„Koronavirusas prieš M.A.M.A. apdovanojimus nustatytas vienam asmeniui, aiškinamasi, ar nustatyti kiti užsikrėtimai susiję“, – pirmadienį BNS komentavo asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ pirmininkas Martynas Tyla.

Jis tvirtino, kad prieš renginį koronavirusas buvo nustatytas vienam „pagalbiniam darbuotojui“, nesusijusiam su renginio dalyviais – anot M. Tylos, asmuo deklaravo, jog atvyko automobiliu vienas, jis į salę nebuvo įleistas.

„Čia, išeina, gali būti, viena kompanija kažkokia. Negaliu komentuoti, bet tikimybė visą laiką kažkokia yra (...) Bet mes negalime žinoti – galbūt jis su savo bendradarbiais galėjo dirbti dieną prieš kažkur“, – BNS dėstė jis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pirmadienį pranešė, kad koronavirusas nustatytas keturiems M.A.M.A. apdovanojimų dalyviams – pasak NVSC, nenustatyta aplinkybių, kad užsikrėtusieji galėjo kartu dalyvauti kituose susibūrimuose.

„Renginyje užsikrėtė ar dalyvavo renginyje – čia du skirtingi dalykai. Neturiu duomenų, kas užsikrėtė kol kas, manau, galėsiu po pietų pasakyti, kai turėsiu daugiau duomenų. Bandysime išsiaiškinti, kurie čia, ir kur galėjo būti“, – BNS pridūrė M. Tyla.

Apdovanojimų vadovas tikino, kad organizatoriai laikėsi Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų – visi dalyviai prieš renginį buvo patikrinti dėl koronaviruso, viso renginio metu buvo su kaukėmis, jas nusiėmė tik lipdami ant scenos.

„Mes tikrai nieko nesikratome, toliau aiškinsimės, žiūrėsime, yra kažkas ar ne (...) Buvo pateikta informacija policijai – rašte buvo nurodyta, kada kaukes dėvėti ir kada jas nusiimti. Reiškia, raudonojo kilimo metu, kada vyko transliacija, ir ant scenos arba atsiimant statulėles – tai aiškiai užfiksuota ir gal nedarykime prielaidų“, – sakė M. Tyla.

Jis taip pat žadėjo pagalbą užsikrėtusiems žmonėms, „jei reikės“.

„Delfi“ dar ketvirtadienį kreipėsi M. Tylą, kuris teigė, kad organizacija ne tik stengėsi užtikrinti palankias sąlygas dalyvių sveikatai renginio metu, bet ir po filmavimo praėjus atitinkamam laiko tarpui domėjosi jų sveikata ir jokių žinių apie koronaviruso atvejus nesulaukė.

„Kol kas apie tai nieko nežinau. Vėl pradedamos skleisti teorijos... Nes, mūsų žiniomis, iki šios dienos ne vienas pasitikrino ir gavo neigiamus testų atsakymus. Visus apklausėme ir jokios informacijos apie užsikrėtusį asmenį neturime. Jeigu ir galėtų būti kažkoks protrūkis, jis jau būtų žinomas... Nes ir laiko nemažai praėjo. Mes savo ruožtu, kaip ir prieš renginį, taip ir po jo visus apklausėme. Trečiadienį visiems buvo skambinama, klausiama“, – „Delfi“ sakė M. Tyla.

Vis dėlto pirmadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) išplatino pranešimą, kad kad net keturiems M.A.M.A. apdovanojimų dalyviams nustatytas užsikrėtimas koronavirusu.

„Atlikus epidemiologinę diagnostiką, koronavirusinė infekcija nustatyta keturiems asmenims, kurie nurodo dalyvavę muzikos apdovanojimuose, vykusiuose Kaune. Kitų aplinkybių, kur asmenys būtų dalyvavę kartu, epidemiologinių tyrimų metu asmenys nenurodė“, – BNS sakė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Anot jos, epidemiologai nustatė, kad vienas iš keturių asmenų apdovanojimuose dalyvavo užkrečiamuoju periodu. „Izoliuoti keturi asmenys, apdovanojimų metu su juo turėję didelės rizikos sąlytį, neįskaitant asmenų, kuriems patvirtinta COVID-19 liga“, – sakė J. Petravičienė.

„Delfi“ susisiekus su vienu M.A.M.A organizatorių, Sauliumi Urbonavičiumi-Samu, šis sakė, kad užsikrėtimų atvejai gali būti susiję su pavieniais vakarėliais po renginio.

„Aš nieko nežinau. Mes nesame atsakingi už žmones, kurie paskui laksto kur nori. Tuo momentu, kai visi buvo pratestuoti, niekas nenešiojo šito viruso. M.A.M.A asociacija dūzgių tikrai neorganizavo, bet, kad po renginio buvo važiuojama ne tik namo, girdėjome. Mes surengėme filmavimą ir visi išsiskirstė, o kas kur toliau tęsė... mes negalime sekti žmonių.

