Šiauliuose gyvenantis britas buvo suimtas rugpjūčio 6 dieną. Jo žmonos dingimo byla tuomet perkvalifikuota į nužudymą, o jis tapo įtariamuoju. Kaip antradienį sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Gabrielė Petkuvienė, siekiant užtikrinti netrukdomą ikiteisminį tyrimą dėl galimo 28-erių metų šiaulietės Sandros Grafininos nužudymo, įtariamajam šių metų rugsėjo 3 dieną skirtos kitos kardomosios priemonės – įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, neišvykti iš Šiaulių miesto ir iš vyro paimtas asmens dokumentas.

„Šios kardomosios priemonės skirtos po mėnesį trukusio vyro suėmimo. Ikiteisminis tyrimas toliau intensyviai atliekamas. Naujos informacijos, susijusios su tyrimu, pateikti negalime, norėdami nepakenkti ikiteisminiam tyrimui“, – sakė ji.

Tačiau namais jau tapusiuose Šiauliuose gyvenantis vyras sutiko atsakyti ir į nepatogius DELFI klausimus, o taip pat atvirai papasakoti apie savo gyvenimą išėjus į laisvę.

„Štai šioje gatvėje gyvenome, kai tik atsikraustėme į Šiaulius. Visur čia kartu vaikščiojome, leidome laiką. Dabar gyvenu visiškai kitaip“, – vaikštinėjant po Šiaulius pokalbį pradėjo pašnekovas.

– Kaip atrodo jūsų kasdienybė, kai visų akys nukreiptos į jus, o šalis aptarinėja Sandros Grafininos dingimo skandalą?

– Aš Šiauliuose jau nuo 2015-ųjų, todėl šį miestą žinau neblogai ir turiu čia draugų. Jaučiuosi čia kaip namuose. Vakar buvo ir mano gimtadienis. Tai buvo įprastas gimtadienis, todėl taip pat susitikau su draugais, praleidome laiką kartu.

Dabar gyvenu vienas ir tik vakar įsikrausčiau į naują nuomojamą butą. Jis toliau nuo čia, kur gyvenome vos tik atsikraustę, ir paprastesnis.

Nigelas Westas

– Turbūt sunku susirasti darbą, kai jums taikomos kardomosios priemonės. Iš kur gaunate pinigų?

– Planuoju verslą ir susitinku su investuotojais. Turiu verslo planų ir norėčiau likti čia. Negalvoju per daug apie ateitį ir gyvenu šia diena.

– Vasarą, kai paskambinote man, sakėte, kad norite susigrąžinti dukrelę ir grįžti į Angliją. O dabar nusprendėte kurti ateitį Lietuvoje?

– Dabar noriu pažiūrėti, kaip seksis su verslu, o tada ir bus aišku, kur liksiu ateityje. Dar daug klausimų ir man pačiam.

– Ar galite matytis su dukrele?

– Šiuo metu ne. Noriu susigrąžinti ją.

– Žinau, kad negalite matytis su dukrele, nes su Sandra susituokėte Las Vegase, o Lietuvoje jūsų santuoka negalioja, todėl formaliai nesate jos tėvas. Tiesa?

– Ne. Nesąmonė. Juk amerikiečiai atvyksta čia ir yra susituokę, o tai faktas ir Lietuvoje. Visame pasaulyje. Tai nėra problema Jungtinėje Karalystėje ir nesuprantu, kodėl čia yra problema. Tai tik dokumentas ir formalumas.

– Ar sunkumų nesudaro tai, kad nemokate lietuvių kalbos?

– Pradedu suprasti, bet daugelis žmonių supranta anglų kalbą, todėl problemų nekyla.

– Ar bent numanote, kur gali būti Sandra?

– Aš ne kartą uždaviau sau šį klausimą. Ir jūs nesėdėtumėte dabar prieš mane, jei žinotume šį atsakymą. Nežinau, kaip į jį atsakyti. Gyvenimas tapo sunkesnis. Tai akivaizdu, nereikia net sakyti.

Nigelas Westas

– Paklausiu asmeniško klausimo – ką jaučiate jai dabar?

– Šiuo metu? Kaip žmogui? Kaip gali jaustis žmogus, sužinojęs, kad jo antroji pusė dirbo prostitute Amerikoje? Na, kaip čia švelniai, pasakius, buvau labai nemaloniai nustebintas. Ji ir daug melavo.

