Kaip praneša Prezidentūra, šalies vadovas gegužės 12 d. nuotoliniu būdu susitiko su D. Fletcheriu ir aptarė jo visuomeninę ir kultūrinę veiklą, reikšmingą Lietuvos valstybei, bei ryšius su Lietuva.

„D. Fletcheris yra vienas ryškiausių meno kūrėjų, kurie, nors ir gimę ne Lietuvoje, savo asmeninį likimą bei kūrybinius planus artimai sieja su mūsų šalimi, stiprina jos autoritetą visame pasaulyje“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas tiki, kad D. Fletcherio darbai praturtins Lietuvą ir leis tarptautinei auditorijai geriau pažinti turtingą mūsų šalies kultūrą.

Per daugiau nei 4 dešimtmečius besitęsiančią aktoriaus karjerą D. Fletcheris yra atlikęs vaidmenų daugelyje pripažintų Jungtinės Karalystės ir JAV kino juostų bei serialų, tarp jų ir pasaulinę šlovę pelniusiame Guy‘aus Ritchie 1998 m. filme „Lok, stok arba šauk“. 2011 m. jis buvo nominuotas BAFTA apdovanojimams už režisūrinį debiutą juostoje „Pašėlęs Bilas“. Pastaraisiais metais D. Fletcheris prodiusavo keturias „Oskarų“ statulėles susižėrusią juostą „Bohemijos rapsodija“ ir režisavo „Oskarą“ už muziką bei du „Auksinius gaublius“ laimėjusį filmą „Rocketman“.

Nuo 1997 m., kai D. Fletcheris vedė Lietuvos teatro ir operos režisierę Dalią Ibelhauptaitę, jis nemažai laiko praleidžia tarp Londono ir Vilniaus, artimai bendrauja su žymiausiais Lietuvos kultūros ir meno veikėjais, mokosi lietuvių kalbos.

2009 m. D. Fletcheris užmezgė bendradarbiavimą su Vilniaus tarptautiniu kino festivaliu „Kino pavasaris“. Jis yra kelis kartus buvęs žiuri nariu, pradėjo konkursinę programą „Nauja Europa – nauji vardai“. Nuo pat 2011 m. Lietuvos kino gerbėjai turi išskirtinių galimybių vieni pirmųjų pasaulyje susipažinti su naujausia D. Fletcherio kūryba.

Pripažindama D. Fletcherio nuopelnus Lietuvos kinui, Lietuvos kinematografininkų sąjunga 2019 m. jį paskelbė pirmuoju garbės nariu.

D. Fletcheris palaiko glaudžius ryšius su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, yra dainavęs koncertuose Vilniuje. Jis prisidėjo į Lietuvą kūrybiniam darbui atvežant aukščiausio lygio profesionalus: režisierius Francescą Zambello ir Anthony Minghellą, scenografus Dicką Birdą ir Joną Morrellį, šviesų dailininką Peterį Mumfordą.

D. Fletcherio dėka taip pat buvo surengti labdaros vakarai Londone ir Vilniuje, kuriais buvo siekiama padėti Lietuvos daugiavaikėms šeimoms ir Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos skyriui. Be to, jis ir toliau asmeniškai tęsia labdaringą veiklą Lietuvoje.

Išimties tvarka suteikti D. Fletcheriui Lietuvos Respublikos pilietybę už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei – veiklą, kuria asmuo ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos valstybingumo stiprinimo, Lietuvos galios ir autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo, – rekomendavo daugelis žymių Lietuvos kultūros veikėjų, teigiamas išvadas pateikė Kultūros ministerija, Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga, sakoma Prezidento komunikacijos grupės pranešime.