Jeigu būtumėte pamatę, koks graudus vaizdas buvo viduje, palyginus su tuo, prie ko esame pripratę. Tai buvo filmavimas su visais saugumo reikalavimais. Ekrane gal atrodė kitaip, nes susimaišė vaizdai iš praėjusių M.A.M.A renginių ir visiems atrodė, kad čia baisi šventė. Mes stengėmės padaryti šventę patys. Deja. Šventės nebuvo, mes jokių vakarėlių neorganizavome, o kad jaunimėlis kažkur galbūt padarė pratęsimą, savo laimėjimus atšventė – mes gi negalime žinoti“, – „Delfi“ komentavo S. Urbonavičius-Samas.

Skyrė baudas

Kovo 29-ąją policija pradėjo administracinę teiseną dėl kovo 27-ąją Kauno „Žalgirio“ arenije įvykusių M.A.M.A. apdovanojimų.

„Pradėta administracinė teisena – lauksime organizatorių, dalyvių paaiškinimo ir paskui bus priimti sprendimai“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Administracinė teisena pradėta dėl visuomenės sveikatos teisės aktų pažeidimo, kai dėl to kilo pavojus išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms karantino metu, esant ekstremaliajai situacijai. Už tai fiziniams asmenims gresia 500–1500 eurų, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Šeštadienį „Delfi“ rašė, kad iš Kauno policijos komisariato rašto sulaukė grupės „69 danguje” narė Goda Alijeva. Nustatyta, kad moteriai teks sumokėti baudą nuo 500 eur iki 1500 eur. Tiesa, pažymėta, kad pirmą kartą bauda gali būti sumažinta iki 250 eurų.

„Žmonės, ir jūs gaunate baudą už tai, kad einate į darbą? Kas keisčiausia, jog paprašiau man atsiųsti visą informaciją, kuo esu kaltinama ir kokį nusižengimą padariau. Bet kam smulkintis, iškart gavau baudą! – piktinosi Goda. – Ir dar noriu pabrėžti, jog sutiksiu su viskuo, jei tik padariau kažką ne taip. Bet čia kažkaip man viskas keistai...“.

Rengėjai išplatino pranešimą

Dėl Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusio populiariosios muzikos apdovanojimų M.A.M.A. renginio galimų pažeidimų policija sulaukė apie kelių dešimčių pranešimų.

Viešojoje erdvėje jau transliacijos metu kilo pasipiktinimas, kad nesilaikoma karantino taisyklių, nedėvima kaukių, nėra saugių atstumų. Kai kurie renginį pavadino „puota maro metu“.

Organizatoriai teigė, kad renginyje nebuvo nė vieno pašalinio žmogaus, visi dalyviai prieš apdovanojimus buvo testuojami dėl COVID-19, o personalas dėvėjo apsaugines veido kaukes.

Sulaukę reakcijų po M.A.M.A transliacijos, organizatoriai žiniasklaidai išplatino pranešimą, kuriame kalbama apie tai, ko iš šios transliacijos galima pasimokyti. Čia buvo rašoma, kad Kauno „Žalgirio” arena ir kitos arenos Lietuvoje jau keletą mėnesių yra eksploatuojamos kaip televizijos studijos, kuriose gali būti pastatyta galingesnė scena, esant reikalui, gali tilpti ir visas orkestras, o šių metų M.A.M.A televizinio filmavimo atveju – galėjo būti įgyvendintos technologinės naujienos – virtualios realybės sprendimai.

Greta vizualinių naujovių, buvo pasinerta į nostalgiškus prisiminimus, kai šioje arenoje dar vykdavo M.A.M.A iškilmės su 10 tūkstančių žmonių. Kadangi programoje tai organiškai susiliejo su tiesioginėje transliacijoje teikiamais apdovanojimais, dalį žiūrovų tokie istoriniai epizodai galėjo suklaidinti, neva tai, kas iš tiesų buvo nufilmuota 2012, 2015 ar 2019 metais, vyksta „Žalgirio” arenoje čia ir dabar.

Šių metų transliacijai buvo ypatingai preciziškai ruošiamasi, konsultuojamasi su Ispanijos, Danijos, Vokietijos sporto ir kultūros sektorių profesionalais, jau diktuojančiais pavyzdžius pasauliui, kaip galima sukurti trumpalaikius saugumo burbulus ir gaivinti merdėjantį meno pasaulį.

Su M.A.M.A susiję filmavimai vyko ne vieną dieną. Dėl saugumo ir maksimalaus srautų ribojimo, dirbusio personalo skaičius taip pat buvo stipriai sumažintas. Griežtai atsisakyta publikos. Neparduotas nė vienas bilietas, neįleisti žmonės, nesusiję su apdovanojimais.

Arena buvo suskirstyta zonomis, prie įėjimų į svarbias patalpas buvo patiesti dezinfekciniai kilimėliai, visur buvo gausu rankų dezinfekavimo skysčio. Nuolat buvo valomi ir dezinfekuojami paviršiai ir mikrofonai. Visas personalas dėvėjo kaukes. Siekiant užtikrinti dalyvių saugumą, buvo pasirašyta sutartis su viena klinika dėl dalyvių testavimo.

