„Nelabai noriu sudaryti medikams problemų. Suprantu, kad viešai kalbėdama sujudinau tas moteris, kurios į tai žiūri ne taip atsakingai ir, kad dabar be galo sunku suvaldyti visus srautus. Aš suprantu, kad negalima lankyti, kad, jeigu išėjo į lauką – nebegali grįžti. Tačiau, jeigu atvažiuoja gimdyti iš tų pačių namų – jeigu užsikrėtę, tai užsikrėtę abudu. Tad man reikalavimas neleisti vyrui dalyvauti konkrečiai tik gimdyme, niekur neišeinant ir t.t., atrodo labai keistas. Jeigu išeitų, aš suprantu, kodėl negalima būtų įleisti į vidų“, – Delfi kalbėjo Medeina.

Vienoje Vilniaus valstybinių ligoninių gimdyti besiruošianti moteris kalbėjosi ne su vienu mediku, tačiau prošvaisčių nematyti.

Rokomendacijos Lietuvoje koronaviruso karantino metu

„Dabar visose valstybinėse ligoninėse yra draudžiama vyrams dalyvauti gimdyme. Santaros klinikos jau seniai tai uždraudė, Antakalnio ligoninė ir Vilniaus gimdymo namai dar kurį laiką lyg ir leido. Tas man ir buvo keisčiausia. Iškart visur uždraudžiama, paskui kai kur leidžiama, o dabar ir vėl visur uždraudžiama. Ta išimtis buvo padaryta dėl spaudimo – atsirado daug pasipiktinusių moterų, buvo ir ašarų. Tad dabar man tiesiog visame tame trūksta logikos ir nuoseklumo“, – sakė ji.

Paklausta, kodėl rinkosi valstybinę, o ne privačią kliniką, M.Andriulienė pasidžiaugė nuosekliu nėštumu.

„Nemačiau jokio reikalo. Man ir Santarų apkrauti nesinorėjo, nes ten važiuoja su sudėtingais gimdymais, o ir į privačią kliniką kreiptis tikslo nemačiau. Neturiu kažkokių įspūdingų poreikių. Mano nėštumas normalus, standartinis, todėl net nesvarsčiau apie kitus variantus. Mokėti didelę sumą pinigų už įprastą gimdymą neatrodė logiška. Tačiau dabar šitą variantą svarstau labai rimtai, todėl, kad, panašu, jog privačios leidžia vyrams dalyvauti.

Daug kas sako, kad tokia nežinia įneša dar daugiau nestabilumo ir neaiškumo. Gimdymas turėtų būti kuo mažiau stresinis dalykas, o tai tikrai sukelia stresą. Be to, atsiranda ir daugiau darbo medikams, kurie turės šokinėti ir raminti nėščiąsias. Įprastai vyras nugarą paglosto, o dabar galės akušerė nugarą masažuoti. Man atrodo, kad ir tai nelabai logiška. Aišku, aš ne medikė, negaliu pasakyti, kuo jie vadovaujasi. Visa tai kyla nuo nenuoseklumo, juk ir nebuvo paaiškinta, dėl ko yra draudžiama“, – svarstė Medeina.

Medikai nėra tikri, ar žmonės neslepia privalomo karantino

Kaip Delfi patikino Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė, vyrai dabar griežtai įleidžiami tik į laukiamąjį – kambarį, kuris yra nuolat dezinfekuojamas. Čia pat yra ir tualetas, kuriame galima nusiplauti ir dezinfekuoti rankas. Tie vyrai, kurie šiuo metu yra karantine, moterų iš viso negali lydėti į gimdymo namus.

„Yra ir tokių moterų, kurios automobilį atvairuoja pačios. Kiekvienos moters, kurios vyras karantine, klausiame, ar ji nebuvo su juo susitikusi. Kiekvienai atvykusiai porai iš karto pamatuojame temperatūrą, išsiaiškiname, ar nė vienas nėra turėjęs kontakto su virusą galinčiu turėti žmogumi“, – komentavo įstaigos direktorė.

Medikė patikino, kad nė viena gimdyvė iki šiol nesiskundė darbuotojų priežiūra, o prižiūrėti gimdyves stengiamasi kuo atidžiau.

„Ir vyrai, kurie palydi moteris, taip pat nieko blogo apie tai, kad nėra įleidžiami į palatą, nesako. Gal yra kelios virkaujančios moterys, tačiau jūs turite suprasti, kad karantinas yra labai rimta priežastis. Mes turime jo laikytis.

Jūs pagalvokite, juk žmonės ne visada yra atviri. Ypač, tokioje situacijoje. Jeigu vienas vyras iš palatos, tarkime, būtų mums nepranešęs, kad yra karantine, nuo jo gali lengvai užsikrėsti kitas. Mes stengiamės, kad palatoje būtų kuo mažiau žmonių – tik dirbantis personalas, kuris kiekvieną rytą kruopščiai patikrina gimdyvės būklę. Neįleidžiame nė vieno pašalinio asmens.

Pabandykite jūs suvaržyti vyro laisvę, liepkite jam būti vienoje patalpoje, nevaikščioti po skyrių. Juk, jeigu normalus gimdymas, gimdyvės gimdykloje prabūna ir dvi dienas. Juk ne mes išsigalvojome tą baisų virusą, nuo kurio gali susirgti ir naujagimis, ir pagimdžiusi moteris, ir vyras. Jis nebūtinai gali pats jį atsinešti, jis gali gauti jį nuo kito vyro. Tai yra labai pavojinga situacija“, – komentavo K. Mačiulienė.

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Vilniaus gimdymo namų direktorė sako, kad yra nusivylusi žmonių nepilietiškumu.

„Aš labai liūdžiu dėl karantinavimosi sąlygų nesilaikymo, dėl vaikščiojimo be reikalo, dėl kelionių į užsienį net po vasario 26-osios, kai buvo paskelbta apie epidemiją ir perspėta vengti kelionių, dėl slėpimo, kad žmonės buvo užsienyje ar turėjo kontaktą su žmonėmis, buvusiais užsienyje. Mes, piliečiai, patys susikūrėme tokią situaciją. Nors laikydamiesi nurodymų galėjome ją laisvai suvaldyti. Jeigu mes dar labiau jų nesilaikytumėme, nežinau, kur viskas nueitų“, – kalbėjo įstaigos direktorė.

K. Mačiulienė sako, kad šiuo metu jų įstaigoje grafikai sudaryti taip, kad pajėgų užtektų, tačiau nemaža dalis darbuotojų, deja, yra karantine.

„Yra žmonių, kurie atostogų metu buvo užsienyje – Baltarusijoje. Visi jie karantinuoti. Nė vienam neleidome dirbti. Viena medikė dirbo ir pas mus, ir Šeškinėje – neleidome dirbti ir jai. Mes stengiamės ir pacientus, ir save saugoti. Kad tik nebūtų pakenkta moteriai ar naujagimiui. Jeigu dar vyrą įleistume, tai būtų papildomas faktorius. Ar galime palyginti, pavyzdžiui, nugaros glostymą su koronaviruso pasekmėmis?

Piliečiai turi suprasti. Juk net į parduotuves dabar įleidžiama po kelis žmones. Tai įsivaizduokite, jeigu per parą įvyksta 15 gimdymų, kiek gimdykloje iš viso susidarytų žmonių? Vyrams juk nebūtų leidžiama išeiti, o jie parūkyti lekia kas dešimt minučių“, – komentavo K. Mačiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (572)