Pastarasis pripažintas kaltu dėl dokumento suklastojimo bei pasikėsinimo apgaule išvengti turtinės prievolės. Jam skirta 10111,75 eurų bauda, rašoma teismo pranešime spaudai.

Teismas išteisino A. Kazakevičių, nes nėra pakankamai įrodymų, kad pildant eismo įvykio deklaraciją sportininkas žinojo, kad eismo įvykio metu kitas asmuo neturėjo privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo, o apsidraudė tik vėliau.

Apsidraudęs po įvykio, deklaracijoje nurodžius vėlesnę įvykio datą, nuteistasis siekė išvengti turtinės prievolės – atlyginti 921 euro dydžio žalą, padarytą eismo įvykio metu.

Taigi, teismas nenustatė olimpiečio siekio apgauti draudimo bendrovę. Jei dokumente įrašyti tikrovės neatitinkantys faktai neturi teisinės reikšmės (t.y. nepažeidžia asmenų teisės ar nesukelia teisiškai reikšmingų padarinių), toks dokumentų suklastojimas nėra pavojinga veika.

Jeigu eismo įvykio metu kitas asmuo turėtų draudimą, neteisingas vietos ir laiko nurodymas deklaracijoje neturėtų reikšmės žalos atlyginimui.

Kadangi A. Kazakevičius nežinojo, kad dabar jau nuteistasis eismo dalyvis eismo įvykio metu nebuvo apsidraudęs privalomuoju draudimu, jis negalėjo siekti apgauti draudimo bendrovę, nors eismo įvykio data, laikas ir vieta buvo įrašyti netiksliai.

Pats olimpietis klausė, kodėl deklaracija užpildyta netiksliai, tačiau kitas asmuo jam sakė, kad to niekas nežiūrės.

Eismo įvykio deklaracija buvo pildoma praėjus porai dienų po įvykio, tačiau eismo įvykio deklaracijos užpildymas ne iškart nėra įstatymų pažeidimas.

P. Žukauską teismas pripažino kaltu – jis pats prisipažino padaręs nusikalstamą veiką. Nustatyta, kad jis žinojo, jog privalomojo draudimo neturi ir suprato, kad eismo įvykio metu padarytą žalą teks atlyginti jam pačiam. Taigi, kaltinamasis sugalvojo apsidrausti po eismo įvykio, kad žalą atlygintų draudimo bendrovė ir eismo įvykio deklaracijoje nurodė neteisingą eismo įvykio datą. Teismas nenustatė atsakomybę lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių ir skyrė baudą, artimą įstatyme numatytam baudos vidurkiui.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją