Koncertas prasidėjo simboliškoje vietoje – prie liepsnojančio laužo ant Kryžių kalnelio, esančio prie nacionalinio transliuotojo pastato. Čia susirinko gyvosios istorijos liudininkai – tąnakt eteryje dirbę žurnalistai, žuvusiųjų artimieji.

„Per ketvirtį amžiaus jau išmokome šią datą minėti kaip pergalės naktį, po kurios išaušta viltingas rytas. Išmokome šiuos skaudžius, bet itin brangius įvykius vadinti laisvės pradžia“, – dar prieš koncertą kalbėjo Edita Mildažytė.

Prisimenant prieš 25-erius metus vykusius įvykius, skambėjo Monikos Linkytės, Vaido Baumilos ir Rositos Čivilytės atliekama Eurikos Masytės daina „Laisvė“.

Edita Mildažytė, Marijus Žiedas

„Jei iki tos tragiškos, bet didingos nakties dar buvo manančių, kad laisvę galima išsiderėti, nusipirkti ar gauti dovanų, tai po Sausio 13-osios visi suprato, kad ją galima tik išsikovoti, – tęsė Edita. – Išsikovoti, plikomis rankomis stovint prieš ginkluotą jėgą. Susiglaudus, petys į petį, aukštai iškelta galva, nes klūpantys laisvės neverti...“

Koncerto metu scenoje pasirodys Povilas Meškėla, Vytautas Juozapaitis, Česlovas Gabalis, Tadas Juodsnukis, choras „Ave Vita“, grupės „Bjelle ir Peru“ bei „Thundertale“.

Prieš šį koncertą, būrys prisimenančių dar gyvą istoriją rinkosi Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo. Čia savo dainas atliko Marijonas Mikutavičius, Justė Arlauskaitė-JAzzu, Andrius Mamontovas ir Algirdas Kaušpėdas. Prie Seimo taip pat buvo kūrenami atminimo laužai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)