūnas buvo pramintas „Europos karaliumi“.

„Žiauriai norėjau žaisti NBA. Didžiausia kaltė, kodėl ten nežaidžiau, yra mano paties. Žaidžiant Atėnuose prie manęs priėjo NBA žaidėjas Stephon Marbury ir paklausė, kada atvažiuosiu pas juos, bet aš pasakiau, jog nesu pasiruošęs. Aš iki šiol puikiai atsimenu savo šią frazę. Tai buvo nepasitikinčio žmogaus frazė. Tai buvo gyvenimo šansas, o tas atsakymas ištrūko natūraliai iš pasąmonės“, – įsitikinęs Š. Jasikevičius.

„Aš visąlaik bijojau skambių frazių, stengiuosi nesakyti nieko garsiai, viduje daug galvoju. Prieš Lietuvai tampant Europos čempionais, sakiau mamai: „Mes būsim čempionais“, tai buvo nuojauta. Komandoje buvo fantastinis balansas, užknisdavom priešininką savo talentu. Visi tau įmeta 90 taškų, bet tu pasistengsi įmesti 98. Veikė principai. Iš išleistuvių po galingo triumfo Lietuvoje atsimenu tik euforiją ir vakarėlį“, – juokėsi pašnekovas.

Vedėjui paklausus, ar tada buvo geriausia jo visų laikų komanda, krepšinio legenda atsakė: „Du kartus per dvejus metus tampi Europos čempionais, žaidi žiauriai gražų krepšinį, turi geriausius komandos draugus – tai yra geriausia komanda“.

Vakaro metu svečio laukė ne viena staigmena. Pavyzdžiui, apie Šarūną pasisakė ir jo buvęs kolega Mantas Kalnietis.

„Pamenu, kai Jasikevičius baigė žaidėjo karjerą, kalbėjom, kaip jam seksis būti treneriu. Aš žinojau, kad jis bus išskirtinis treneris. Tereikia prisiminti šio žaidėjo istoriją. Žmogus iš tokios prastos fizinės būklės ir pasirengimo, kitaip sakant – tragiško kūno, tapo čempionu ir geriausiu Europos žaidėju, tai įsivaizduokit, koks jis bus, kai žaidime nereikės naudoti kūno. Jis buvo pirmais žmogus, kuris parodė, jog krepšinis yra žaidžiamas galva“, – savo kolega didžiavosi M. Kalnietis.

Būtent šie žodžiai sukėlė juoką Š. Jasikevičiui.

„Tiesa, besimokant koledže sverdavau šimtą kilogramų“, – sakė Š. Jasikevičius.

Jis neliko skolingas ir pasidalino daugelio žiūrovų nuotaiką pakėlusia istorija: „Lietuvos krepšinio rinktinė skrenda D. Britanijos karalienės lėktuvu. Kalnietis įsitaisęs į minkštą krėslą, vietoj įprastų sėdynių, kaip tikras kaunietis, sako: „Žinok, prabanga man pradeda patikti.“

Tačiau renginio „Pasitikite“ metu skambėjo ne tik linksmos istorijos. Krepšinio žvaigždė prakalbo ir apie sunkesnius gyvenimo etapus.

„Mane išmetė iš Barselonos, nes aš aplėpausiui treneriui netikau. Manęs nenorėjo. Makabio dinastija prasidėjo per kažkokią klaidą. Aš buvau nupirktas žaidėjas, kuris puola. Nereikia meluoti, kad nepykau, jog geriausiai žaisdavau kovojant prieš Žalgirį. Aš kovoju, aš kaunietis, prisimenu, kai kažkada jie manęs nenorėjo. Pamenu, kai baigėsi rungtynės, aš atsiprašinėjau“, – sakė svečias.

Beje, žiūrovai iš jo ketvirtadienio vakarą galėjo išgirsti ir ne vieną naudingą karjeros patarimą.

