Sprendimas priimtas nenustačius, kad buvo padaryta nusikalstama veika, numatyta Baudžiamojo kodekso 171 str. (Trukdymas atlikti religines apeigas ar religines iškilmes), tačiau konstatuota, kad reklaminės akcijos organizatoriams ir atlikėjams galėtų būti taikoma administracinė atsakomybė, rašoma Lietuvos respublikos prokuratūros pranešime spaudai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai š. m. rugpjūčio 15 d., minint Žolinės šventę, į Šalčininkų rajone Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai, kurie lenkų kalba pasakojo apie netrukus įvyksiantį renginį „Siemens“ arenoje, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino suktines, taip galimai sutrikdydami religinės bendruomenės pamaldas.

Ikiteisminį tyrimą atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnai.

Vertinant ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, konstatuota, kad aktorių veiksmai nebuvo nukreipti prieš religinės bendruomenės narių teisę dalyvauti religinėse apeigose, jų tikslas buvo ne sutrikdyti šv. Mišias, o suplanuota komercinio renginio reklama. Šv. Mišios prasidėjo laiku, kaip ir buvo numatyta.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą nurodoma, kad aktorių veiksmai, padaryti viešoje vietoje, nebuvo korektiški ir atitinkantys moralės normas, tačiau šiais veiksmais nebuvo rodoma didelė nepagarba aplinkiniams, nebuvo akivaizdžiai pažeisti visuomenės interesai. Šiuo atveju nebuvo nustatyti padariniai, kurie savo pavojingumu užtrauktų baudžiamąją atsakomybę, tačiau tokie veiksmai gali būti vertinami kaip atitinkantys Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 481 str. numatyto nusižengimo „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“ pažymius – tyrimo metu apklausti kai kurie bažnyčioje buvę žmonės nurodė pasijutę pažeminti ir šokiruoti, jų teigimu, toks būdas reklamuotis nėra tinkamas.

Prokuroro nutarimui nutraukti ikiteisminį tyrimą įsiteisėjus, tyrimo medžiaga bus perduota policijai spręsti dėl administracinės atsakomybės taikymo už viešosios tvarkos pažeidimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)