Moteris atsitiesė: daug skaitė, susirado darbą, vėl pradėjo puoštis ir džiaugtis paprastais dalykais – saulėta diena ar pusvalandžiu, praleistu ledainėje su sūnumis Robertu ir Marku.

Nerimą iš savo sielos išvariusi N.Mur­nikovienė pa­noro patirtimi pasidalyti ir su kitais negandų ruože užstrigusiais žmonėmis, todėl dar pavasarį pradėjo rašyti knygą. Į ją planuoja sudėti patarimus palūžusiems kūnu ir siela.

Sportininkė priėjo prie įdomios išvados: visos žmogaus bėdos, taip pat ir emocinės, ištinka dėl prastos ne ko kito, bet stuburo būklės – esą darant jos sukurtus pratimus nugarai, dingsta ir depresija, ir kompleksai dėl išvaizdos.

Mintys – į diktofoną

Prieš dvejus metus naują gyvenimą pradėjusią N.Murnikovienę šiomis dienomis galima pamatyti ne tik sporto salėje, kur ji dirba asmenine lengvojo kultūrizmo (fitneso) trenere, bet ir prie kompiuterio. Dar visai neseniai kompiuterio ji nemokėjo net įjungti. Šiandien moteris jau ganėtinai gerai juo dirba, nors, kaip pati sakė, pradžioje bijodavo net prieiti ir paspausti klavišą.

„Nors man 38-eri, tik dabar pradedu gyventi ir mokytis. Kaip mokinukė sėdžiu prie kompiuterio, šifruoju į diktofoną padiktuotas mintis. Sunku, bet kažkada man taip pat nelengva buvo sėsti prie automobilio vairo. O dabar neblogai vairuoju“, - juokėsi anuomečiame Kūno kultūros institute studijavusi, tačiau mokslus metusi N.Murnikovienė.

Kol kas knygos rankraščio nėra daug – vos kelios dešimtys puslapių, bet moteris užtikrino, kad daugybė jos minčių įrašyta į diktofoną. Šiomis dienomis N.Murnikovienė jau parašytus puslapius ketina nešti pažįstamai kalbininkei, kuri sutvarkys teksto stilių ir išvers jį į lietuvių kalbą.

„Nustebote? Taip, rašau rusiškai. Nors lietuviškai puikiai susišneku, neslėpsiu – rašydama beveik kiekviename žodyje darau klaidų. Tačiau dabar tikiu, kad mokytis niekada nevėlu“, - atvira sportininkė.

Išpažintis ir patarimai

Kaipgi atrodys N.Murnikovienės vadovėlis ir kam jis bus skirtas? Klaipėdietė užtikrino jau nusprendusi, kad knyga bus trijų dalių ir 300 puslapių. Esą pirmieji parašyti pusšimtis puslapių bus skirti autorės asmeninei patirčiai kovojant su ją kadaise užklupusiomis bėdomis.

„Tikiu, kad visas blogybes galima nugalėti paprasčiausiu būdu – sutvirtinant stuburą. Būtent nuo jo būklės priklauso žmogaus fizinė ir dvasinė būsena“, - įsitikinusi vaikystėje stuburo traumą patyrusi moteris.

Jos knygoje bus ir iliustracijų skyrelis. Esą pažvelgę į paveiksliukus ir paskaitę pratimų aprašymus kiekvienas galės sustiprinti nugarą.

„Tam užteks vos dešimties minučių per dieną. Išėjus mano knygai, namų šeimininkės tikrai nebegalės aiškinti, kad neturi laiko vaikščioti į sporto salę – viską bus įmanoma atlikti namuose“, - sakė N.Murnikovienė.

Ar iliustracijoms pozuos pati sportininkė? „Žmonių negąsdinsiu, nors mano kūnas man pačiai patinka. Turiu jauną mergaitę, kuri puikiai atlieka mano sugalvotus pratimus – ji ir pozuos“, - šmaikščiai paaiškino pirmąja profesionalia kultūriste Lietuvoje vadinama N.Murnikovienė.

Pasilepina makaronais ir šokoladu

Trečiojoje ir paskutinėje vadovėlio dalyje turėtų atsirasti patarimų tiek profesionaliems treneriams, tiek sporto klubus lankantiems žmonėms – sportininkė ketina pasakoti, kaip jos metodiką pritaikyti sporto salėje, kaip pratimų efektyvumą sustiprina sveika mityba.

