Prieš dešimt metų, per 20-ąsias J.Morrisono mirties metines, prie jo kapo buvo kilusios riaušės, todėl šiemet policija uždraudė kapinėse leisti muziką, gerti alkoholį ar užtraukti nors vieną dūmą marihuanos, kuri kažkada suformavo visą Amerikos taikos ir meilės adeptų kartą.

Policija atidžiai stebėjo margą senstančių hipių, paauglių ir sutrikusių turistų minią, kuri fotografavosi ir dėjo vainikus. Dėl tokių griežtų saugumo priemonių bendra nuotaika priminė greičiau paprastas šeimos nario laidotuves, o ne 7-ojo dešimtmečio pabaigos hepeningą.

"Jimas Morrisonas yra didžiausias moderniųjų laikų didvyris, tikras maištininkas", - sakė 42 metų Patrice Conus (Patris Konus) iš Šveicarijos, dėvinti gyvatės odos rašto kelnes ir pučianti tabako dūmus iš ornamentais papuoštos pypkės. "Tačiau čia, šiaip ar taip, yra kapinės, ir mirusieji nusipelnė ilsėtis ramybėje", - pridūrė ji.

J. Morrisonas yra archetipinė 7-ojo dešimtmečio žvaigždė, kurio išvaizda, prikimęs balsas ir temperamentas kartu su "sunkiais" "The Doors" bliuzais bei psichodeliniais JAV Vakarų pakrantės garsais pavertė jį roko legenda.

Tokios "The Doors" dainos, kaip "Light My Fire", buvo atsidavimo seksualiniams malonumams himnai, o "Unknown Soldier" buvo aiškiai pacifistinis kūrinys. J.Morrisono kūryboje atsispindėjo viskas, kuo jis domėjosi - nuo graikų tragedijų iki ekologijos.

1971 metais pavargęs nuo audringo gyvenimo ir narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnų 27 metų J.Morrisonas išvažiavo į Paryžių, kur atsidėjo poezijai. Tų pačių metų liepos 3 dieną jis buvo rastas negyvas Paryžiaus buto vonioje. Muzikantas tikriausiai mirė nuo alkoholio, vaistų ir narkotikų mišinio, prasidėjus astmos priepuoliui.

Skubotas J.Morrisono palaidojimas nuo to laiko duoda peno įvairiausioms teorijoms, kurių viena teigia, kad roko dievaitis tebėra gyvas. "Pere Lachaise" kapinių prižiūrėtojai sakė, kad pastaraisiais metais J.Morrisono kapą lankančių žmonių sumažėjo ir kad gerbėjai dažniau ateina trumpam, kad vėliau galėtų dalyvauti renginiuose visame mieste.

Prižiūrėtojai taip pat suskubo paneigti pranešimus, kad J.Morrisono palaikai, liepos 6 dieną pasibaigus sklypo nuomos terminui, bus iškasti ir išgabenti į Jungtines Valstijas. Atstovas spaudai sakė: "Tai neturi jokio pagrindo. Jimas Morrisonas niekur neiškeliamas".

"Pere Lachaise" kapinėse taip pat palaidoti Oscaras Wilde'as, Edith Piaf, Moliere'as, Georges'as Bizet ir Fredericas Chopinas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją