Praėjusį savaitgalį į itin nemalonią situaciją pateko socialinių iniciatyvų kūrėja Indrė Stonkuvienė. Daugiau nei 100 tūkst. sekėjų subūrusi moteris netikėtai buvo apvogta – programišiai pasisavino jos privačius duomenis – prisijungimus prie el. pašto ir „Instagram“ paskyrų, todėl žinomai moteriai teko iš naujo kurtis anketas.

Į panašią situaciją pateko ir 133 tūkst. sekėjų turinti Natalija Bunkė. Nors dainininkei visgi pavyko išsaugoti savo duomenis, ji ne juokais išsigando.

„Ką tik bandė mano el. paštą nulaužinėti kažkas iš Turkijos. Nesuprantu, kas vyksta. Neseniai Stonkuvienei, dabar – man. Kas toliau? Neįsivaizduoju, kaip nuo to apsisaugoti“, – neslėpė moteris.

„Apsisaugojome, pastiprinome ir el. paštą, ir „Instagram“. Kosmosas kažkoks. Kam tai gali būti įdomu, kam tai gali būti reikalinga? Tikiuosi daugiau nelįs“, – savo socialiniame tinkle skelbė ji.

Kiek vėliau Natalija kreipėsi į kitus žinomus žmones, norėdama juos įspėti apie galimą pavojų ir kaip nuo jo apsisaugoti.

„Noriu visų paprašyti – ypatingai žinomų žmonių, kad saugotumėte savo privatumą, savo el. paštus, nes programišiai per juos, visai kaip ir buvo pas Indrę, lygiai taip pat bandė laužtis pas mane per el. paštą. Gerai, kad turiu kiek daugiau apsaugų, yra pajungti telefonai, todėl iškarto atėjo žinutė, kad kažkas bando laužtis. Žinutė, kad bandyta laužtis atėjo Deivydui, nes mūsų el. paštai yra susieti, tai spėjome greitai pakeisti savo slaptažodžius ir sustiprinti apsaugą. Sustiprinkite „Instagram“ ir el. paštų apsaugą“, – ragino ji.

„Kažkaip šiurpiai viskas dabar atrodo pas Indrę buvusioje anketoje, nes dabar ten dedami kažkokie mistiniai dalykai. Bet, matyt, šiuolaikinės technologijos ir tokios atakos yra nevienkartinės, tad saugokite save“, – pridūrė dainininkė.

DELFI primena, kad į I. Stonkuvienės paskyrą įsilaužta sekmadienį. Žinoma moteris draugus ir gerbėjus apie tai informavo įraše „Facebook“ tinkle.

„Na, ką, mieli draugai. Kažkas nulaužė, o galiausiai ir ištrynė mano „Instagram“ profilį... Dabar, kol išsiaiškinsiu, kas ir kaip, esu stonkuvieneindre!!! Galite pasekti, o aš einu kelti nuotraukų. Čiupt už vadžių, vėl iš pradžių“, – socialiniame tinkle rašė Indrė. Žinomą moterį nuo šiol galima rasti naujoje paskyroje @stonkuvieneindre.

Vėliau moteris paskelbė dar vieną įrašą pranešdama, kad jos elektroninis paštas taip pat pavogtas. Iš jo rašantis asmuo Indrės vardu prašo pinigų. „Nulaužtas ir el. paštas!!! Jei gausite žinutes iš senosios anketos st0nkuviene, tai ne aš, žmogus, nulaužęs mano anketą, prašo pinigų!!!“, – įspėjo moteris.

Panašus nutikimas anksčiau pasitaikė ir jos buvusiam vyrui, humoristui, aktoriui Mantui Stonkui. Anuomet jo „Facebook“ anketą pasisavino vietnamietis.

Didelį skaičių sekėjų turinčios anketos neretai tampa programišių taikiniu – pasisavinant tokias paskyras jomis galima pasiekti didelį srautą vartotojų ir skelbti savo reklamą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)