Melburnas įvardijamas kaip Australijos sporto sostinė ir visi pagrindiniai pasaulinio lygio sportiniai renginiai vyksta čia. Valdžia bando atskleisti ir kitą miesto pusę: gastronomijos, vynų kultūros, šiuolaikinio meno ir architektūros.

Vidurvasaris Melburne: „Baltoji naktis“

Australijoje pats vasaros įkarštis, bet Melburne karštu jo pavadinti negalima. Po alinančių karščių atėjo žiema. Vakarais temperatūra nukrenta iki 9 laipsnių šilumos. Niekas nesupranta, kaip taip gali būti. Tokie temperatūrų šuoliai tik patvirtino, kad Melburne per dieną gali būti visi keturi metų laikai. Vakarais galime pamatyti moteris, apsirengusias ilgais batais, šiltais paltais ar net kailiniais.

Vasario 22 dieną, „Baltosios nakties“ šventės proga vyksta Melburno simfoninio orkestro koncertas po atviru dangumi. Patekti į Melburno simfoninio orkestro koncertą kainuoja nuo 55 iki 250 dolerių. Pasitaikius proga išgirsti koncertą nemokamai, į renginį susirenka daug žmonių. Žinant, kad australai mėgsta leisti laiką lauke tiek gaminant maistą, tiek ir gurkšnojant vyną, šis koncertas buvo puikus laiko leidimo būdas.

Gera muzika, puikus naminis maistas ir, žinoma, australiškas putojantis ar neputojantis vynas. „Baltosios nakties“ metu negalima viešai vartoti alkoholio, bet koncerto metu ant pievos susirinkę 15 tūkst. žmonių džiaugiasi geru ir vėsiu oru, puikiu maistu ir vynu. Kiekviena atėjusi kompanija buvo pasiruošusi švęsti. Žmonės ant pievos pasitiesė specialius pledus, pasirūpino kelioniniais lagaminais, mini šaldikliais, priemonėmis nuo mašalų, gėrimams skirtomis taurėmis.

„Baltoji naktis“ prasidėjo 19 val. vakaro ir pasibaigė 7 val. ryto. Visas Melburno centras buvo uždarytas. Šventės metu jame apsilankė 1 milijonas žmonių. Centrinėse gatvėse jauteisi kaip mėsmalėje. Renginio svečiai norėjo pamatyti, kur miestas išleido 5 mln. dolerių ir ar tikrai taip viskas įspūdingai atrodo.

Miesto centras buvo suskirstytas į 9 zonas. Kiekviena iš jų turėjo savo temą. Pagrindinis akcentas – apšviesti pastatai ir tai, kaip šviesa gali pakeisti pastato išorę. Nuspręsta apšviesti tuos pastatus, kurie yra patys seniausi Melburne ir turi tam tikrą istorinę reikšmę. Kiekvienoje zonoje visą naktį koncertavo įvairios grupės ir atlikėjai. Dėl ypač didelio žmonių srauto buvo sunku matyti, kas vyksta ant scenos.

Skirtingų tautų mišinys

Nuo 21 val. pradėjus temti miesto centras pradėjo skęsti spalvų ir muzikos jūroje. Pagrindiniai miesto pastatai pasipuošė šviesų paveikslais, kurie miestui kainavo daugiau kaip 5 mln. dolerių.

Visose gatvėse buvo galima matyti daugybę žmonių. Jei atidžiau pažiūrėtumei į jų veidus, pamatytumei, kad miesto šventėje daugiausiai šurmuliavo Indijos ir Kinijos atstovai. Tokiose šventėse pradedi suprasti, kad Australija yra tikras kultūrų mišinys. Azijos ir Indijos atstovai čia sudaro didelę dalį gyventojų.

Šokiruojantis šiuolaikinis menas

Kiekviena vieša šventė turi savo pilietinę užduotį ir „Baltoji naktis“ tam nenusileido. Forumo teatre, kuris pastatytas viduramžiais ir primena Drakulos pilies puotos menę, buvo rodoma video instaliacija. Žiūrovai galėjo stebėti širdies operaciją. Išvystas video privertė pagalvoti, koks yra trapus ir įdomus žmogaus kūnas. Neslėpsiu – pamačius minėtą video per kūną ėjo šiurpas.

Melburno meno muziejuje staigmenų taip pat netrūko. Muziejuje buvo demonstruojamos tatuiruotės, esančios ant žmonių kūnų. Vienos kėlė juoką, kitos siaubą ir nerimą. Ši tema yra tabu Australijoje, nes tatuiruočių verslą valdo tam tikros grupuotės ir metinė apyvarta neoficialiai siekia apie 500 mln. dolerių.

Tatuiruotės yra populiarios jaunimo tarpe. Jei įsižiūrėtumėte į jaunus žmones paplūdimyje, pamatytumėt, kad yra labai mažai žmonių, kurie neturi tatuiruočių. Neaišku, ar tai vienas iš saviraiškos būdų, ar protestas. Kai kurie darbdaviai Australijoje reikalauja, kad darbuotojai neturėtų tatuiruočių matomose kūno vietose. Tai pat piešiniai ant kūno draudžiami policininkams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)