„Jūs turite sugrįžti į savo profesijas. Taip yra ir krepšinyje. Mes viską darom kartu, esam komanda. Tas pats ir su daktarais, advokatais ar kita profesija. Kiekviena organizacija prasideda nuo viršaus ir visi turi sueiti į vieną. Jeigu bent viena ranka lūžta – bus blogai“, – sakė Jasikevičius.

„Aš nusipelniau tų visų savo kontraktų. Aš gyvenime su priėmęs labai daug blogų sprendimų, esu padaręs daug blogų investicijų, aš esu žiauriai sudegęs, nebijau to pripažinti. Aš savo istorijos nesibaidau, kas buvo, tas buvo“, – atviravo krepšininkas.

Tęsiant pagrindinę pokalbio temą apie krepšinį, Š. Jasikevičiui J. Jankevičius uždavė klausimą apie jo įsivaizduojamą geriausią „Žalgirio“ visų laikų startinį penketą.

„Penkta pozicija, centras – dėdė Arvydas, ketvirtoj – meta bulvę ir laimi penkiolika titulų – Jankūnas, trečioj, kurioje reikia stumtis per pozicijas – Modestas Paulauskas, antroj atakuojantis gynėjas Kurtinaitis arba Saulius Štombergas, pirmoj –Moskoliūnas. Jeigu paimtume juos penkis ir duotume žaisti modernų krepšinį – tai jiems būtų žiauriai chujova“, – publiką privertė nusijuokti Šarūnas.

Pažintis su žmona ir pamoka tapusi istorija apie patyčias

Vakaro vedėjui užvedus kalbą apie moterų dėmesį, Š. Jasikevičius dalijosi mintimis apie ištikimybę: „Visą laiką žmonės nenori prisiimti atsakomybės, jeigu tu padarai klaidą, tai yra ne jų kaltė, tai yra tavo kaltė. Tu esi tas žmogus, kuris galėjo pasirinkti žengti kažkokį žingsnį, ar ne“.

Vakaro temai pasisukus apie santykius, krepšininkas papasakojo apie pažintį su žmona Ana: „Galvoju, kad viskam ateina savo laikas. Aš turėjau draugysčių, buvau vedęs, bet po to sutikau savo moterį. Mūsų pažintis prasidėjo viename iš Atėnų barų, kai švenčiau pergalę. Sutikau mergaitę, apsikeitėm telefono numeriais, kitą rytą man kažkas liko faino galvoj, galvoju paskambinsiu. Pasiūliau susitikti, ji išėjo iš pusseserės vestuvių, susitikom, ir štai ji sėdi čia“, – į salėje sėdinčią žmoną parodė sportininkas.

Šou pabaigoje Šarūnas pasidalino ir draugystės pradžios su Rimantu Kaukėnu istorija, mat pinigai, surinkti už bilietus į šį renginį atiteko Rimanto Kaukėno paramos fondui.

„Mes su Rimantu turim gerą istoriją. Tai istorija apie patyčias. Susipažinus su juo, tai man buvo kaip gyvenimo pamokslas. Susipažinome stovykloje, aš niekad gyvenime neužmiršiu, ateinu pas Kaukėną į kambarį, lyg pasityčiot, pasirodyt, kad aš geresnis, klausiu: na, tai ką turi? Tas sako: Tai žiūrėk, turiu obuolių, bananų, imk ką nori, tu alkanas? Aš galvoju, o ką sakyti man jam dabar? Tai vienas mano pirmųjų kartų gyvenime, kai supratau, jog reikia durniui duoti kelią. Jis pastatė mane į vietą. Aš supratau, kad aš esu niekas“.

Besibaigiant pokalbiui, Justinas Šarūno paklausė, kiek metų jam buvo, kai uždirbo pirmą milijoną?

„Man buvo dvidešimt dveji. Antrą milijoną uždirbti užtruko dar metus,“ – atviravo Š. Jasikevičius.

Renginio žiūrovams smagiais siurprizais tapo ne tik Š. Jasikevičiaus istorijos bei jo kolegų pasakojimai, bet ir Vido Bareikio, grupės „8 kambarys“ pasirodymai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)