Apie nemalonią situaciją, kuomet pavagiama žmogaus tapatybė jam nė nenutuokiant, televizijos laidų vedėjas prabilo savo socialiniuose tinkluose. „Šiandien sulaukiau skambučio su klausimu apie artėjančią konferenciją, atrodytų, įprastas reikalas, bet... aš apie tą konferenciją nieko net nebuvau girdėjęs“, – paaiškino jis.

Skambučio metu pasakota, kad visas detales apie renginį derino vadybininkas, prisistatęs Lino vardu. Esą jis turėjo sukontaktuoti su R. Vilkončiumi ir papasakoti jam visas reikiamas konferencijos detales. Žinomas vyras pašnekovei patikino, kad neturi ir niekada neturėjo jokio vadybininko, todėl kurį laiką net pamanė, kad šis skambutis gal koks pokštas radijo eteryje, tačiau ilgainiui suprato, jog reikalas rimtas.

Paaiškėjus, kad kalbama apie galimai pasipelnyti svetimu vardu siekiantį aferistą, R. Vilkončius suskubo paklausti, ar paslaugos užsakovai nepervedė jokių pinigų. Laimei, pašnekovė patikino, kad iki šio žingsnio dar nebuvo prieita. Televizijos laidų vedėjas paragino to nedaryti, kadangi tai – apgaulė.

„Vėliau su pašnekove dar aiškinomės detales, kas čia per veikėjas, iš kur jis atsirado ir kaip taip galima skelbtis kažkieno vadybininku, kurio nei aš regėjęs, nei, kaip suprantu, ir jie net nebuvo matę“, – stebėjosi jis.

Pasirodo, kad panaši istorija R. Vilkončiui buvo nutikusi dar prieš kelerius metus.

„Šis pokalbis sugrąžino prisiminimus apie istoriją, nutikusią prieš kokius penkerius metus atgal, kai buvau sulaukęs panašaus skambučio pasiderėti dėl kainos, nes „vadybininkas“ užsiprašė „drakoniškos“ kainos. Pradėjau kapstyti giliau ir interneto skelbimuose radau, kad yra kažkas (galbūt tas pats Linas), pardavinėjantis visus tuo metu eteryje matomus ar šiaip žinomus žmones – nuo mano TV kolegų iki teatro grandų. Iškart paskambinau kolegoms ir sakiau, kad reikia kažkaip stabdyti tai, nes veikiama mūsų vardais, mums nė velnio nenutuokiant. Pakalbėjom, bet kolegos nenorėjo imtis kažko rimčiau, o reikėjo, nes dar ir šiandien galima lengvai rasti tuos skelbimus – „Google“ atmintis šviesi, o ir dabartinio „vadybininko“ telefono numeris – toks pat“, – dalijosi jis.

Apie nukentėjusius prabilęs R. Vilkončius tikina, kad tokių jau yra ir dar gali būti.

„Yra nukentėję visi tie, kurių vardai yra skelbime (-uose), nes naudojamas žmogaus prekinis ženklas, neturint dokumentų patvirtinto sutikimo dėl atstovavimo. Gali būti ir tokių, kurie pirko paslaugas iš tų, kurie buvo skelbime ir niekada jų nesulaukė savo renginiuose su galimais paaiškinimais: liepė dirbti eteryje/teatre, susižeidė ir panašiai, bet žiūrėkit, mes turim kitą – tikrai ne ką prastesnį.

Jeigu kas nors esate realiai taip nukentėję, prašau, parašykite man asmeniškai, bet tik tuo atveju, jeigu tai yra konkrečiai susiję tik su mano vardu, nes dėl kolegų – jie turėtų patys kreiptis į atitinkamas tarnybas. Žinoma, turi būti ir konkretūs įrodymai, nes priešingu atveju pareigūnai tyrimo nepradės“, – informavo žinomas vyras.

Puikiai iš televizijos eterio pažįstamas veidas taip pat patarė neapsigauti ir išlikti budriais, nes sukčiai žmones pasiekia įvairiausiais būdais – tiek internetu, tiek telefonu, tiek gatvėje.

„Tokie mirtingieji, kaip aš, jokių vadybininkų neturi, nes čia ne Los Andželas ir dirbame tiesiogiai su renginių/konferencijų organizavimo agentūromis, kurios tikrai turi tiesioginius mūsų kontaktus ir mūsų asmeniniais vadybininkais nesiskelbia. Mūsų populiariausi atlikėjai ir grupės vadybą turi, bet jie į skelbimų portalus, kiek man žinoma, tikrai nerašinėja ir nededa internetinių tinklalapių adresų, kurie veda į niekur“, – aiškino jis.

Policija kartoja, kad nusikaltėliai kaskart iš naujo bando žmonių budrumą, todėl bet kokią jus pasiekiančią informaciją reikia kruopščiai tikrinti.

Nukentėjus nuo sukčių – praneškite policijai, naudojantis elektroninių paslaugų portalu www.epolicija.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją