Iš pradžių kalbėjome apie jos gyvenimą Anglijoje, tačiau įpusėjus pokalbiui bei pasirodžius naujienoms spaudoje, pasitikslinome, ar lietuvaitė tikrai dalyvaus skandalingame konkurse, Viktorija patvirtino šį faktą. Tad leidomės į diskusiją apie šį merginos sprendimą.

Primename, kad dar 2013-ais metais Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje kreipėsi į konkurso organizatorius, prašydama pašalinti Lietuvos vardo ir simbolių minėjimą iš šio konkurso reklaminės medžiagos. Buvo pabrėžiama, kad pati Britanijos vyriausybė niekada oficialiai nepripažino priverstinio Lietuvos įtraukimo į Sovietų Sąjungą, o konkurso kontekstas leidžia žmonėms klaidingai interpretuoti faktus.

„Apgailestaujame, kad konkurse šiemet vėl dalyvaus JK gyvenančios lietuvės. Dalyvauti, ar ne – asmeninis apsisprendimas, tačiau liūdina jaunų žmonių, gimusių po Nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos atgavimo, istorijos neišmanymas. Raginame darsyk pagalvoti, ar verta save sieti su konkursu, pavadintu Lietuvą okupavusios valstybės vardu“, – artėjant šių metų konkursui komentuoja Lietuvos Respublikos Ambasada Londone. „Londonietė“ tam visapusiškai antrina.

– „Top Model Worldwide 2017“ konkurse neseniai buvote paskelbta nugalėtoja. Papasakokite, kaip patekote į šį konkursą?

– Jau nebeprisimenu. Užpildžiau anketą kažkur internetu, bet tai buvo vasara. Net neįsivaizdavau, kad mane gali pakviesti. Finalas vyko „London Hilton Metropole Hotel“. Tai buvo pirmasis grožio konkursas, kuriame dalyvavau.

Iš kur sužinojote apie tokią galimybę ir kokiu tikslu nusprendėte dalyvauti?
Nieko nežinojau apie šį konkursą, bet jeigu turiu galimybę išbandyti kažką naujo, visada to imuosi. Noriu išbandyti save ir sužinoti, kaip toli galiu nueiti.

– Kokie buvo atrankos reikalavimai?

– Nežinau kokie reikalavimai, ten buvo „casting'ai“ (modelių atrankos) ir tiesiog ėjom, ir jie išrinkdavo, ką jie nori matyti toliau. Buvau išrinkta nugalėtoja vienoje iš šešių kategorijų, joje, vien finale, buvo virš 30 konkurenčių.

– Kokia jums nauda iš šio konkurso? Ir koks apdovanojimas atiteko?

– Registracija su modelių agentūra, fotosesijos, kelionė į Pietų Afriką, metinis apsilankymas viename iš Londono grožio salonų. Taip pat rugsėjį būsiu viena iš modelių Londono mados savaitėje.

– Kaip manote, kodėl laimėjote būtent Jūs?

Viena iš teisėjų pasakė, jog ėjau lyg podiumas būtų mano, aš nejaučiau streso, dariau viską labai natūraliai ir pavyko.

– Dabar jūsų laukia ir dar vienas konkursas – „Miss USSR UK“. Kaip patekote į šią atranką?

– Užpildžiau kažkur anketą ir pakvietė į interviu.

– Šis konkursas sulaukė nemažai kritikos. Tiesa pasakius, sulaukia jos kasmet. Sovietų Sąjungos nebėra, o Lietuva – laisva, nepriklausoma šalis.

– Prieš dalyvaujant šiam konkurse aš nieko nežinojau apie tai: nei apie kritiką, nei apie praėjusiais metais laimėjusią lietuvę. Sutinku, Lietuva – nepriklausoma šalis, bet jeigu aš dalyvauju grožio konkurse, tai reiškia, kad aš palaikau Sovietų Sąjungą? Juk čia grožio konkursas, o ne politinis. „Miss USSR UK“ yra tik konkurso pavadinimas. Visiškai nesuprantu kritikos, man atrodo žmonės ir patys nelabai supranta.

– Sovietų Sąjunga daugeliui asocijuojasi su itin nemaloniais prisiminimais.

– Bet kaip tai susiję su mūsų konkursu?

– Kadangi mena nemalonias patirtis, mūsų gimtinės skaudžią praeitį, istoriją, svarstoma, jog USSR (Union of Soviet Socialist Republics) (liet. SSRS (Sovietinių Socialistinių Respublikų Sąjunga​)) panaudojimas pavadinime yra tam tikra propagandos forma. Ar sutinkate? Ar atstovauti savo šalį, kai ji jau nėra SSRS, yra tinkama?

– Bet ir SSRS jau nėra. Visų pirma, dalyvauju konkurse, o ne balsuoju už SSRS. Mes nieko bendro neturim su SSRS – tai yra tik pavadinimas. Kai anksčiau konkursas vadinosi „Miss Russia JK“, negalėjo dalyvauti lietuvės, latvės ir pan., dėl to ir pakeitė pavadinimą, o ne dėl to, kad norėjo paminėti SSRS šiais laikais.

– Kokias mintis jums kelia Lietuva? Ar žadate į ją grįžti?

– Lietuva – mano šalis, kurioje gimiau, ir kur liko visi mano prisiminimai iš vaikystės. Mėgstu ten grįžti ir tiesiog pasivaikščioti gražiu oru po Vilnių, jo senamiestį. Vilnius man atrodo labai romantiškas miestas.

Išvažiavau vien tik dėl to, jog nemačiau jokių perspektyvų, bet jeigu man pasiūlytų Lietuvoje viską tą patį, ką dabar turiu čia, net nemąstyčiau ir grįžčiau.

– Kokią svarbą Jūsų gyvenime turi lietuvių kalba, lietuviškos šventės, lietuvybė?

– Lietuvių kalba nėra mano gimtoji kalba, esu baigusi lenkišką mokyklą, bet didžiuojuosi, kad galiu šnekėti lietuviškai ir apskritai kalbu laisvai keturiomis kalbomis. Esu gimusi Lietuvoje ir tai yra mano gimtasis kraštas.

Nuo mažens mano mėgstamiausia lietuviška šventė yra Joninės, mano tėvas Jonas, tad nenuostabu, kad tai visada buvo didelė šventė mūsų šeimoje. Bet taip pat man tai yra lyg simbolinis vasaros atidarymas. Jonines švenčiu ir Anglijoje.

– O kalbant apie kitas šventes, tarkime, Kovo – 11-osios minėjimą?

– Taip, aišku, kad švenčiam, kaip ir kiekvienas lietuvis, manau.

– Grįžtant prie „Miss SSRS JK“ temos, ar jūsų tikslas – nugalėti?

– Šiame konkurse dalyvauja daug gražių panelių, draugiškai visos bendraujame ir aš už jas išgyvenu ne mažiau nei už save. Jeigu nugalėčiau, aišku, būtų smagu, bet jeigu ir ne – aš jau ir taip turiu titulą!

Visą Viktorijos interviu leidiniui „Londonietė“, rasite čia.