Šių metų pradžioje amžino poilsio atgulus tėvui kunigaikščiui Rainier III, Albertas II tapo teisėtu kunigaikštystės valdovu. Prieš žengdamas į sostą, princas priklaupė prieš kunigaikštystės arkivyskupą, kuris suteikė jam palaiminimą.

Likus mažiau nei savaitei iki iškilmių, Albertas II patvirtino prisiimsiąs tėvišką atsakomybę už sūnų, kurį nuo jo pagimdė buvusi oro linijų "Air France" stiuardesė iš Togo.

Artimųjų lydimam Albertui II išeinant iš bažnyčios, kurioje palaidoti jo tėvai Rainer III ir kino žvaigždė Grace Kelly, suskambo katedros varpai, o susirinkusi negausi minia pasveikino naująjį kunigaikštį plojimais.

Kelis šimtus metrų iki rūmų, stovinčių ant kalvos, Grimaldi dinastijos atstovai paėjėjo pėsčiomis. Rūmų sode aukštiems pareigūnams buvo surengtas priėmimas.

Po balandį įvykusių Rainier III laidotuvių tai buvo pirmasis Alberto II ir jo seserų Stephanie bei Caroline oficialus viešas pasirodymas.

Iškilmėms Albertas II pasipuošė tamsiu kostiumu, jo sesuo Caroline vilkėjo languotu paltu, dėvėjo plačiabrylę skrybėlę ir ilgas baltas pirštines, o Stephanie buvo apsivilkusi baltomis ir rožinėmis gėlėmis margintą suknelę.

"Mes juo žavimės!" - teigė viena iš žiūrovių, Virginie Nigione, monegaskų tautybės pensininkė, kuriai jau 40 metų priklauso viena iš kunigaikštystėje veikiančių kulinarijos parduotuvių.

"Tas faktas, kad jis oficialiai pripažino savo sūnų, rodo, jog jis yra labai šiuolaikiškas princas", - pridūrė ji.

47 metų viengungis Albertas II, kurio turtas vertinamas 2 mlrd. eurų (beveik 7 mlrd. litų), praėjusį trečiadienį, paskutinę oficialaus gedulo dėl Rainier III mirties dieną, pripažino esąs stiuardesės vaiko tėvas.

Pirmadienį Prancūzijos televizijai princas sakė, kad pagal dabar galiojančias įpėdinystės taisykles, kurios draudžia nesantuokiniams vaikams paveldėti sostą, 22 mėnesių amžiaus berniukas Alexandre'as Coste'as negalės tapti Monako valdovu, bet gyvenime "jam nieko netrūks".

Duodamas interviu televizijos kanalui TF1 Albertas II nesutiko patvirtinti ar paneigti turįs daugiau vaikų.

"Žinau, kad yra žmonių, kurie pasakoja daugiau ar mažiau tokius pačius dalykus", - sakė jis. Tačiau paklaustas, ar tokie tvirtinimai apie jo tėvystę yra klaidingi, princas atsakė: "Į tai atsakysime, kai ateis laikas".

Antradienį Monake vykstančios iškilmės tęsis ir vakare, kai kunigaikštystės sostinės meras įteiks Albertui II simbolinius miesto raktus.

Paskui princas pasakys oficialią kalbą. Vėliau kunigaikščio rūmuose numatomas Monte Karlo filharmonijos orkestro koncertas, uoste po atviru dangumi bus rengiama puota, o dangų puoš fejerverkai.

Šios iškilmės buvo pramintos "šeimyninėmis". Dar vieną oficialią valdovo investitūros ceremoniją, į kurią bus pakviesti valstybių vadovai, numatoma surengti lapkričio 19-ąją.

55 metus soste praleidęs kunigaikštis Rainier III kalnuotą Rivjeros užkampį pavertė klestinčiu bankininkystės ir verslo centru, garsėjančiu savo lošimų namais ir Monte Karlo automobilių lenktynėmis. Dar daugiau žavesio Monakui suteikė jo tuoktuvės su G.Kelly, įvykusios 1956 metais. Deja, 1982 metais G.Kelly tragiškai žuvo avarijoje.

Pirmadienį per interviu televizijai Albertas II išdėstė planus, kaip ketina valdyti Monaką, ir primygtinai tvirtino, kad kunigaikštystės tapatinimas su pinigų plovimo rojumi jau nugrimzdo į praeitį. Naujasis valdovas sakė norintis į šalį pritraukti aukštąsias technologijas naudojančių bendrovių ir dar daugiau nuveikti aplinkosaugos bei humanitarinės pagalbos srityje.

Kadangi Albertas II nesugebėjo sukurti šeimos ir susilaukti palikuonių, 2002 metais teko keisti mažosios valstybės konstituciją. Dabar ji numato, kad jeigu Albertas II nepaliks įpėdinio, šalį toliau valdys Grimaldi dinastijos moteriškoji linija. Prieš tai buvo numatyta, kad tokiu atveju Monako valdymą perimtų Prancūzija, kaip jau yra buvę anksčiau.

Aukštas ir praplikęs princas, kurio viengungystė tapo nuolatine apie įžymybes rašančių Europos laikraščių tema, dar neturi šalies valdymo patirties.

Priešingai nei seserys Caroline ir Stephanie, kurios kartu sudėjus buvo ištekėjusios penkis kartus ir turi septynis vaikus, Albertas II atrodo sąžiningas ir gana neįdomus žmogus.

Padėjėjai spėja, kad jis seka tėvo pavyzdžiu ir prieš planuodamas vesti laukia, kol taps Monako valdovu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją