Vos šalyje įsigaliojo karantinas, internete vis dažniau pastebimi pasipiktinimai ar konkrečios istorijos dėl gimdymo apribojimų. Nerimą dėl būsimo gimdymo koronaviruso akivaizdoje jau anksčiau Delfi išsakė ne viena nėščioji – tarp kurių ir Medeina Andriulienė, ir Baiba Skurstenė-Serdiukė. Tokie ir panašūs moterų liudijimai paskatino netylėti ir kitas mamas, kurios socialiniuose tinkluose dalijosi, deja, nemalonia patirtimi.

Bene labiausiai per pastarąją parą šia tema aptarinėjamas Liudviko Andriulio feisbuko įrašas, kuriame vyras dalijosi savo ir žmonos Medeinos būsimo gimdymo baime. Žinomas verslininkas teigė, kad be vyrų paliktos gimdyvės akušerėms ir kitiems medikams yra lengvas grobis. Be to, kūdikio laukianti pora pasidalino kitų gimdyvių liudijimais, kuriuose nurodomi tik neigiami scenarijai.

Socialiniuose tinkluose kilus diskusijoms šia tema, savo asmenine istorija dalijasi ir R.Mikelkevičiūtė, kuri būsimas mamas ir tėčius ramina, kad gimdymo metu svarbiausia saugumas.

„Dėl kilusios isterijos kur, kaip ir su kuo gimdyti galvojau patylėti, bet kai kurie vieši laiškai mane net įžeidė, nors apie mane ten nebuvo nė vieno žodžio. Net nežinau, kodėl? Bet visi mes turime savo asmeninę patirtį ir todėl gal manoji nuramins? Taigi, būsimoms mamoms ir tėvams, kurie laukia netrukus įvyksiančio svariausio susitikimo...

Mano sūnus gimė valstybiniuose Vilniaus gimdymo namuose. Nebuvo net mažiausios minties važiuoti į prabangią privačią kliniką. Kodėl? Ogi dėl saugumo! Medikas, profesionalas ir turima medicininė technika, ne lova ir ne stalas, ne tapetai, ne sumokėta suma, tuomet, damos, man buvo svarbu! Taip, palatos nebuvo it 5 žvaigždučių viešbutyje, lova buvo kieta, patalynė ne pirmos jaunystės ir ta vieniša kriauklė kampe... Na, tikrai ne „Villeroy and boch“. Balti mini marškinėliai, kuriais pasipuošusi keliavau pasitikti savo berniuko, priminė tarybinius laikus, o ir kavos niekas nenešiojo. Bet čia aš jaučiausi saugi. Ir tai mums buvo svarbiausia. Ar aš turėjau kokių nors norų? Ne. Vienintelis – saugumas. Bet tai, žinoma, nėra rodiklis. Turėti norų nėra nusikaltimas.

„Kokia šiandien diena?“ – ramiai manęs paklausė budinčioji gimdymo namuose. Spėkite, ar sugebėjau pasakyti? Ne! „Kiek valandų gal žinote?“ Ne. „Kiek sveriate?“ – jau juokdamasi klausinėjo ji manęs toliau. Jėtusmaryte, ne, nežinau! Bet viską aš žinojau! Tiesiog, artėjantis mudviejų susitikimas su sūnumi mane jau buvo išmušęs iš savų klumpių. Kilstelėjęs spaudimas iki 160 nebuvo net juntamas, o iš tiesų... Net dabar rašydama tas kelias eilutes nejučia imu ašaroti. Kas mane labiausiai gąsdino? Tikrai ne tai, kad šalia nebus vyro, mamos, dukters... Aš žinojau, kad viskas bus gerai – bijojau pirmos akistatos, žvilgsnio, susitikimo su juo, mūsų Jonu. O jis buvo toks, kad iki šiol jaučiuosi it kas šampaną lašintų tiesiai man į veną.

Moterys, nieko nenutiks, kad šalia jūsų šį kartą nebus jūsų vyro ar kito artimo žmogaus. Taip jau šį kartą yra. Taip buvo ir man, bet visai ne dėl Covid. Taip, aš planavau kitaip, bet nutiko taip, kaip nutiko – tai buvo mano, mūsų vaiko ir medikų laikas. Ar reikėjo vyro? Gal, nežinau, maniškis laukė už durų. Ir dukra atvažiavo jau po. Nieko blogo tikrai nenutiko per tą laiką. Jei būtų šalia – būtų buvę puiku, bet nebuvo. Užtai mudu dabar galime prisiminti skirtingas patirtis. Damos, džiaugiuosi kartu su jumis jau dabar ir linkiu išsaugoti tą svaigulį, kokį patirsite pirmą sekundę, pamačiusios ir išgirdusios savo vaiką, kuo ilgiau. Visa kita yra nulis, patikėkite. Įspūdingos kelionės, jums. Sėkminga ji tikrai bus!“ – šiltai neramių dienų kontekste rašė R.Mikelkevičiūtė.

