Į mitingą susirinko gyvūnams neabejingi žmonės. Tarp siekiančių atkreipti dėmesį į gyvūnų teises ir kovą su nelegaliais veisėjais pradėjusi D. Guobytė, modelis Kotryna Kozlovaitė, atlikėja Liepa ir Raisa Šarkienė su savo augintiniais, Gintarė Gurevičiūtė su mylimuoju, Agnė Kulitaitė.

„Delfi“ kalbinta Raisa Šarkienė piktinosi, kad visa ši situacija yra absurdiška.

„Yra žiauru, baisu. Įsivaizdavau viską Lietuvoje, bet tokio dalyko, tokios korupcijos, tokių pareigūnų, tokių veterinarų kurie nieko nežino, nesitikėjau. Kas čia išvis per baudos? Šimtas eurų... Turi būti tūkstančiai, ir sėdėti turi minimum iki penkių metų. Nes jeigu jis užmuša tokį gyvūnėlį, tai jis užmuš ir žmogų. Ir tada nieko nuostabaus, kad vaikus palieka, kad dar ką palieka. Aš esu tarybinių laikų vaikas. Tarybiniais laikais taip nebuvo“, – piktinosi su augintiniu į mitingą atėjusi Raisa.

Tuo tarpu pikete dalyvavusi Deimantė Guobytė pasakojo per visą savaitę, kuomet aktyviai ieško nelegalių veisyklų, mačiusi ir pačių kraupiausių vaizdų.

„Dėl to mes čia ir susirinkome, kad ne vien sustabdytume daugintojų veiklą, bet ir kad jiems negražintų gyvūnų, esame ir prieš korupciją. Tiesiog reikia visiems susivienyti, – kalbėjo D. Guobytė. – Viskas, ką mačiau, buvo labai žiauru. Matėm žiaurių dalykų – ir gyvūnų lavonėlių, gyvūnai narvuose praktiškai negali apsisukti, be maisto, be vandens, savo išmatose.

Kai kurie net nematė dienos šviesos, nemaudyti, pilni parazitų. Mūsų savanoriai buvo palietę šuniukus per pilvą ir jautėsi, kad jų pilvai išsipūtę, pilni kirminų. Padarytos kartuvės šunims pakarti, jei jie suserga, kad veterinarui nereikėtų skambinti. Naktimis nueinu miegoti, sapnuoju tuos vaizdus. Žinojau, kad būna žiaurių dalykų, bet niekada nepagalvojau, kad pas mus Lietuvoje yra taip žiauru.“

„Delfi“ primena, kad viskas prasidėjo tada, kai modelis gavo informacijos, kad Kretingos rajone gyvenanti moteris galimai užsiima neteisėta veikla – nelegaliai veisia šunis ir vėliau juos parduoda. Į nurodytą vietą Deimantė atvyko kartu su kitais bendražygiais ir policija. Ten gyvūnų mylėtojai išvydo šokiruojantį vaizdą: vos į narvus telpančius, ant savo šlapimo ir išmatų miegančius, vandens ir maisto stokojančius keturkojus.

Viskas prasidėjo dingus šuniui

Šunų gelbėjimo operacija prasidėjo ketvirtadienį, kai Padvarių kaime, Kretingos rajone, buvo paskelbta apie dingusį Vakarų Škotijos terjerą, vardu Sniegius. Augintinio apylinkėse ieškoję šeimininkai galiausiai rado savo šunį, jį atpažinę pagal lojimą. Sekdami gyvūno balsą šeimininkai aptiko pastatą, o pro jo langus išvydo ir širdį suspaudusį vaizdą – narve uždarytą Sniegių. Neeiline istorija suskubta pasidalinti viešai socialiniuose tinkluose.

„Slaptas gyvūnų pragaras tarp mūsų...“ – taip sukrečiantį įrašą pavadino viena gyvūnų mylėtoja.