Paklausta, ar pati sveikai maitinasi, N.Murnikovienė neslėpė: „Kai būna sunki diena, palepinu save makaronais su sūriu, suvalgau šokolado, bet iš esmės valgau sveikai.“

Nugaros stiprinimo metodikai sportininkė jau sugalvojo anglišką pavadinimą – „joga of bodybuilding“ (liet. - fitneso joga), kurį netrukus ketina užpatentuoti. Autorinėmis teisėmis turėtų būti apsaugoti ir keturi unikalūs pratimai, kuriems ji taip pat sukūrė vardus. „Katinas“, „Siena“, „Spyruoklė“ ir „Pingvinas“ – taip vadinsis kol kas tik ypatingiems klientams atskleisti pratimai. Jie, pasak autorės, galės grąžinti į gyvenimą net sunkius ligonius.

Rėmėjų jau rado

N.Murnikovienė negalėjo pasakyti, kokiu tiražu bus išleista jos knyga. Tokiais reikalais rūpinasi jos leidėjai, pritarę autorės sumanymui knygą leisti trimis kalbomis – lietuvių, rusų ir anglų.

„Knygos idėja gimė prieš trejetą metų, tačiau tada net pagalvoti negalėjau, kaip pasikeis mano gyvenimas, ir nežinojau, kad svajonė galės tapti tikrove. Viskas klostosi puikiai – atsirado dosnių rėmėjų, kurie, kaip žinome, leidžiant knygą yra svarbiausi“, - mano rašytoja tampanti sportininkė.

Ji neneigė – pradėti rašyti nebuvo lengva. Tačiau ilgainiui rašymas N.Murnikovienei pradėjo patikti.

„Tik su tuo įkvėpimu kankinausi. Vienas bičiulis patarė neskubėti – sakė, kad viskas ateis savaime. Įsitikinau, kad jis teisus, – net po kelias savaites negalėdavau prie kompiuterio prisėsti. Dabar visada po ranka turiu diktofoną. Būna, prieš veidrodį dažausi blakstienas ir staiga galvoje ima suktis tekstas. Imu ir įrašau“, - pasakojo ji.

N.Murnikovienė įsitikinusi, kad jos memuarams laikas dar neatėjo, nors ir prisipažino gyvenime patyrusi ir šilto, ir šalto.

„Rašyti man patinka, todėl nemanau, kad po pirmosios knygos mesiu šį užsiėmimą. Memuarus paliksiu senatvei, o jeigu dabar nerašyčiau vadovėlio, būtinai sukurčiau meilės romaną. Gyvenimas juk toks gražus!“ - optimizmu tryško sportininkė.

Gerbėjai dovanoja dovanas

Paklausta, kodėl, jos manymu, dar prieš ketverius metus gyveno apimta gilios depresijos, N.Murnikovienė neslėpė: „Leidau žmonėms taip su manimi elgtis. Reikėjo pakeisti požiūrį į save pačią. Paliko vyrai – verkiau, o dabar mintyse jiems dėkoju, nes padėjo man tapti tokiai, kokia dabar esu. Šiuo metu vyro šalia neturiu, bet jaučiuosi visavertė ir laiminga.“

N.Murnikovienė prisipažino, kad mokosi ne tik dirbti kompiuteriu ir mylėti save, bet ir stengiasi atskirti gerus žmones nuo blogų.

„Mokausi, nors dar visko pasitaiko. Visokių žmonių būna. Anksčiau būčiau kentėjusi, o dabar tik nusijuokiu ir einu toliau“, - teigė praėjusių metų gruodį į policijos akiratį patekusi moteris. N.Murnikovienei buvo pateikti kaltinimai automobilio vagyste, nes jos rankose atsidūrė dovanų kuponas iš vogtos mašinos. Teisėsaugą moteris tikino, kad kuponą kvepalams įsigyti gavo iš gerbėjo.

Prisiminusi šiuos įvykius sportininkė tik šypsosi. „Kvepalų iš gerbėjų gaunu ne tik gimtadienio proga - visus metus. Štai vienas žmogus, kuriam padėjau atsikratyti stuburo bėdų, net žiedelį padovanojo“, - auksinį papuošalą demonstravo gyvenimo džiaugsmą iš naujo atradusi žinoma klaipėdietė.