Klausimas iškeltas jau prieš kelerius metus

Pirmą kartą šią temą buvo iškėlęs tinklaraštininkas, trijų vaikų tėtis Simonas Urbonas. Prieš kelerius metus žinomas vyras svarstė, ar normalu, kad erdvės, kurioje vyrai neretai būna nuogi, tvarką prižiūri moteris. Nors anuomet Simonas buvo išties užsidegęs šiuo klausimu, šiandien jis daug ramesnis.

„Nemanau, kad įmanoma ką nors pakeisti, nes niekas algų nepakels, o joks jaunas ar ne jaunas vyras už tiek dirbti neis. Kol turime tokius atlyginimų skirtumus tarp moterų ir vyrų beveik visose srityse, tol reikėtų džiaugtis, kad kažkas valo tai, ko patys nenuvalo“, – Delfi neslėpė pašnekovas.

Simonas Urbonas

„Išeitys tokios – arba daryti laiką, kada rūbinės uždaromos ir yra išvalomos, tiesa, jau matau tuos pykčius, kaip tai nepatogu ir t.t., arba laukti robotų, kurie dirbs tokius darbus, bet tada bus nepatogu ir dėl to, kad robotas vaikšto tarp nuogų vyrų. Tad tai tik didelio neveikiančio mechanizmo dalis“, – pridūrė jis.

Aktualiomis temomis neretai pasisakantis S. Urbonas tikina, kad moterų ir vyrų nelygybės klausime yra daug didesnių problemų, nei „vyrų požiūris į jų prakaitą valančias moteris“.

„Geriausia būtų, kad bendruomenės pačios valytųsi ir nereikėtų pykti. Kiekvienas vyras sporto klube pagal grafiką išvalo rūbines, tualetus – ir sukasi visi ratu. Supras darbą, išmoks vertinti ir mažiau dergsis“, – šyptelėjo tinklaraštininkas.

Pasiteiravus, kodėl jo nuomonė praėjus laikui kiek sušvelnėjo šiuo konkrečiu klausimu, Simonas neslėpė, kad bėgant metams jis ėmė labiau vertinti žmogaus darbą.

„O ypač sunkų ir mažai apmokamą. Reikėtų paties sporto klubo paklausti, kodėl jie neįdarbina ne moterų. Čia jie taupo“, – pridūrė jis.

Pasipiktinimo banga feisbuke kartojasi

Nors S. Urbono pozicija šiuo klausimu jau daug švelnesnė, situacija Vilniaus sporto klubuose pasipiktino kitas žinomas vyras – renginių vedėjas Evaldas Venskutonis, socialiniuose tinkluose pasidalinęs plačiu įrašu šia tema.

„Jau seniai brendo šita kalba, bet tik dabar pribrendau pasakyti viešai viską, ką apie tai galvoju“, – tikino jis.

„Ateini, žmogau, pasportuoti į sporto klubą. Sunkiai išplėši brangų laiką iš savo dienos grafiko. Atvyksti pagaliau į vietą. Tave registratūroje pasitinka administratorius. Praeini pirminę barikadą – „patikrą“, kur nuskanuojami tavo biometriniai duomenys. Antra zona – avalynės. Nusiauni ir pėdini į trečiąją erdvę – vyrų rūbinę. Čia vyrai gali jaustis ramiai ir nekompleksuodami persirenginėti bei ruoštis galutiniam taškui – sporto salei.

Viskas būtų gerai, jei ne vienas „bet“. Labai nesmagu palieka, kai grįžęs iš sporto salės eini nusiprausti, o nusiprausęs iš dušo, išdidžiai atpalaidavęs visus savo kūno raumenis, išeini link savo spintelės, dėvėdamas mamos dovanotą kostiumą – nuogut nuogutėlis, su savo „pypke“, nes rankšluostį palikai namuose. Ir čia įeina ji – vyrų drabužinės diva – tvarkytoja! Moteris! Vyrų rūbinėje! Tadam!

Aš, žinoma, nekompleksuoju, bet atleiskit, bent moteris mano amžiaus būtų, dar suprasčiau, tyčia pasimaivyčiau prieš ją – juk aš po sporto salės tik ką, raumenų tonusas dar pakilęs, kraujas pulsuodamas varinėja po sporto metu sustangrėjusį kūną. O dabar? Nepatogumas kažkoks ir tiek. Svetima gėda, bet vyrų, ne tvarkytojos akyse.


Ir, svarbiausia, kad moteris darbuotoja įžengia į vyrų drabužinę lyg niekur nieko, be kompleksų ir vaikšto, nelyginant vyrai prisidengę ar atsidengę savo patriarchalines varpines. Šiai darbuotojai, matyt, tai nebekelia jau karščio, anei šalčio – lygu, grynas darbas ir tiek. Aptvarkė erdvę, nuėjo prie dušinių netoli, tvarkosi ten ramiai. Dar ir su pusamžiu vyru besiskutančiu barzdą prie tekančio kriauklėje vandens pajuokauja. Viskas ore, jokio streso. Jai. Darbuotojai. O vyrams? Tiems nuogaliams, išeinantiems be rankšluosčio iš dušo arba įprastiems savo pliko kūno besidrovintiems Adomams? Retorinis klausimas.

