Šiaulių apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jūratė Tamašauskienė, vadovaujanti ikiteisminiam tyrimui dėl galimo 28-erių metų šiaulietės Sandros Grafininos nužudymo, šiandien priėmė nutarimą dėl kardomųjų priemonių skyrimo įtariamajam.

Kaip DELFI patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Gendvilaitė, nužudymu įtariamas vyras įpareigotas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, neišvykti iš Šiaulių ir iš jo paimtas asmens dokumentas. Šios kardomosios priemonės skirtos po mėnesį trukusio vyro suėmimo, siekiant užtikrinti netrukdomą ikiteisminį tyrimą.​

Kol kas daugiau detalių neskelbiama, tad išlieka tie patys klaustukai, kurie kelia nežinią šioje dingusios žinomos moters byloje.

Dar neseniai rašėme, kad Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariatas N. Westo advokatui atsiuntė laišką, kuriame Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba pranešė, kad svarstymas dėl galimos kardomosios priemonės skyrimo N. Westui-Macaulay bus sprendžiamas ne teisme, kaip įprasta, o Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

„Tiesą sakant, buvau šoko būsenoje. Nenoriu menkinti policijos pareigūnų darbo, gal tokį laišką galėjo atsiųsti ir iš skubėjimo, tačiau net jei buvo padaryta klaida, jie nieko man neatrašė. Aš iš karto jiems atrašiau, norėdamas pasitikslinti vietos detales. Tačiau jokio atsakymo nesulaukiau. Netrukus kreipiausi į prokurorę, jai parašiau ne teisine, o žmogiška kalba: „Ar tai pokštas?", tačiau jokio atsakymo irgi nesulaukiau. Kas man beliko daryti? Paskui pirmadienį sakytų: „Tai jūs nieko neskundėte", – DELFI sakė jis.

E. Pavlovičius mano, kad tokiu būdu bandoma sudaryti išankstinę nuomonę prieš jo ginamą N. Westą-Macaulay.

„Aš bandau tik įsivaizduoti, kaip tai turėtų vykti. Tai tiesiog neįmanoma. Aš patikrinau BPK, apie tai nėra parašyta nieko. Patikrinau teismų įstatymą, o ten aiškiai parašyta, kad teismas turi vyksti oficialiame pastate, su vėliava, kaip ir priklauso. Kaip jūs įsivaizduojate vyks visas šis procesas Trakų g.? Juk teismas privalo būti teisingas, tai kokią aš nuomonę, kaip gynėjas turiu formuoti? Ar tai viskas daroma, kad jo nevežioti pirmyn-atgal? Tai juk yra išankstinė nuomonė, maždaug, kam jį vežioti, juk vis tiek sėdės", – teigė advokatas.

Penktadienį E. Pavlovičius Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų ikiteisminio tyrimo teisėjui parašė pareiškimą, kuriame N. Westo-Macaulay ir savo vardu jis teigia nesutinkantis, kad svarstymas dėl kardomosios priemonės būtų vykdomas izoliatoriuje. E. Pavlovičius taip pat nepritaria ir tam, kad jo klientas į būsimą nutarimą būtų atvesdintas su antrankiais.

„Jam yra laikomi antrankiai posėdžio metu. Juk yra procesas, negalima šito daryti. Jau dabar pareiškiau reikalavimą, kad taip nebūtų. Žinoma, anksčiau, sovietiniais laikais ir su automatais stovėdavo, bet juk dabar gyvename civilizuotai, ar ne? Reikia sudaryti tinkamas sąlygas", – sako jis.

DELFI primena, kad Šaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato pareigūnai liepos 19 paskelbė be žinios dingusios 28 metų S. Grafininos paiešką. Į policiją kreipėsi minėtos moters sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 dienos negali susisiekti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia seserimi S. Grafinina.

Tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje pradėta dingusiosios paieška. Nustatyta, kad S. Grafinina liepos 1 dieną grįžo į Lietuvą. Tai užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius. Birželio 28-ąją iš nesaugios aplinkos buvo paimta tuomet šešių mėnesių S. Grafininos duktė. S. Grafininos sutuoktinis, neoficialiais duomenimis, tuo metu buvo neblaivus, bute buvo ir dar keli asmenys. Paimta mergaitė išvežta ir apgyvendinta Šiaulių kūdikių globos namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)