Tai, ko gero, vienas ryškiausių pavyzdžių, kaip dirbant daug, viską galima padaryti sėkmingai ir efektyviai. Šio šeštadienio „Pramogų tribūnos“ rubrikoje jis dalijasi savo patirtimi, kaip tapti savo laiko šeimininkais ir neįsisukti rate lyg voverėms. Asmenine patirtimi ir pavyzdžiais paremti patarimai – Jūsų dėmesiui.

Laiką automobilių kamščiuose išnaudokite produktyviai

Mano darbo diena priklauso nuo to, ar į mokyklą vaikus vežu aš, ar Rasa. Jeigu vežu aš, mano darbo diena prasideda be penkiolikos minučių devintą. Tada atiduodu atžalas į patikimas pedagogų rankas ir galiu pradėti savo darbo dieną. Jei nereikia vežti vaikų ir nėra iš anksto sutartų susitikimų, darbą pradedu apie dešimtą. Nesikeliu su pirmaisiais gaidžiais vos saulei prašvitus ir nedirbu iki nukritimo.

Jeigu atvirai, diena prasideda šiek tiek anksčiau. Išvažiavęs iš namų 30 kelionės minučių stengiuosi išnaudoti produktyviai. Klausausi įrašytų tinklalaidžių. Pusei metų į priekį turiu savo studijų medžiagą MP3 formatu. Kol atvažiuoju į darbą, būnu išklausęs beveik visą paskaitą. Kadangi nemažai važinėju po miestą, dalį metodinės medžiagos tikiuosi išklausyti kamščiuose, važinėdamas pirmyn atgal.

Šį dalyką atradau prieš kelis metus ir supratau, kad tai labai padidina produktyvumą. Užuot spaudinėjęs radijo stočių mygtukus, bandydamas atrasti geros muzikos, tu gali išnaudoti laiką tobulėjimui. Tokiu būdu galima mokytis naujų kalbų, klausyti paskaitų. Jeigu domina užsienio politika, galima pasiimti šviežiausius BBC ar kitų kanalų podcastus ir perklausyti. Labai naudingas dalykas.

Venkite bereikšmių pokalbių telefonu

Labai nemėgstu kalbėti telefonu. Galbūt tai irgi padeda sutaupyti laiko. Stengiuosi naudoti telefoną viskam, išskyrus kalbėjimą. Telefonas yra labai gerai, kai reikia greitai pasitikrinti elektroninį paštą arba kitus dalykus internete. Visą laiką, kai žmonės skambina dėl kokių nors reikalų, paprašau parašyti man į paštą ar „Facebooką“.

Kartais žmonės į tai žiūri įtariai. Matyt egzistuoja dalis žmonių, kurių paštas apsivėlęs dulkėmis ar jie tikrina jį retai. Nors srautas yra didelis, stengiuosi atsakyti greitai, ar pavyks mums kas nors ar ne, taupydamas ir savo, ir kitų žmonių laiką. Tai padeda efektyviau paskirstyti laiką. Labai retai kada kalbu telefonu ilgiau negu dvi minutes.

Nuo laiko vagių internete gali apsaugoti išmanioji programėlė

Kai dirbi su informacija, laiko vagys nėra baisūs. Yra labai daug interesų, labai smalsu pažiūrėti, kas vyksta. Pasidomėti, kas sporte nutiko. Man neužtenka vieno darbo. Jaučiu, kad darydamas kelis darbus vienu metu pasikraunu daugiau energijos. Jeigu yra dirbamas kūrybinis darbas, pavyzdžiui, knygos rašymas, kuriam net bet koks dirstelėjimas į „Facebooką“ ar žinutę telefone gali brangiai kainuoti, praverčia programėlė „Freedom“.

Kai manęs klausia, kas yra svarbu rašytojams, atsakau, kad labai svarbu laisvė. „Laisvė“ – tai tokia programa, kuri kainuoja 10 dolerių. Nustačius laiko tarpą, ji užblokuoja internetą. Nieko negali daryti – tavo kompiuteris tampa dideliu „Wordu“. Nevengiu įvairių kavinių ar kavos parduotuvių, kuriose nėra bevielio interneto ir jose gali ramiai atsisėdęs dirbti.