Kyla vienintelis klausimas – kodėl vyrai nedirba moterų rūbinėse? Bent aš nemačiau. Kas per nelygybė? Mąstau, jog ir aš įsidarbinčiau į tokį darbą! Papildomu etatu. O ko ne? Moterims taip galima, o vyrams – jau nebe? Tik ar administracija sporto klubo pritartų tokiam akibrokštui. Juk moteris Ievos kostiumu matyti nepadoru. O štai vyrų didelius ir mažus straubliukus matyti yra net labai padoru. Tiesa?“ – socialinėje erdvėje klausė vyras.

„Ši sistema vyrų rūbinėse visiškai netoleruotina. Prašau pakeisti tvarką, kad rūbinėse moterys nešmėžuotų. Arba tuomet pakeiskite moterį – į jauną, dar gyvenimu besidžiaugiančią divą. Bent bus smagiau ir tvarkytojai, ir mums, vyrams, neslėpti savo grožybių. Už lygybę. Išvien!“ – jau kiek su humoru savo įrašą užbaigė žinomas renginių vedėjas.

E. Venskutonis: taip neturėtų būti

Delfi susisiekus su E. Venskutoniu, šis patikino, kad nors jo įrašas ir skamba linksmai, jo nuomone, tema yra rimta ir nėra pakankamai gvildenama.

Pasiteiravus, ar tvarkytoja elgėsi kaip nors nepriimtinai, o gal tiesiog dirbo savo darbą, pašnekovas teigė, kad priekaištų švarai jis neturi, tiesiog trikdo pats faktas, jog patalpą valo ne vyras, o moteris.

„Tuo metu fokusavausi į savo veiklą ir nežiūrėjau į tą žmogų. Savaime aišku, periferiniu matymu pastebėjau, kad žmogus tiesiog atlieka savo darbą, tvarkėsi. Kiek ji žvilgčioja į vyrus ir kiek ne – sunku pasakyti. Juolab, kad darbuotoja buvo su kauke, pusės veido nesimatė.

Nepaisant to, nors tai moteriai tokia darbo praktika gali būti įprasta, šioje situacijoje yra ir kita pusė – klientai vyrai, kurie nebūtinai yra patenkinti. Tai moteriai valyti vyrų patalpą galbūt nebėra neįprasta ir ji to nė kiek nesureikšmina, tačiau, mano nuomone, vyrams yra nepatogu. Persirengimo zonoje būna įvairaus amžiaus lankytojai – vaikai, paaugliai, suaugę ir senjorai, kurie gali jaustis nejaukiai persirengdami šalia esančios moters. Taip neturėtų būti“, – tikino jis.

Evaldas Venskutonis

E. Venskutonis paaiškino, kad nepatogumą šioje situacijoje tikrai sumažintų, o gal net visai pašalintų, jei patalpos higieną užtikrintų vyras.

„Kaip moterų aplinkoje viską tvarko moteris, taip ir vyrų erdvėse turėtų švarą palaikyti vyras. Tuomet jokio diskomforto nebekiltų, niekas net dėmesio nebekreiptų, nes tai būtų tokios pat lyties žmogus, kaip ir tu“, – sakė pramogų versle besisukantis pašnekovas.

Evaldas tiki, kad nepatogumą, kai į persirengimo zoną įžengė moteris, jis jautė ne vienas.

„Tik niekas to garsiai iš vyrų nepasako. Vieni dėl to gėdijasi, kiti galbūt nemoka išsireikšti, o treti – iš tingėjimo tai nutyli. Aš visgi ėmiau ir nusprendžiau atkreipti į tai dėmesį.

Į administraciją nesikreipiau, nes tuomet, mano nuomone, būtų užvirusios bereikalingos diskusijos, todėl ėjau kitu keliu ir apie tai prabilau socialiniame tinkle. Manau, viešumas šiuolaikiniais laikais yra pats paveikiausias įrankis, norint pasiekti pokyčių“, – mano pašnekovas.

Renginių vedėjas įsitikinęs, kad jei sporto klubuose būtų atvirkštinis variantas, kai moterų persirengimo kambarius tvarkytų vyras, tokia problema būtų greitai išspręsta.

„Matyt, moterys aktyvesnės, bet, mano nuomone, šioje srityje, kaip ir kitose, turėtų būti lygybė. O tai, kad vyrų, kurie valytų ir tvarkytų patalpas yra mažiau – ne sporto klubų klientų problema. Tai turėtų būti užtikrinama. Jei tai – atsakingas verslas, norintis su savo klientais elgtis etiškai, manau, vadovybė turėtų šią problemą vertinti rimtai ir rasti būdus, kaip ją išspręsti“, – tikino E. Venskutonis.