Medikai nėra tikri, ar žmonės laikosi nurodymų

Kaip Delfi patikino Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė, vyrai dabar griežtai įleidžiami tik į laukiamąjį – kambarį, kuris yra nuolat dezinfekuojamas. Čia pat yra ir tualetas, kuriame galima nusiplauti ir dezinfekuoti rankas. Tie vyrai, kurie šiuo metu yra izoliacijoje, moterų iš viso negali lydėti į gimdymo namus.

„Yra ir tokių moterų, kurios automobilį atvairuoja pačios. Kiekvienos moters, kurios vyras karantine, klausiame, ar ji nebuvo su juo susitikusi. Kiekvienai atvykusiai porai iš karto pamatuojame temperatūrą, išsiaiškiname, ar nė vienas nėra turėjęs kontakto su virusą galinčiu turėti žmogumi“, – komentavo įstaigos direktorė.

Medikė patikino, kad nė viena gimdyvė iki šiol nesiskundė darbuotojų priežiūra, o prižiūrėti gimdyves stengiamasi kuo atidžiau.

„Ir vyrai, kurie palydi moteris, taip pat nieko blogo apie tai, kad nėra įleidžiami į palatą, nesako. Gal yra kelios virkaujančios moterys, tačiau jūs turite suprasti, kad karantinas yra labai rimta priežastis. Mes turime jo laikytis.

Jūs pagalvokite, juk žmonės ne visada yra atviri. Ypač, tokioje situacijoje. Jeigu vienas vyras iš palatos, tarkime, būtų mums nepranešęs, kad yra karantine, nuo jo gali lengvai užsikrėsti kitas. Mes stengiamės, kad palatoje būtų kuo mažiau žmonių – tik dirbantis personalas, kuris kiekvieną rytą kruopščiai patikrina gimdyvės būklę. Neįleidžiame nė vieno pašalinio asmens.

Pabandykite jūs suvaržyti vyro laisvę, liepkite jam būti vienoje patalpoje, nevaikščioti po skyrių. Juk, jeigu normalus gimdymas, gimdyvės gimdykloje prabūna ir dvi dienas. Juk ne mes išsigalvojome tą baisų virusą, nuo kurio gali susirgti ir naujagimis, ir pagimdžiusi moteris, ir vyras. Jis nebūtinai gali pats jį atsinešti, jis gali gauti jį nuo kito vyro. Tai yra labai pavojinga situacija“, – komentavo K. Mačiulienė.

Vilniaus gimdymo namų direktorė sako, kad yra nusivylusi žmonių nepilietiškumu.

„Aš labai liūdžiu dėl karantinavimosi sąlygų nesilaikymo, dėl vaikščiojimo be reikalo, dėl kelionių į užsienį net po vasario 26-osios, kai buvo paskelbta apie epidemiją ir perspėta vengti kelionių, dėl slėpimo, kad žmonės buvo užsienyje ar turėjo kontaktą su žmonėmis, buvusiais užsienyje. Mes, piliečiai, patys susikūrėme tokią situaciją. Nors laikydamiesi nurodymų galėjome ją laisvai suvaldyti. Jeigu mes dar labiau jų nesilaikytumėme, nežinau, kur viskas nueitų“, – kalbėjo įstaigos direktorė.

K. Mačiulienė sako, kad šiuo metu jų įstaigoje grafikai sudaryti taip, kad pajėgų užtektų, tačiau nemaža dalis darbuotojų, deja, yra karantine.

„Yra žmonių, kurie atostogų metu buvo užsienyje – Baltarusijoje. Visi jie karantinuoti. Nė vienam neleidome dirbti. Viena medikė dirbo ir pas mus, ir Šeškinėje – neleidome dirbti ir jai. Mes stengiamės ir pacientus, ir save saugoti. Kad tik nebūtų pakenkta moteriai ar naujagimiui. Jeigu dar vyrą įleistume, tai būtų papildomas faktorius. Ar galime palyginti, pavyzdžiui, nugaros glostymą su koronaviruso pasekmėmis?

Piliečiai turi suprasti. Juk net į parduotuves dabar įleidžiama po kelis žmones. Tai įsivaizduokite, jeigu per parą įvyksta 15 gimdymų, kiek gimdykloje iš viso susidarytų žmonių? Vyrams juk nebūtų leidžiama išeiti, o jie parūkyti lekia kas dešimt minučių“, – komentavo K. Mačiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)