Tokį dokumentą E. Pavlovičiui penktadienį atsiuntė Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimų valdyba. Jame rašoma, kad klausimas dėl kardomosios priemonės skyrimo N. Westui- Macaulay bus sprendžiamas rugsėjo 3 d., 15 val., Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Tokį laišką gavęs suimtojo gynėjas neslėpė emocijų.

„Tiesą sakant, buvau šoko būsenoje. Nenoriu menkinti policijos pareigūnų darbo, gal tokį laišką galėjo atsiųsti ir iš skubėjimo, tačiau net jei buvo padaryta klaida, jie nieko man neatrašė. Aš iš karto jiems atrašiau, norėdamas pasitikslinti vietos detales. Tačiau jokio atsakymo nesulaukiau. Netrukus kreipiausi į prokurorę, jai parašiau ne teisine, o žmogiška kalba: „Ar tai pokštas?“, tačiau jokio atsakymo irgi nesulaukiau. Kas man beliko daryti? Paskui pirmadienį sakytų: „Tai jūs nieko neskundėte“, – DELFI sakė jis.

E. Pavlovičius mano, kad tokiu būdu bandoma sudaryti išankstinę nuomonę prieš jo ginamą N. Westą-Macaulay.

„Aš bandau tik įsivaizduoti, kaip tai turėtų vykti. Tai tiesiog neįmanoma. Aš patikrinau BPK, apie tai nėra parašyta nieko. Patikrinau teismų įstatymą, o ten aiškiai parašyta, kad teismas turi vyksti oficialiame pastate, su vėliava, kaip ir priklauso. Kaip jūs įsivaizduojate vyks visas šis procesas Trakų g.? Juk teismas privalo būti teisingas, tai kokią aš nuomonę, kaip gynėjas turiu formuoti? Ar tai viskas daroma, kad jo nevežioti pirmyn-atgal? Tai juk yra išankstinė nuomonė, maždaug, kam jį vežioti, juk vis tiek sėdės“, – teigė advokatas.

Penktadienį E. Pavlovičius Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų ikiteisminio tyrimo teisėjui parašė pareiškimą, kuriame N. Westo-Macaulay ir savo vardu jis teigia nesutinkantis, kad svarstymas dėl kardomosios priemonės būtų vykdomas izoliatoriuje.

E. Pavlovičius taip pat nepritaria ir tam, kad jo klientas į būsimą nutarimą būtų atvesdintas su antrankiais.

„Jam yra laikomi antrankiai posėdžio metu. Juk yra procesas, negalima šito daryti. Jau dabar pareiškiau reikalavimą, kad taip nebūtų. Žinoma, anksčiau, sovietiniais laikais ir su automatais stovėdavo, bet juk dabar gyvename civilizuotai, ar ne? Reikia sudaryti tinkamas sąlygas“, – sako jis.

Nigelas Westas ir Sandra Grafinina

Paklaustas, kodėl šioje byloje vis atsiranda stringančių „kabliukų“, E. Pavlovičius negaili kritikos.

„Mano nuomone, čia yra matomas labai didelis policijos darbo brokas. Žinoma, tai tik mano subjektyvi nuomonė, bet gali būti, kad pareigūnus kažkas paspaudė iš viršaus. Nežinau, ką jie sau galvoja“, – iki šiol neatsistebi brito gynėjas.

E. Pavlovičius teigė, kad jau yra pasirašęs baigiamąją kalbą, o dėl šios situacijos konsultavosi su Oksfordo universiteto ekspertais, kurie jį nuramino.

„Skaičiuok kaip nori, sprendime turi būti įrodymai: rastas kūnas arba ta kūno dalis, be kurios žmogus tiesiog negali gyventi. Tai jeigu jos nėra, nėra ir apie ką kalbėti. Patvirtintame policijos nutarime sulaikyti asmenį rašoma: „Tiksliu ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, X bute, suduodamas ikiteisminio tyrimo metu nenustatytą kiekį smūgių (kaip juos nustatė byloje nėra aišku) Grafininai į įvairias kūno vietas, tokiu būdu ją nužudė (nėra jokio patvirtinimo, kad S. Grafinina yra nužudyta) bei paslėpė jos kūną“. Viskas parašyta gana filosofiškai“, – sako advokatas.

E. Pavlovičius mano, kad kita pusė neturi jokių realių įrodymų, dėl kurių N. Westas-Macaulay turėtų būti uždarytas į nelaisvę.

„Žinote, kodėl mane apėmė juokas? Kuomet aš rašiau vieną iš skundų, cituoju prokurorės žodžius netenkinti prašymo: „Šiaulių apskrities vyriausiame policijos komisariate baudžiamojoje byloje NR. X atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 129 str. 1 d. dėl galimai nužudytos Grafininos“. Palaukite, kaip galima galimai nužudyti? Jūs laikote uždarytą žmogų jau tris savaites, o man nutarime rašoma, kad „galimai“, vadinasi, jie dar nėra tuo įsitikinę“, – tiki S. Grafininos sutuoktinio gynėjas.

DELFI primena, kad Šaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato pareigūnai liepos 19 paskelbė be žinios dingusios 28 metų S. Grafininos paiešką.

Į policiją kreipėsi minėtos moters sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 dienos negali susisiekti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia seserimi S. Grafinina. Tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje pradėta dingusiosios paieška.

Nustatyta, kad S. Grafinina liepos 1 dieną grįžo į Lietuvą. Tai užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius.

Birželio 28-ąją iš nesaugios aplinkos buvo paimta tuomet šešių mėnesių S. Grafininos duktė. S. Grafininos sutuoktinis, neoficialiais duomenimis, tuo metu buvo neblaivus, bute buvo ir dar keli asmenys. Paimta mergaitė išvežta ir apgyvendinta Šiaulių kūdikių globos namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)