Ji pasikeitė ir to priežastis turbūt buvo alkoholis. 2016 metais ji gydėsi dėl savo priklausomybės. Ji gydėsi klinikoje Šiauliuose, bet, deja, tai nepadėjo. Ji man sakė, kad čia gydėsi ir anksčiau. Manau, kad tai žinojo ir šeima. Tai niekam nebuvo paslaptis.

– Sakote, kad Sandra melavo ir ne kartą minėjote, kad ji kūrė nebūtas istorijas bei vaidino labai turtingą, bet jūs dalyvavote kartu jos kuriamose istorijose ir filmavotės jos interviu kartu.

– Visi interviu ir viskas vyko lietuvių kalba, todėl aš tikrai nesuprasdavau, kas čia vyksta. Nesijaučiu to žaidimo dalimi. Tiesą sakant, net nežinau, ką ji ten kalbėjusi, nes tas melas sklido Lietuvoje. Vieną iš tų melų perskaičiau visai neseniai, nes tai išversta medžiaga. Taigi, su visomis tomis melagystėmis nesu gerai susipažinęs.

Daug dabar melo ir netiesos. Jos mama taip pat kalbėjo nemažai, bet aš pats žinau, kad jos buvo susipykusios. Kai susipažinome, Sandra net man melavo, kad jos mama mirusi. Vėliau, jau Šiauliuose, prasitarė, kad mamą vis dėlto turi ir ten mes su ja susipažinome, skatinau ją atnaujinti santykius su mama.

– Dabar visi kalba apie tai, kad jūsų žmonos motina pareiškė esą jūs nesate jos dukros tėvas. Kaip jūs tai vertinate?

– Manau, kad tai didžiausia nesąmonė. Tiesą sakant, tai tik jos nuomonė, jos įsitikinimas, nepagrįstas jokiais realiais faktais. Kiek man žinoma, jos labai seniai nesikalbėjo. Kai susipažinau su Sandra, ji man sakiusi, kad jos mama mirusi, apie tai melavo gerus tris mėnesius, kol galiausiai paaiškėjo tiesa.

Pasiūliau nuvažiuoti jos aplankyti. Greičiausiai jos pykosi, tiksliai nežinau, dėl ko. Trumpam atnaujino bendravimą. Mes mamai davėme pinigų, buvome nuvykę jos aplankyti. Pasirodo, buvo kilę problemų su jos sūnumi.

Nigelas Westas

– Jūs turite omenyje Sandros sūnų iš ankstesnių santykių?

– Jis buvo paliktas pas Sandros motiną. Kai atvažiavome jo pasiimti, paaiškėjo, kad Sandros motina bandė vaiką apsvaiginti vaistais. Bent jau taip tvirtino jis pats. Sandra tiesiog pasiuto. Puolė savo motiną kaip žvėris. Po šio incidento bendravimas vėl buvo nutrūkęs. Jos kurį laiką vėl nesimatė. Pasiūliau kaip nors taisyti padėti, rasti bendrą kalbą – pasiūliau ištiesti alyvos šakelę ir susitaikyti. Vieną dieną sėdo į automobilį ir išvyko į Palangą. Viskas baigėsi tragiškai. Pakeliui namo Sandra išgėrė. Tiksliai net nežinau, ar važiuodama į priekį, ar atgal. Sulaukiau policijos skambučio, kad įvyko avarija – automobilis nuvažiavo nuo kelio.

Tai, ką pasakojate, tiesiog baisu. Tuomet ar nebuvo pavojinga su ja palikti dukrą?

– Taip, tai baisu, bet tokia tiesa. Faktas lieka faktu: kai gimė mūsų dukra, Sandra žaidė labai pavojingą žaidimą. Galios žaidimą. Esą persikėlė į Jungtines Valstijas. Ji juk nepersikėlė į tą Ameriką, bet tvirtino, kad su dukra gyveno būtent ten. Sakė, kad gali gauti žalią kortą, nes jos sūnus turi Jungtinių Valstijų pilietybę, jis tikrai ten ir gimė, na, kiek man žinoma. Lyg ir jo tėvas yra Jungtinių Valstijų pilietis. Todėl Sandra ir pradėjo kurpti tą istoriją apie tai, kaip lengvai ji gali ten įsitvirtinti, gauti darbą, kad ten persikraustė. Užsiminė, kad ten turi kitą vyrą, todėl ten išsivežė ir dukrą. Žinote, reikalas tas, kad aš niekada negaliu žinoti, kada ji meluoja, o kada sako tiesą.

