Moterys pokalbį pradėjo nuo Nomedos ranką puošusio itin įmantraus silikoninio žiedo, kuris pabrėžė menišką moters prigimtį.

„Šį žiedą man sukūrė jaunas lietuvių menininkas, jį padaryti yra iš tiesų nelengva. Manau, mes turime palaikyti visas lietuviškas iniciatyvas, smulkius verslus ir pan. Viską, kas tik vyksta Lietuvoje. Mielai dalinuosi tokiais dalykais savo feisbuke“,– sakė moteris.

Mokėsi su gabiausiais menui vaikais

Laidos vedja užsiminė, jog Nomedos stilius visuomet kelia įspūdį ir nuostabu, kiek daug dalykų jai tinka. Menišką prigimtį moteris puoselėjo nuo pat vaikystės, kuomet pradėjo mokytis Nacionalinėje Čiurlionio menų mokykloje. Moteris neslepia, jog būtent čia suprato, jog menui gabus yra kiekvienas vaikas.

„Iki tol, kol man buvo 12 – 13 metų aš galvojau, kad mes visi labai skirtingai apdovanoti gebėjimais, talentu. Nes mačiau, jog kiti vaikai, kurie stojo į menų mokyklą yra daug gabesni už mane. Tačiau praėjus keliems metams aš pastebėjau, kad mes pradėjome vytis tuos talentingesnius vaikus.

Visi vaikai yra talentingi menui iki tol, kol mes nepavogiame jų tikėjimo savo talentu. O tai pavogiama lyginant juos su kitais. Pradėti lyginti, vertinti, rašyti pažymius už meną.

Mes turime juos auginti ne juos tramdydami, ne lygindami su kitais, ne vertindami iš savo varpinės, nes ji visada yra labai subjektyvi. Ir kiek bus menininkų, tiek bus nuomonių. Todėl mes turime vaikus motyvuoti ir tai yra labai paprasta. O juos vertinti paklausiant, ką jie padarė ir kodėl. Vaikai pradinėse klasėse supanašėja, nes jie imami lyginti pagal vieną skalę“,– sakė ji.

Padeda sunkumų varginamoms moterims

Po mokslų menų mokykloje Nomeda savo žinias ir kūrybiškumą gilino Dailės akademijoje. Šiuo metu ji turi gausybę veiklų. Tačiau viena jų yra keramika. Šis užsiėmimas ją lydi ne vienerius metus. Šiuo menu ji užsiima ir su moterimis, kurioms padeda išgyventi sunkias akimirkas.

„Puodeliavimas atsirado ilgainiui, matyt, su gyvenimo patirtimi. Iš puodelių dekoravimo tapo dailės terapijos užsiėmimais. Tai tikrai yra paieška, to kūrybingumo, kuris kiekviename mūsų gyvena. Iš tiesų jis neišnyksta, jį reikia atkapstyti, o tai jau yra burtai. Nes mūsų smegenys yra didelės ir stebuklingos tiesiog reikia paspausti tam tikrus taškelius ir tie klodai atsiveria ir staiga tu ateini iki esmės. Mes visi turime daug galių ir gebėjimų, tačiau aš daugiausia dirbu su moterimis“,– sakė ji.

Susitikusios jos maždaug valandą kalbasi. Vyksta dialogas.

„Aš klausiu moterų kaip jos galvoja, ar jos kūrybingos, ar jos talentingos. Ir matau didelę problemą ir čia kalba eina ne tik apie moteris, bet ir apie vyrus. Tai yra labai žema savivertė. Kol aš pati nepalankiau tokių kursų, emocinio intelekto, aš visada galvojau, kad yra vienas lietuviškas žodis savivertei nusakyti. Būdavau savimi pasitikinti moteris, bet staiga kas nors pasakydavo, kokį nors raktinį žodį ir mano pasitikėjimas subliūkšdavo. Todėl supratau, kad pasitikėjimas savimi ir savivertė skiriasi“,– sakė ji.

Pastebi moterų polinkį save kaltinti

„Manau, moterų polinkis save kaltinti atsiranda nuo vaikystės. Neseniai kalbėjau su viena mergina, mano pažįstama, kuri ką tik patyrė baisių dalykų. Ji mano, kad ją išprievartavo, ji nežino kas įvyko, ji yra iš daugiavaikės šeimos, bet su mama ji negali apie tai pakalbėti. Ji yra iš provincijos. Mes su ja kalbamės ir visą laiką ji kartojo, kad bijo kažkam pasakyti. Aš jai sakau, saulyte, ar tu girdi, kad tave yra kažkuo užkirtę? Nes ji išgėrė pora taurių šampano ir nieko nebeprisimena. Sakau, kad tu nesi kalta. Mes kalbėjome ilgai, aš jai patariau nueiti į policiją, sakiau, kad ją palydėsiu. Bet tas kaltės leitmotyvas yra siaubingas. Jis yra nuo vaikystės“,– sakė ji.

Mano, kad ją myli dėl natūralumo

Paklausta, kas leidžia Nomedai išlikti vienai mylimiausių televizijos laidose, ji neabejoja, kad tai lemia jos tikrumas.

„Man patinka teigiama reakcija į mane. O tie kurie neigiamai komentuoja, jie dažniausiai yra inkognito. Manau, natūralumas žmogaus yra tai, dėl ko jis yra mylimas, arba ne. Natūralumas, nesusireikšminimas, nevaidinimas kažko kito. Nenorėjimas atrodyti geresniu, nei esi. Svarbiausia nebijoti susimauti, nes tai būdinga kiekvienam“,– sakė ji.

Netrukus Nomeda imsis naujo projekto, laidos apie imtymumą. Joje bus kalbama ne tik apie seksą, bet ir vidinį žmogaus pasaulį.

„Apskritai laidos reikalingos tam, kad mes galėtume spręsti klausimus, kurių patys išspręsti nesugebame. Mes esame pratę lygintis ir kai mes matome, kad kiti kažką savo gyvenime keičia ir veikia, tai mus įkvepia. To intymumo ir atvirumo pokalbiuose atvirai nėra. Tai nėra tik pokalbiai apie seksą.

Mes negebame kalbėti ne tik apie seksą. Juk intymumas yra kur kas daugiau nei seksas. Man tik vienas dalykas yra tabu, kai yra vulgaru, primityvu. Nors daug kas yra liberalumo klausimas. Tai priklauso nuo sugedimo laipsnio“,– sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)