„Ilgą laiką šuns ieškojome važinėdami gyvenvietės gatvėmis, vaikštinėdami aplink esančius namus. Niekas šuns nepastebėjo. Šalia dingimo vietos išgirdome šunų lojimą. Priėjus arčiau pastato (Slyvų g.), iš kurio sklido garsas, pro nešvarų langą pamatėme mūsų ilgai ieškotą Sniegių, kuris buvo uždarytas narve! Negana to, pamatėme tikrai kraupų vaizdą, mus visus ištiko šokas. Sandėlio tipo pastate buvo įkalinta begalė šunų, kurie visi buvo veisliniai (apie 18 šunų). Durys buvo neužrakintos, tad nė negalvoję bėgome gelbėti draugų šuns. Vaizdas buvo kraupus. Išsigandę, susigūžę šunys laikomi siaubingomis, antisanitarinėmis sąlygomis mažuose garduose, be vandens ir maisto.

Patalpoje buvo siaubingas šlapimo, išmatų tvaikas, trūko oro, buvo sunku kvėpuoti. Gardai su šunimis sustatyti keliais aukštais, kuriuose kai kurie šunys vos tilpo. Šunys neprižiūrėti, išsitepę savo pačių išmatomis, guli šlapimo balose tarp grotų. Po kurio laiko pasirodė tariama šunų savininkė, kuri teigė, jog mūsų ieškomą Sniegių rado ir planavo kitą dieną ieškoti šuns šeimininkų. Paklausus, ar šitie šunys yra jos ir kodėl jie laikomi tokiomis sąlygomis, moteris teigė, kad sąlygos yra tinkamos ir problemos nematanti. Įtariame, kad mūsų ieškotas šuo galėjo būti pavogtas, kaip ir begalė kitų šunų uždarytų šiame sandėlyje. Sandėlyje buvo įvairaus amžiaus šunų, tarp jų ir visai mažų, todėl įtariame, kad šis siaubingas sandėlis – nelegali šunų veisykla. Negalėjome šios kraupios situacijos palikti, todėl iškvietėme policijos pareigūnus. Atvykus pareigūnams sandėlys jau buvo užrakintas, minėta moteris buvo išvykusi. Pareigūnai užfiksavo įvykį, tačiau užsiminė, jog nežinia ar galės kuo padėti. Taigi šiai dienai, šunys vis dar kenčia gulėdami savo išmatose, mažuose ankštuose narvuose. Labai tikėtina, kad ten gali būti ir jūsų dingęs šuo... Reikiamos institucijoms pranešta, tikiuosi viešumas padės sustabdyti šį pragarą“, – sukrečiančia situacija dalijosi moteris, savo draugams padėjusi atrasti dingusį Sniegių.

Laimei, šioji istorija turėjo laimingą pabaigą. Portalas 15min.lt skelbė, kad penktadienį Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė teigė, jog šunys iš, kaip teigta, nelegalios veisyklos jau paimti. Be to, pasirodo, kad demaskuota ir gyvūnus antisanitarinėmis sąlygomis laikiusi moteris praeityje už tai jau buvo bausta – portalo teigimu, ji net neturi teisės verstis gyvūnų veisimu.

Šokiruojanti istorija tuo nesibaigė

Nors iš minėtosios vietos šunys buvo išgabenti, D. Guobytė ir kiti į gelbėjimo operaciją įsivėlę gyvūnų mylėtojai netrukus ėmė gauti dar daugiau informacijos apie gyvūnų pragarą jau kitose vietose.

Kaip skelbta socialiniuose tinkluose, rasti dar du šunų pilni angarai, kurie taip pat siejami su nustatyta ir nelegalia veikla užsiiminėjusia moterimi. Tokių vietų gali būti ir daugiau.

Rasti šunys taip pat buvo laikomi siaubingomis sąlygomis. Manoma, kad už to slypi purvinas verslas – keturkojai sukergiami, o gimę maži šuniukai skelbimuose pardavinėjami kaip veisliniai šunys. Tokia prielaida daroma po to, kai minėtosios moters vardu aptiktas ne vienas toks skelbimas. Be to, susibūrus dideliam neabejingų žmonių būriui ir ėmus viešinti šią istoriją, skelbimai iš interneto ėmė sparčiai dingti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)