„Kadangi iki vasaros lieka vis mažiau laiko, siūlyčiau nedelsti ir kuo greičiau pradėti jai ruoštis. Žinoma, jei aktyvus sportas ir sveika mityba nebuvo jūsų kasdienybė – pirmą mėnesį labai persistengti nereikėtų. Visų pirma, siūlyčiau pradėti keisti savo mitybos įpročius, atsisakyti greitųjų angliavandenių: šokoladų, sūrelių, miltinių produktų, gaiviųjų gėrimų. Taip pat reikėtų iš savo mitybos pašalinti sočiuosius riebalus, kurių šaltinis yra padažai, riebi mėsa, dauguma aliejų ir pan. Siūlyčiau atsisakyti ir pieno produktų dėl juose esančios laktozės, kurios daugiau ar mažiau žmogaus organizmas netoleruoja“, – patarimus, norintiems sulieknėti žarsto Elonas.

„Tai, ką ir kiek valgyti? Visų pirma, internetinių programėlių pagalba galite susiskaičiuoti savo dienos kalorijų normą. Pavyzdžiui, ji yra 1500, iš jos atimkime 100-200 kalorijas ir štai – jau turime kalorijų deficitą, kurio dėka mums ir krenta svoris. Turimą naują kalorijų normą (1500-200=1300) turime suskirstyti į tris makroelementus: baltymus, angliavandenius ir riebalus. Aš siūlyčiau vadovautis tokia proporcija: 35% baltymų, 45% angliavandenių ir 20% riebalų. Į šią proporciją galite bandyti talpinti ir savo mėgstamus valgius, tačiau siūlyčiau apsiriboti tokiais produktais kaip: liesa mėsa, pavyzdžiui, vištiena, jautiena ar kalakutiena, liesa žuvis ir jūros gėrybes, kiaušiniai, avižos, grikiai, basmati ryžiai, saldžiosios bulvės, vaisiai bei, žinoma, daržovės. Kartą į savaitę siūlyčiau bent vieną ar du valgymus leisti sau pasilepinti nesilaikant mitybos plano. Asmeniškai pastebėjau, kad kai retkarčiais save apdovanoji už valią, plano pavyksta laikytis žymiai ilgiau. Kalbant apie sportą, jei esate visiškai žali, siūlyčiau pradėti nuo trijų kartų per savaitę bei būtinai susirasti asmeninį trenerį, kuris bent pradžiai užvestų jus ant teisingo kelio – jis padės su pratimų technika ir pratimų pasirinkimu“, – pasakoja jis.

Pasiteiravus, kiek dėmesio skiria savo išvaizdai ir ar nebijo „gražuoliuko“ etiketės, Elonas tikina, kad realybėje viskas yra kitaip, nei tai, ką daugelis mato nuotraukose.

„Nors iš mano nuotraukų gali atrodyti kitaip, bet aš išvaizdos per daug nesureikšminu, tiesiog pasidarau ką reikia ir kada reikia. Aišku, manau, kad kiekvienas žmogus turėtų bent minimaliai laiko skirti savo išvaizdos priežiūrai bei, žinoma, atrasti laiko sportui dėl geresnės sveikatos bei savijautos. Visa tai prideda pasitikėjimo savimi, kas, mano galva, yra kertinis akmuo į sėkmingą gyvenimą“, – tikina pašnekovas.

Asmeninis treneris eidamas gatve dažniausiai pastebi ne žmonių kūno sudėjimą, o aprangos stilių. Anot Elono, lietuviai savo spintoje įsileidžia mažai fantazijos.

„Stengiuosi nekomentuoti ir nekritikuoti žmonių, tačiau manau, kad labiausiai mano akiai kliūva apsirengimas. Lyginant su užsienio šalimis, kiek esu keliavęs, lietuviai turi ganą prastą apsirengimo stilių, tiesą sakant, jo išvis beveik nėra. Atrodo, kad žmonės perka ne rūbus, o akcijas – bet ką, svarbu, kad euru pigiau. Tą pastebiu tiek gatvėje, tiek sporto klube. Galėčiau išskirti tik naktinius klubus, ten žmonės atrodo tikrai stilingai“, – sako jis.

Jau daugiau nei vienerius metus širdies draugei Viktorijai šiltus jausmus puoselėjantis Elonas nėra iš tų, kuris dievintų komplimentus – jam smagiau juos skirti artimam žmogui.

„Pats geriausias komplimentas man yra tai, kuomet mano gyvenimo draugė Viktorija pasako, kad jaučiasi laiminga. Man nieko svarbiau už tai nėra. Tada ir pats jaučiuosi puikiai“, – pasakoja sporto treneris.

Elonas neslepia, kad sportas jo gyvenime užimą didžiąją dalį. 26-erių vaikinas yra dalyvavęs trijose fitneso varžybose Lietuvoje bei yra dukart užėmęs antrą ir vieną kartą pirmą vietą Men’s Physique kategorijoje.

„Varžybose dalyvauti planuoju ir toliau, tačiau Lietuvos planuose jau nebus. Nuo sausio 1 d. pradėjau ruoštis užsienio varžyboms, kurių startas, ko gero, bus jau šį balandį arba gegužę, tad lauksiu visų palaikymo“, – šypteli pašnekovas.

Elonas Penikas

Paklausus, kada, jo nuomone, viršsvoris jau yra nebepateisinamas ir kaip jis reaguoja į šiuo metu gana populiarų „plius“ dydžio kultą, Elonas neslepia, kad tam jis nejaučia simpatijos.

„Man visada prie širdies buvo ir yra laibas, stangrus, sportiškas kūnas, bet visi mes matome skirtingai ir teisingos nuomones čia, manau, nėra. Jeigu žmogus jaučiasi gerai turėdamas viršsvorio, dėl to nekompleksuoja, pasitiki savimi, tada viskas super, bet jei tai kenkia tiek fizinei, tiek psichologinei gyvenimo kokybei, tada reikėtų susiimti“, – tikina jis.

Pasiteiravus apie jo paties kūno duomenis, Elonas nusijuokia, mat klausimą: „Koks tavo svoris?“ ar „Koks tavo ūgis?“ dienoje jis girdi gana dažnai.

„Ir visiems maloniai į tai atsakau. Jokių emocijų tai man tikrai nesukelia. Mano ūgis yra 192 centimetrai, o svoris – gana dažnai kinta. Prieš varžybas dažniausiai būna apie 98-100 kilogramų, o varžybiniu laikotarpiu, patirpdžius dar daugiau riebalų, jis siekia apie 94-95 kilogramus“, – sako E. Penikas.

Sporto treneriu dirbantis vaikinas neslepia, kad ne su kiekvienu klientu yra lengva dirbti – kiekvienas atvejis yra skirtingas. Nepaisant to, Elonas tikina stengiantis išlikti profesionalus ir užkrėsti juos meile sportui.

„Užduotis išties nelengva, tačiau kai sekasi prastai, nusivilti galiu nebent pats savimi, kad nesugebu motyvuoti kliento laikytis režimo ir kovoti. Būna visko, tačiau stengiuosi kiekvienam atiduoti visą save, užvesti ant teisingo kelio bei neleisti iš jo išklysti“, – DELFI pasakojo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)