Į Daukanto aikštę atvykusi dainininkė Erica Jennings sakė, kad šia tema jau nebeturėtų būti kalbama šiame amžiuje, tačiau, deja, problema ir ji labai didelė.

„Aš girdėjau apie Rasą, kad ji čia kasdien stovi. Man atrodo, kad apie tai šnekėti šiais laikais, 21 amžiuje yra visiška nesąmonė, bet mes turime tai daryti. Akivaizdžiai yra problemų vis dar, nėra lygių teisių. Tai tiesiog norėjau ją palaikyti, – sakė Erica. – Aš irgi esu mama ir aš noriu, kad mano vaikams, nesvarbu, kokios jie bebūtų seksualinės orientacijos, būtų lygūs su visais.“

Dainininkė tikino, kad gyvenime svarbi visai ne seksualinė orientacija – reikėtų atkreipti dėmesį į kitus dalykus.

„Man yra svarbiau, kad mano vaikai būtų geri žmonės. Man atrodo, kad tai, kas tu esi ir ką turi viduje, yra daug svarbiau“, – tikino moteris.

Pasiteiravus, ar prezidento Gitano Nausėdos reakcija ir veiksmai kalbant LGBT temomis jos nuomone yra tinkama, Erica šyptelėjo.

„Man labai nepatinka, ką jis daro ir šneka šia tema. Manau, kad prezidentas turi atstovauti visiems. Čia yra jo darbas“, – šyptelėjo E. Jennings.

Rašė laišką prezidentui

„Aš galiu pažadėti, kad kiekvieną dieną nepaliaujamai kovosiu už savo ir kitų mamų LGBT vaikus. Kasdien, kol savo darbotvarkėje rasite laiko man, paprastai mamai, Jums apie tai priminsiu stovėdama S. Daukanto aikštėje“, – laiške rašė R. Račienė.

Nors kvietimą susitikti su prezidentu ji gavo, šeštadienį kvietė visus ją palaikančius atvykti prie prezidentūros.

„Suprasdama, kad tai gali būti tik viltis, noriu pasakyti, kad rytoj, tęsėdama laiške duotą pažadą, simboliškai ateisiu prie prezidentūros 11 val. Tuo pačiu labai kviečiu visus, kurie neabejingi visų žmonių oriam gyvenimui, neskirstant jų nei pagal tikėjimą, nei pagal lytinę orientaciją, nei pagal odos spalvą, ateiti pabūti kartu“, – kvietė moteris.

Dalijamės pilnu R. Račienės laišku:

„Šitom išsigimėlėm snukelius atitrankyčiau. Vaginėtojom gal įkrečiant proto vyrus pamils, smirdalės, tfuu!!“, „Šiukslės, jūs nedrįskite savęs vadinti šeima!!! Iškypėliai, jūs, degsit pragare“, „Tiems, kurie viešai kelia triukšmą – dujų kameros“.

Gerbiamas Prezidente, kaip Jūs kartu su žmona Diana jaustumėtės, jei tokius komentarus tektų skaityti apie savo dukras Ugnę ir Gedailę? O kaip būtų, jei tai – ne tik komentarai internete, bet išties kas nors tokius žodžius ištartų Jūsų dukroms ir spjautų į veidą? Pagrasintų susidoroti?

Nežinau, kaip Jums, bet man – LGBT vaiko mamai – kasdien tenka skaityti panašaus pobūdžio komentarus, kasdien tenka išklausyti įvairias aplinkinių, artimųjų, „draugų“ replikas apie tai, kad LGBT žmonėms ne vieta mūsų visuomenėje.

Apmaudu, kad prie tokios atmosferos ir visuomenės susiskaldymo prisideda ne tik dalis politikų, viešų asmenų, bet ir Jūs – LR Prezidentas. Prezidentas, žadėjęs gerovės valstybę visiems, bet tik ne mano vaikui... Prezidentas, kuris turėtų vienyti tautą, ją skaldo, aiškindamas, kad dalis žmonių negali turėti šeimos, vaikų.

Man iš skausmo plyšta širdis, nes visi tie žodžiai – apie mano vaiką. Kiekvieną dieną nerimauju, kad tik nieko nenutiktų mano vaikui, kad visos tos patyčios ir neapykanta, tvyranti viešojoje erdvėje, nesužlugdytų mano vaiko emociškai ir jo nepalaužtų. Patikėkite, tai – nepakeliama, žemina ir žeidžia iki sielos gelmių.

