„Atskiriu humorą nuo vulgaraus raginimo susidoroti, o ar ši daina yra meno kūrinys, pasakysiu vienareikšmiškai – tai yra meno kūrinys, nes yra muzikos kūrinys, turi melodiją, yra sukurtas vaizdo klipas, dainuoja Whydoto sukurtas personažas, iš žodžių matyti, kad tai humoristinis tekstas, – sakė P. Ambrazevičius. – Nežinau, kodėl ekspertas mano, kad ši daina nėra kūrinys – jeigu tinkamai vertinsime tokius žodžius, tai apie 90 proc. viso pasaulio kūrinių būtų sumalti“, – sakė P. Ambrazevičius.

Anykščių rajono apylinkės teisme ketvirtadienį – neįprastas sujudimas: teisėja Zita Gavėnienė toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl nesantaikos kurstymo yra pateikti Troškūnų miestelio gyventojams Vaidotui ir Mantui Grincevičiui bei jų pusbroliui Giedriui Sasnauskui.

„Kaltinamieji, veikdami bendrininkų grupėje, aktyviais veiksmais, turėdami tikslą platinti medžiagą, kuria tyčiojamasi, skatinama neapykanta ir kurstoma diskriminuoti socialinę žmonių grupę – vaikus – dėl jų amžiaus, socialinės padėties ar pažiūrų, sukūrė, pagamino ir laikė dainą „Šėtone, prašau“, kurios turinys kursto smurtauti, fiziškai susidoroti su vaikais, iš jų tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta“, – teigia prokurorai.

P. Ambrazevičius mano, kad menininkas neprivalo atsakyti už tai, kaip jo kūrinį supranta jį išgirdęs žmogus. „Aš neįsivaizduoju, kaip žmogus gali suprasti šią dainą kaip ne humoro kūrinį“, – pažymėjo „Humoro klubo“ narys.

Jis taip pat pabrėžė, kad garsiojo filmo „Dvylika kėdžių“ kūrėjai taip pat nėra atsakingi už žiūrovus, kurie po juostos peržiūros nutaria užsiimti sukčiavimu.

Anot P. Ambrazevičiaus, „Šėtone, prašau“ yra muzikinė humoristinė daina ir jokiu būdu neskatina neapykantos prieš vaikus. „Kodėl mes teisiame menininką už jo personažą – Lietuvoje suprantama, kad personažas yra tik tada, kai vyras aktorius persirengia moterimi“, – sakė humoristas.

Jis taip pat pabrėžė, kad V. Grincevičius įrašą „YouTube“ patalpino ne kaip V. Grincevičius, o kaip personažas – Whydotas.

„Šis teismas yra nereikalingas, į jį per daug reaguota, bet bijau, kad šiuo teismu gali būti sukurtas pavojingas precedentas, kuris pakenktų ir žodžio, ir saviraiškos laisvei tiek iš išorės, tiek iš vidaus – tada bet kas galės kreiptis į teismą dėl humoristinio pobūdžio dainos, įvertindami taip, kaip suprato, – sakė P. Ambrazevičius. – Visiškai neadekvatu, kad jaunuoliai yra teisiami, reakcija yra visiškai neadekvati, jeigu nuo šiol teisime už blogą, nekokybišką humorą, tai gerbiamas humoristas R. Šilanskas  jau seniai turėjo būti pripažintas recidyvistu ir atsidūręs už grotų.“

Anot jo, Vakaruose visi komikai sėkmingai kuria tokio pobūdžio kūrinius, o visuomenė supranta, kad jų kūriniai yra humoras.

Humoristas mano, kad teisiamiems troškūniečiams jau pakankamai buvo didelė pamoka, jog jie buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. „Tai, ką jie patyrė, kad negali išvykti iš šalies, negali keliauti, privalėjo registruotis policijoje, buvo atimti kompiuteriai, tai jau pakankama bausmė“, – sakė P. Ambrazevičius.

Teisme ketvirtadienį turėjo būti apklaustas ir dainininkas Marijus Mikutavičius, tačiau jam nebuvo įteiktas šaukimas, todėl jis bus apklaustas vėliau, greičiausiai rugpjūčio 25 d. suplanuotame teismo posėdyje.

Kad daina „Šėtone, prašau“ yra meno kūrinys, po teismo posėdžio žurnalistams sakė vienas kūrinio autorių V. Grincevičius.

„Jis turi audinę, vizualinę ir lingvistinę kompoziciją, tai yra meno kūrinys, mes juo siekėme įbauginti, tai buvo juodas humoras – kaip režisierius nori sukurti siaubo filmą, taip mes norėjome dainą – kai kuriems juokinga, kai kuriems juokinga, bet kai kam ir siaubo filmai yra juokingi“, – sakė jis.

V. Grincevičius pritarė P. Ambrazevičiaus teiginiams, kad byloje priėmus apkaltinamąjį nuosprendį ir kiti asmenys dėl galimos neapykantos kurstymo į teismą galės paduoti humoristus. „Jeigu kažkam nepatiks, iš karto galės kreiptis su skundu ir teigti, kad daina kelia neapykantą“, – pabrėžė Whydotas.

Jis neslėpė, kad dėl teisybės kovos iki galo ir, jeigu reikės, net kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą. „Taip, po šio skandalo mūsų populiarumas gal ir išaugo, bet nebuvo jokios naudos – vis tiek patyrėme stresą, nėra malonu važinėti po teismus, policiją“, – vaizdo įrašų kūrėjas pažymėjo, kad bylomis jo niekas negalės įbauginti.

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Ignas Raila sako, kad kaltindamas dainos „Šėtone, prašau“ autorius remiasi ekspertų išvada.

„Kai teismas, prokurorai, kiti proceso dalyviai neturi specialių žinių, yra kviečiami specialistai, kurie ir teikia tam tikras išvadas, – sakė jis. – Kūrinys buvo vertinamas visoje apimtyje, neišskaidant jo gabalais, sakiniais ar dar kažką – vientisas. Ir negali būti vertinamas atskirai, kažkokiais akmenukais.“

Prokuroras mano, kad daina kurstoma neapykanta prieš socialinę grupę – vaikus. Paklaustas, kokią grėsmę Anykščiuose ar kituose šalies miestuose kelia Whydoto atliekama skandalingoji daina, I. Raila sakė: „Aš apie Anykščius nieko negaliu pasakyti, ir apie grėsmę negaliu pasakyti – nagrinėjama byla, kai ji bus išnagrinėta ir bus priimtas sprendimas, kuriame bus pasakyta“, – prokuroras kol kas nesiryžo pasakyti, ar, jo nuomone, jau teisme kaltinamiesiems pasitvirtino pateikti kaltinimai. Jis taip pat nenorėjo kalbėti apie juodąjį humorą – esą tai asmeninė tema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (611)