Penktadienį Anykščių rajono apylinkės teismo teisėjai Zitai Gavėnienei pagaliau pavyko surengti paskutinį teismo posėdį. Baigiamąją kalbą teisme sakė naujasis troškūniečių gynėjas, advokato padėjėjas Gediminas Usavičius.

Teisėja Zita Gavėnienė

Naujasis advokatas baigiamojoje kalboje akcentavo teisinį niuansą, jog vaikai kaip socialinė grupė negali būti apibrėžta amžiaus pagrindu. „Aš savo tėvams – vaikas, prokurorė savo tėvams – vaikas, teisėja savo tėvams – taip pat vaikas“, – aiškino advokato padėjėjas G. Usavičius.

Teisininkas ypač baisėjosi prokurorės Jelenos Sabaliauskienės prašymu prie bylos medžiagos prijungti kunigo egzorcisto Arnoldo Valkausko interviu. „Parodija. Dvelkia cirku. Remiamasi egzorcisto nuomone lyg būtų viduramžiai“, – kalbėjo advokato padėjėjas.

Teisiamieji baigiamosiose kalbose pasakė vos po kelis žodžius. G. Sasnauskas tvirtino, kad „nesiekė to, kuo mus kaltina“, M. Grincevičius dėstė: „Nesijaučiu kaltas, bet jei teismas nori, tegul teisia“, o V. Grincevičius aiškino, kad vaikus jis myli labiau nei gėjus ar žydus, todėl apie juos ir kūrė.

Mantas Grincevičius
„Nesijaučiu kaltas, bet jei teismas nori, tegul teisia“

Skandalas dėl „Šėtone, prašau“ kilo 2014-ųjų rudenį, kai vienas vaikinas, neslepiantis savo netradicinės seksualinės orientacijos, aptikęs vaizdo klipą internete kreipėsi į policijos pareigūnus.

Vaidotas Grincevičius

Bylai atkeliavus iki teismo, broliams Grincevičiams teismo įsakymu buvo skirtos piniginės baudos, o tada dar moksleivis G. Sasnauskas teismo įpareigotas naktimis būti namie. Tačiau teisiamieji teismo įsakymui dar neįsiteisėjus parašė bylą nagrinėti iš esmės.

Grincevičiai ir G. Sasnauskas kaltinami pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 1,2 ir 3 dalis. Teoriškai pagal šį straipsnį galima skirti iki trejų metų laisvės atėmimo.

Humoristus gynė garsenybės

Jaunuolių „YouTube“ paviešintas kūrinys „Šėtone, prašau“ teisėsaugą sudomino 2014 metų lapkritį – pas vaikinus namuose apsilankę pareigūnai paėmė kompiuterį bei 3 vaizdo kameras.

Tyrimą pareigūnai pradėjo gavę skundą – dainos žodžiais yra skatinamas smurtas prieš vaikus.

Kilus skandalui dėl prieštaringai vertinamos dainos, atlikėjas Whydoto kreipėsi į į savo gerbėjus – paskelbė sąskaitos numerį ir paprašė „sumesti“ advokatui. Vaikino ginti socialiniame tinkle stojo ne tik jo gerbėjai, bet ir Remigijus Šimašius, Marijus Mikutavičius, Paulius Ambrazevičius ir Mantas Katleris.

Marijonas Mikutavičius

„Kažkada norėjau įkelti, nes buvo juokinga. Dabar – principo reikalas. Krata namie, paimti kompiuteriai. Savo demokratinėj šaly turim savo „Pussy Riot“?“, – nustebęs klausė Marijus Mikutavičius.

„Aš kai ko nesuprantu pareigūnų veiksmuose. Kiek jiems reikia daryti klaidų, kad pasidarytų išvadas?..“, – klausė R. Šimašius.

„Nesu didelis Vaidoto Grincevičius kūrybos gerbėjas, esu matęs tik šiek tiek, bet tai, kas darosi dabar, yra nusikaltimas žodžio laisvei, kuri yra viena iš pamatinių demokratijos vertybių. Perfrazuojant Evelyn Beatrice Hall: „Aš gal ir nesutinku su tuo, ką pasakei, bet mirsiu šitą tavo teisę gindamas“. Ant baudos, jeigu tokia bus, nors ir tikiu sveiku Lietuvos teismų protu, metuosi“, – palaikymo žodžius bėrė P. Ambrazevičius.

Mantas Katleris

„Nu ką, Vaidotas Grincevičius. „Kaimo policiją 4“ jau filmuosime už grotų? Darysime video, kaip aš tau apelsinus nešu ir peilį paslėpęs torte? O šiaip, kas dabar vyksta su Vaidotu, yra toks totalus bullshit (mėšlas – DELFI), kad net nežinau nuo ko pradėti... Kaip tos pačios profesijos atstovą, tikrai palaikau, tave. Ne tiek, kad pinigų pervesčiau, bet palaikau“, – prie palaikymo akcijos prisijungė dar vienas humoristas Mantas Katleris.

„Lietuvos teisėsauga turėtų pro pirštus žiūrėti vatnikų, račų ir superpyndų isterijas. Aš palaikau Whydotą. Tai yra humoras, net jeigu kam nors nepatinka“, – savo poziciją išdėstė ir Algis Ramanauskas-Greitai.

Kokią bausmę humoristams skirs teismas, paaiškės rugsėjo pradžioje.