„Po mirties man reikės mylimų žmonių prisiminimo, ne ragenų ar inkstų! Jų meilė bus mano sparnai, leisiantys retkarčiais man atskristi ir juos aplankyti. Aš suprantu, kad ne vienam jūsų mintis, kad mylimo žmogaus organai išimami ir atiduodami kitam gali būti nepriimtina, nesuprantama, prieštarauti jūsų gyvenimo filosofijai, net skaudinti. Suprantu, bet... Atsigręžkite į savo mylimą žmogų, dar geriau – į savo vaiką. Pabandykite pasimatuoti situaciją, kurioje, duok Dieve, niekada nebūtumėt! Kas tada, jei likimas jums tėkštelėtų: atsiprašom, bet jūsų vaikas neišgyvens, nes, deja, tėvai ir artimieji atsisakė padovanoti jums mirusiojo širdį ar inkstą.

Rūta Mikelkevičiūtė

Kaip tada? Aš tikiu, kad siela yra nemirtinga! Deja, kūnas ir organai kaip mašinos dalys, jos dėvisi, jas galima keisti ir padovanoti, jei pačiam tų dalių nebereikia. Po mirties nesiruošiu užsiimti tokiais menkniekiais, kaip skaitymu, valgymu ar metabolizmu. Aš turėsiu svarbesniu reikalų! Ir jei mano organai po mano mirties kam nors suteiktų galimybę gyventi, tai būtų man džiugu ir prasminga.

Kas gi yra brangiau už gyvybę? Nieko! Žmogus juk gyvena tiek, kiek jį prisimena kiti, todėl man už mano ragenas bus labiau reikalinga jų meilė ir pasakojimai apie mane, net ir nelabai geri. Tai taps mano sparnais, kurie leis man retkarčiais atskristi ir juos aplankyti“, – sako LNK žvaigždė.

Šiuo metu Lietuvoje organų transplantacijos laukia 279 recipientai – 114 laukia inksto, 3 – kasos inksto komplekso, 53 – širdies, 6 – plaučių, 4 – širdies ir plaučių komplekso, 99 – kepenų. Į šį sąrašą patenka ir 2 vaikai.

Iš viso iki dabar Donorų kortelių yra išduota daugiau nei 37 tūkstančiai.

Donoro kortelę galima gauti užpildžius sutikimą internetu. Norint tai padaryti, reikia prisijungti prie elektroninių valdžios vartų pasinaudojant el. banku arba el. parašu. Tuomet lieka užpildyti sutikimą/nesutikimą ir jį išsaugoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)