Vakar viešai pristatytas tyrimas apie vienalyčių porų gyvenimą, jų patiriamus sunkumus man buvo paskutinis smūgis. Supratau, kad nebegaliu, o ir neturiu teisės, nieko nedaryti. Visuomenė turi keistis. Mes turime keistis ir priimti visus žmones, nežiūrint jų lytinės orientacijos, socialinės padėties, politinių įsitikinimų. Tą įtvirtina Jūsų taip mėgstama cituoti LR Konstitucija.

Žinau, kad negaliu pakeisti visuomenės požiūrio, tačiau galbūt galėsiu pakeisti Jūsų nuomonę. Todėl Jūsų prašau:

1. Skleisti Lietuvą vienijančią, o ne skaldančią Jūsų ar Jūsų artimos aplinkos retoriką.

2. Apie LGBT asmenų problemas ir jų poreikius kalbėti ne su trečiosiomis šalimis, bet būtent su LGBT bendruomene – mūsų vaikais, jų tėvais, NVO, ginančiomis šių žmonių teises.

3. Asmeninio pažado, kad Lietuvoje turėsime pagarbų ir orų Partnerystės įstatymą, kuris kalbės ne apie juridinius, bet emociniais ryšiais pagrįstus vienalyčių porų santykius.

Aš galiu pažadėti, kad kiekvieną dieną nepaliaujamai kovosiu už savo ir kitų mamų LGBT vaikus. Kasdien, kol savo darbotvarkėje rasite laiko man, paprastai mamai, Jums apie tai priminsiu stovėdama S. Daukanto aikštėje.

Iki pasimatymo rytoj, gerbiamas LR Prezidente“.

Kiek vėliau moteris feisbuke patvirtino, kad gavo kvietimą susitikti su LR Prezidentu.

„Šiandien išsiunčiau LR Prezidentui atvirą laišką, kuris buvo išplatintas tikrai plačiai, todėl jo teksto nebekartosiu. Po kelių valandų jau gavau ir pakvietimą susitikti su Prezidentu pirmadienį. Esu nuoširdžiai dėkinga už tai. Labai tikiuosi, kad mano, kaip mamos žodžius, Prezidentas išgirs ir supras.

Suprasdama, kad tai gali būti tik viltis, noriu pasakyti, kad rytoj, tęsėdama laiške duotą pažadą, simboliškai ateisiu prie prezidentūros 11 val. Tuo pačiu labai kviečiu visus, kurie neabejingi visų žmonių oriam gyvenimui, neskirstant jų nei pagal tikėjimą, nei pagal lytinę orientaciją, nei pagal odos spalvą, ateiti pabūti kartu. Iki rytojaus“, – feisbuke rašė moteris.

Pasisakė ir prezidentas

Tuo tarpu Prezidentas Gitanas Nausėda teigė esąs pasirengęs dialogui su LGBT suaugusio vaiko mama, kuri į jį kreipėsi atviru laišku, ir pabrėžė, kad Lietuvoje apskritai yra per daug susipriešinimo.

„Aš esu pasiruošęs tokiam dialogui. Aš ir galiu, ir noriu susitikti, manau, kad tikrai verta išklausyti, kai ką aš girdėjau iš nuotrupų žiniasklaidoje, bet šiandien aš manau, kad problema yra gerokai platesnė. Ir kuomet mama kalba apie patyčias, grasinimus – mes visi šiandien susiduriame su šiuo fenomenu. Nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos, šiandien susipriešinimo Lietuvoje yra aiškiai per daug“, – šalies vadovą citavo portalas lrt.lt.

Šalies vadovą šis kreipimasis palietė asmeniškai.

„Pirmadienį susitiksiu su gerbiama Račiene, kuri, kaip išaiškėjo, turėjo reikalų su mano dukra. Deja, aš to negalėjau žinoti, nes tai buvo prieš 20 metų ir tuomet mes buvome gerokai jaunesni, aš jos neatpažinau“, – apie pažintį su LGBT vaiko mama prisiminimu pasidalino G. Nausėda, kurį cituoja lrt.lt

„Delfi“ primena, kad Lietuvoje sociologai pirmą kartą atliko mokslinį tyrimą apie kartu gyvenančias tos pačios lyties poras mūsų šalyje.

Tyrimo išvadas Žmogaus teisių centro atstovai atnešė į Seimą, kad su jomis susipažintų politikai ir tikisi, jog galbūt mokslas padės įtikinti aršiausius partnerystės įstatymo kritikus. Seimo pirmininkė sakė, kad dar kartą partnerystės įstatymas Seimui bus pateiktas dar šio rudens sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (466)