Darbo knyga ne visada naudinga

Esu bandęs visko, naudoju daug įvairių programėlių gyvenime, bet laiko planavimo įrankio neturiu. Galbūt dėl to, kad viską labai gerai atsimenu. Man užtenka elementariai brūkštelėti paprastame faile. Į darbo knygą visada pamiršdavau užsirašyti. Man nereikia papildomų įrankių laiko planavimui. Nebent tomis dienomis, kai susitikimai vyksta 15 minučių intervalais. Jeigu nėra būtino reikalo, stengiuosi nevažiuoti į miestą, o visus susitikimus susidėti į vieną dieną pasirinkus patogią strateginę vietą. Ačiū Dievui, kad gyvename Vilniuje, sąlyginai mažame mieste. Mano bičiuliai, dirbantys Maskvoje, sugeba per dieną susiorganizuoti vos du susitikimus.

Nebijokite efektyviai padykinėti

Terminai turi tam tikrą sugebėjimą motyvuoti – tada persistumdai visas veiklas. Nemažą laiko dalį užima knygos rašymas. Tai yra didelė ir plati veikla. Jos atidavimo terminas dažnai būna po dviejų metų. Bet termino pastumti negali, nes paaiškės, kad likus keturiems mėnesiams dar nieko neparašei. Stengiuosi laikytis amerikiečių rašytojų stiliaus – fiksuoti per dieną parašomų žodžių kiekį ir vesti vidurkį. Nepasiekus dienos vidurkio, didelės bėdos nėra. Kitą dieną tai reikia išlyginti. Mano parašomų žodžių diapazonas per dieną svyruoja nuo 250 žodžių iki 3500. Būna labai gerų dienų, ir būna tokių, kai atrodo, kad gal aš geriau pats paskaitysiu knygą ar pažiūrėsiu filmą.

Būna dienų, kai suprantu, kad šiandien aš nieko nedarysiu. Tą dieną žaisiu su kompiuteriu, arba eisiu su vaikais – nedarbadieniai. Kartais reikia pravėdinti galvą ir tai visai smagu.

Kai kurie į daug veiklų įsisukę žmonės sako, kad jaučiasi kaip voverės rate. Aš tikrai taip nesijaučiu. Stengiuosi labai kruopščiai planuoti, bet jei nepavyksta, savęs dėl to nekankinu. Pramogų yra pakankamai. Šeima visada yra mano prioritetas. Ko niekada nebuvo mano dienotvarkėje, tai beprasmių pokalbių, kavos pagėrimų, susitikimų nežinia dėl ko ir nežinia apie ką. Tai yra tikrieji laiko vagys.

Idėjas reikia įgyvendinti greitai, o nepasisekus nereikia gailėti savęs

Labai daug laiko atima darbas pagal seną lietuvišką posakį „septynis kartus pamatuok ir tik po to pjauk“. Tempas šiais laikais yra didelis, nėra laiko svarstyti idėjų ilgai, nes ją pasigaus kažkas kitas. Jeigu sugalvoji, tai ir daryk. Nebijok, jeigu kažkas ir nesigaus. Jei kažkas nepavyksta, pasidaryk išvadas ir negaišk laiko ir negailėk savęs.

Atraskite naujas erdves darbui

Stengiuosi labai daug keliauti. Tai mūsų pagrindinis laisvalaikio praleidimas. Net ir keliaudamas nebijau dirbti – mano produktyviausios dienos rašant knygą yra oro uostuose ir lėktuvuose. Kaip bebūtų keista. Galbūt ir nėra gerai, kad dirbu per atostogas.

Tačiau pradykinėta minutė mane nuvargina labiau nei efektyviai pradirbtos dvi valandos. Geriausias poilsis būna tada, kai grįžęs vakare įvertini dieną ir sakai, kad jautiesi kažką nuveikęs. Tai užkrauna teigiamos energijos kitai dienai.

Jei pats sau pasakai, kad šiandien mano dykinėjimo diena, tai gali žiūrėti televizorių, žaisti žaidimus, vaikščioti su šunimi. Bet jei užsibrėži didelį tikslą ir to nepadarai, tada atsiranda spaudimas. Bet taip būna retai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)