Kai susipažinau su Sandra, ji man melavo. Viskas prasidėjo nuo melo. Kai ji ėmė pasakoti apie Ameriką, paprašiau atsiųsti dukros nuotraukų. Sandra man siuntė su dukra nieko bendro neturinčias nuotraukas. Pradžiai norėjau bendros jų nuotraukos. Žinote, aplinka Amerikoje ir čia skiriasi. Taigi, vėl tie neatitikimai – vaizdų, kuriuos siuntė Sandra, ir kalbų. Buvo akivaizdu, kad ji ne su dukra. Galiausiai ji visgi buvo priversta pripažinti, kad dukra čia.

– Tačiau dukrelė nebėra su jumis, nes socialiniai darbuotojai ją rado pavojingoje aplinkoje.

– Tai nebuvo pavojinga aplinka. Ne kartą iki tol buvau pas socialinius darbuotojus ir aiškinau jiems, kad Sandra visiškai nepadeda rūpintis dukrele, bet jokios pagalbos nesulaukiau. Jie bandė skambinti jos (Sandros) šeimai. Pats buvau kabinete, kai darbuotojai skambino jos seserims ir mamai. Niekas iš jų nenorėjo veltis į tai ar padėti. Tikėjausi, kad bent kas padės.

Tą dieną sutikau keletą žmonių, nuėjome į butą ir klausėmės muzikos. Dukrelė buvo lovoje saugi. Ji greitai užmigo ir netrukus socialiniai darbuotojai atėjo ir paėmė ją.

– Jei Sandra sugrįš, kaip elgsitės ir ką pasakysite jai?

– Net neįsivaizduoju. Viskas priklauso nuo to, ką ji pasakys man. Ji man turi daug paaiškinti. Jos kelionė į Ameriką buvo absurdiška. Ji turbūt norėjo išgarsėti savo melais. Sunku pasakyti ir tai, kam ji tiek melavo. Ji elgėsi taip, kaip elgėsi. Esu tikras, kad ilgą laiką vertėsi prostitucija ir tai yra atvira paslaptis Šiauliuose. Vienas žmogus gerokai anksčiau man pasakojo apie tai, o vėliau viską išsiaiškinau, kai man į rankas pakliuvo jos planšetė.

– Matau ant jūsų piršto ištatuiruotą žiedą. Tai jūsų ir Sandros vestuvių žiedas?

– Kai išsikraustėme į Didžiąją Britaniją, Sandra susidomėjo tatuiruočių menu ir nupirkau jai visą įrangą. Ji ištatuiravo man pirštą. Ji yra tikrai talentinga menininkė. Nerealiai talentinga.

Nigelas Westas

– Ar palaikote ryšį su savo šeima Didžiojoje Britanijoje?

– Mano sūnus, kuriam dabar aštuoneri, nežino visos situacijos. Labai džiaugiuosi, kad neįlenda į internetą ir nesiaiškina, kas dabar vyksta. Tačiau bendrauju su juo kasdien telefonu. Jis gyvena su mama. Tiesą sakant, šie mano santykiai iširo gerokai prieš sutinkant Sandrą. Su žmona patyrėme daug streso. Viskas ant mūsų pečių užgriuvo vienu metu: daug problemų kėlęs namo remontas, mams liga, stresas, kūdikio auginimas, todėl galiausiai santykiai iširo. Tuomet aš išvykau į Londoną.

Su tėvu kalbėjausi dar vakar ir šiandien susirašėme elektroniniu paštu. Buvome susipykę dėl Sandros. Ji greitai ritosi žemyn ir gyvenant ten prašiau jo pagalbos. Tik jis neapsikentė su šunimis jo namuose ir išprašė mus. Dabar tų šunų, kuriuos nupirkau pats, nebėra. Juos atidaviau kaimynams Šiauliuose. Turiu kitų rūpesčių, todėl nepasilikau jų.

Ji visada gėrė, bet neigė, kad vartoja narkotikus. Alkoholis visada buvo problema, bet greičiausiai jis tik pridengdavo tikrąją problemą. Žinote, labai skiriasi ir mūsų alkoholio vartojimo kultūra. Anglijoje mums tai yra komunikacija ir išgerti einame su draugais, ten bendraujame, linksminamės ir negertume namuose vieni. Ta rusiška kultūra yra visiškai kitokia.