Sporto klubo vadovas turi pasiūlymą

Delfi susisiekus su „Impuls“ generaliniu direktoriumi ir paaiškinus esamą problemą, Vidmantas Šiugždinis patikino, kad jam yra tekę girdėti panašių nusiskundimų, tačiau greitai visa tai išspręsti, vargu, ar pavyks, kadangi moterų valytojų rinkoje yra ženkliai daugiau.

„Tiesą pasakius, tai nėra labai dažnas nusiskundimo objektas, bet retkarčiais šis klausimas kyla. Patalpų valymą ir tvarkymą sporto klubuose esame atidavę į kitų įmonių rankas. Taip, labai dažnu atveju, ko gero, apie 90 proc., tokios darbuotojos yra moterys. Atranka į šį darbą tikrai nevyksta vien moterims, tiesiog paprasčiausiai į jį pretenduoja jų didžioji dauguma. Vyrai rečiau pretenduoja, bet būna, nors ir retai. Tai bendra rinkos situacija, rinkos problema, kai tam tikrose pareigybėse labiau pretenduoja moterys, o kitur – vyrai.

Nežinau, ar išvis verta atkreipti dėmesį į darbuotojo lytį, jei jis tvarko patalpas. Žinoma, jis tą turėtų atlikti labai diskretiškai. Būna, kad ir klubo vadovas apžiūri patalpas, ar viskas yra tvarkoje – tokiu atveju ir į moterų persirengimo kambarį gali užsukti vyras ir atvirkščiai. Žinoma, kaip ir minėjau, tokiose zonose reikia elgtis atitinkamai: pabelsti, įspėti ir pan. Nėra net kalbos apie žmonių nužiūrinėjimą ar kitokį nederamą elgesį. Tokio darbuotojo užduotis – užtikrinti švarą, todėl jis koncentruojasi į paviršius.

Be to, labai dažnas atvejis, kai kažkas sugenda moterų persirengimo patalpose. Technikas, kuris atvažiuoja to taisyti, tikėtina, bus vyras. Tai panaši situacija tik iš kitos pusės. Žinoma, stengiamasi tokius gedimus tvarkyti naktį, kai sporto klubas nedirba, bet kartais būna neatidėliotinų atvejų. Tokiomis akimirkomis irgi elgiamasi atsargiai, klientės yra įspėjamos, kad reikia sutvarkyti iškilusią problemą, jei joms nepatogu – jos kviečiamos persirengti į kitą kambario dalį.

Įprastai žmonės tai supranta ir reaguoja normaliai. Klientai supranta, kad darbuotojas, užsukęs į tokias patalpas, atlieka savo pareigą ir viską daro dėl jų pačių gerovės, švaros, saugumo“, – tikino pašnekovas.

Vidmantas Šiugždinis

Sporto klubo vadovas taip pat mano, kad klientams neturėtų būti svarbi švarą užtikrinančių darbuotojų lytis, jei šie gerai atlieka savo pareigas. O jei pastebima, kad valytojas ar kitas retas svečias elgiasi netinkamai – būtina apie tai pranešti konkretaus sporto klubo administracijai.

„Būtina apie tai įspėti, tikrai bus reaguojama ir sprendžiama. Trečiosios šalys, kurios dėl to yra atsakingos, taip pat reaguos rimtai, nes yra atsakingos įmonės. Be to, pasistengtume, kad tai nebesikartotų. <...>

O nerimauti dėl to, kad darbuotojas yra moteris ar vyras, nereiktų, labiau reiktų atkreipti dėmesį į tai, kaip jie tą darbą atlieka – ar profesionaliai, ar diskretiškai, ar išlaiko atstumą, kai klientas yra jautresnis persirengimo procese. Aišku, tai labai subtili situacija, todėl ir elgtis reikia subtiliai“, – komentavo generalinis direktorius.

Be to, patiems jautriausiems klientams V. Šiugždinis turi pasiūlymą, padėsiantį neretai išvengti nemalonaus susitikimo su sporto klubo darbuotojais, esant persirengimo kambaryje.

„Kiekvienas valymas vyksta pagal grafiką, todėl persirengimo kambariuose valytojos lankosi atitinkamomis valandomis. Jeigu šis klausimas jautrus, galima reguliuoti savo laiką – ar ateiti keliolika minučių anksčiau, ar vėliau. Tvarkytojų darbo grafikas yra pakabintas kiekvienoje rūbinėje, jį gali pamatyti kiekvienas klientas. Jei matai, kad valytoja ateina, pavyzdžiui, 13 val. – tai ateik prieš tai ar po. Tikrai galima tilpti į tą tarpą, kai bus ramu.

Galbūt tai mums, kaip sporto klubui, šiokia tokia pastaba, kad mažai tą iškomunikuojame ir gali susidaryti įspūdis, jog valytoja gali užsukti bet kada, o taip tikrai nėra. Žinoma, kaip ir minėjau, kartais būna neatidėliotinų problemų, tačiau tai nutinka retai. O žinutę apie patalpų valymo grafikus ir tai, kad su jais susipažinti gali kiekvienas klientas reikės iškomunikuoti papildomai ir klubų vadovams“, – pažadėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)