Kai mes susipažinome su Sandra, negalėdavau pamatyti jos iki vėlaus vakaro, bet Londonas yra miestas, kuris nemiega ir pats daug dirbdavau ten, todėl net neatkreipiau į tai dėmesio. Anglijoje daug ko neįtariau. Tik atvykus į Šiaulius viskas pradėjo aiškėti, daugėti jos problemų ženklų.

– Tačiau kažkada ji pasakojo apie idilišką jūsų gyvenimą ir jūs tą moterį mylėjote. O dabar?

– Tai tikrai pats sunkiausias jūsų klausimas. Kartu buvome trejus metus. Neįsivaizduoju, kaip atsakyti. Pakankamai kentėjau. Įkalinimas taip pat buvo išbandymas. Esu buvęs įvairiose vietose, bet paprastai tu gali išeiti iš ten (šypsosi) Tai nerealu, bet jausmai yra. Sunku kažką pasakyti.

Atleiskite, sunku apie tai kalbėti, apie visus savo jausmus... Atleiskite... Dabar vaikštinėdamas po Šiaulius prisimenu ją. Čia visur yra prisiminimai, susiję su Sandra. Tik mano butas dabar yra visai kitoje miesto dalyje, kur niekada nesilankėme kartu.

Ji yra labai protinga asmenybė ir meniška, įdomi, moka septynias kalbas. Tik alkoholis ją pakeisdavo. Kartą ji filmavosi ir pas mus atvyko televizijos komanda. Ji (Sandra) tikrai atrodė išgėrusi ir tie žmonės dar svarstė, ar įmanoma ją filmuoti. Vėliau nuėjo į vonią ir kaip mat pasikeitė. Nustebau, kad jie tą medžiagą išpublikavo.

– Pirmąkart atsidūrėte tokioje vietoje kaip areštinė?

– Taip. Ten tikrai gali numesti svorio ir susirgti. Patalynėje buvo kažkokių vabzdžių, niežėjo ir maistas buvo baisus. Taigi, tai buvo sunkus išbandymas. Ir suimtas buvau po to kai nuvykau į Vilnių susitikti su advokatu. Nebuvau pasiekiamas policijai keletą dienų, nes užtrukau dar pas draugus. Tuomet byla buvo pakeista iš žmogaus dingimo į žmogžudystę.

Žinote, norėčiau jums pasakyti daug daugiau, bet dėl vykstančio tyrimo negaliu to padaryti. Tiek dar turiu papasakoti...

Nigelas Westas

Dar prieš dingimą Sandra Grafinina susisiekė su mumis ir papasakojo apie Prancūzijoje gyvenančią naują simpatiją bei perdavė šio vyro kontaktus. Medžiagą, kuri iki šiol nebuvo publikuota, patvirtina ir pats užsienietis vyras, nors kai kurie moters teiginiai jam neatrodo teisingi. Šios skandalingos istorijos tęsinys ir naujausios detalės – kituose DELFI tekstuose.

Primename, kad Šaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato pareigūnai liepos 19 paskelbė be žinios dingusios 28 metų S. Grafininos paiešką. Į policiją kreipėsi minėtos moters sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 dienos negali susisiekti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia seserimi S. Grafinina.

Tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje pradėta dingusiosios paieška. Nustatyta, kad S. Grafinina liepos 1 dieną grįžo į Lietuvą. Tai užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius. Birželio 28-ąją iš nesaugios aplinkos buvo paimta tuomet šešių mėnesių S. Grafininos duktė. S. Grafininos sutuoktinis, neoficialiais duomenimis, tuo metu buvo neblaivus, bute buvo ir dar keli asmenys. Paimta mergaitė išvežta ir apgyvendinta globos namuose.

S. Grafinina išgarsėjo po to kai po projekto „Olialia pupytės" pradėjo pasakoti apie savo turtus ir tai, kokį pasakišką gyvenimą jai padovanojo milijonierius vyras iš Didžiosios Britanijos. Moteris dalijosi asmeninio gyvenimo detalėmis televizijoje bei spaudoje ir jų santuokai išgyvenant ne pačius geriausius laikus. Tuomet ji pasakojo, kad sutuoktinis N. Westas prieš ją naudoja smurtą, tačiau vėliau N. Westas visa tai paneigė sakydamas, kad jos mėlynės - užsieniečių, su kuriais jo žmona užsiiminėjo seksu už pinigus, darbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)