Prieš patenkant į apdovanojimų filmavimą pro specialų įėjimą, visiems dalyviams vietoje buvo atliekami COVID-19 greitieji antigenų testai, kurie leidžia operatyviai nustatyti susirgimo atvejį. Klinika naudoja ypatingai aukštos kokybės greituosius antigenų testus, kurie buvo ištestuoti ir NVSPL laboratorijoje.

Dalyvių testavimą, rezultatų vertinimą ir interpretavimą atliko sveikatos priežiūros specialistai. Testavimo metu buvo nustatytas ir vienas teigiamas tyrimo atsakymas, tad šis dalyvis, į filmavimą atvykęs vienas ir nespėjęs kontaktuoti su kitais, nebuvo įleistas ir skubos tvarka izoliavosi. Įėjimas ir testavimo patalpa buvo operatyviai dezinfekuota.

Kiekvienas M.A.M.A transliacijos dalyvis turėjo konkretų atvykimo laiką. Raudonojo kilimo zonoje taip pat buvo laikomąsi atvykimo terminų ir atstumų. Fotografai ant Raudonojo kilimo užfiksavo ir muzikantų grupes, tačiau jie yra darbo kolektyvai. Šiuo atveju – testuoti.

„Ribojant dalyvių srautus, arenoje testavimas vyko dvi dienas. Buvo patikrinti visi filmavimo organizatoriai ir dalyviai. Organizatoriai, bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros specialistais, arenoje sukūrė infrastruktūrą, kuri leido užtikrinti dalyvių saugumą. Skatiname visus transliacijų, o ateityje ir renginių organizatorius pasekti šiuo pavyzdžiu ir prieš bet kokius susibūrimus atlikti COVID-19 testus. Galbūt padidinus testavimo apimtis, galėsime po truputį grįžti į įprastą gyvenimą ir vis plačiau atverti duris”, – kalbėjo sveikatos priežiūros specialistai.

„Rėmėmės pavyzdžiais – taip, kaip dirba įmonės, kuriose privaloma testuotis. Šiuo metu paprašėme medikų dar kartą įvertinti situaciją. Išanalizuokime šitą įvykį, išdiskutuokime, ir matysime, kaip galima toliau gyventi ir dirbti naujos realybės sąlygomis. Nes kitų sprendimų kol kas nėra”, – teigė asociacijos M.A.M.A pirmininkas Martynas Tyla.

„Galbūt neįvertinome dalies visuomenės būklės. Kai kurie momentai – tokie, kaip nominantų masinis atėjimas ant scenos – buvo tiesiog emociniai. Galbūt žmonės, atsidūrę milžiniškoje erdvėje – 22 tūkstančių kvadratinių metrų arenoje ir be to, visi turėdami neigiamus testus, pasijuto pernelyg saugūs ir atsipalaidavę, – sakė transliacijos prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas. – Bet mes jaučiame emocinę būseną muzikantų, kurie štai jau metus laukia konkrečių strateginių planų, vizijų, o ne prašymų pakentėti. Ir jau po M.A.M.A transliacijos ne vienas muzikos verslo atstovas pakomentavo, kad tai galėtų būti perspektyvas atveriantis eksperimentas. Nes visų mūsų tikslas – išmokti gyventi naujoje realybėje. Virusas niekur nedingo. Greičiausiai niekur ir nedings. Ir tegul tai būna pavyzdžiu ateities diskusijai, kaip mes gyvensime naujoje realybėje, kaip veiks mūsų sporto, kultūros, švietimo sektoriai. Norime pradėti diskusiją ir kuo greičiau rasti naujų sprendimų.”

M.A.M.A organizatoriai taip pat priminė, kad lygiai prieš metus pirmieji surengė specialią televizijos transliaciją, kurioje muzikantai koncertavo iš namų ir jos metu buvo surinkti 128 tūkstančiai eurų medikų paramai.

Pasiteisinimai neįtikino

Tačiau ne vienas organizatorių pasiteisinimus vertino skeptiškai. Apie šią poziciją pareiškė ir prezidentūros Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Jolanta Karpavičienė. Pasak prezidento patarėjos, tai, kad kad visi apdovanojimų dalyviai turėjo neigiamus COVID–19 testus, dar nereiškia, kad galima nebesilaikyti būtinų saugumo reikalavimų.

„Reikėtų įvertinti visas aplinkybes. Atitinkamos institucijos ėmėsi administracinės teisenos. Palaukime jų vertinimo ir tuomet galėsime spręsti. Pabrėžiu, kad reikia elgtis labai atsakingai ir netgi ta aplinkybė, jog yra atliktas testas, gautas neigiamas atsakymas, tai nereiškia, kad mes neturime laikytis visų saugumo reikalavimų, kaukių dėvėjimo“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė J. Karpavičienė.

Prezidento patarėja taip pat akcentavo, kad šis renginys parodė tam tikrą visuomenės sąmoningumą ir nesitaikstymą su neatsakingu elgesiu pandemijos sąlygomis.

„Labai svarbu suvokti, kad tai taip pat yra situacija, kuri parodė prevencinį imunitetą – tai sukėlė rezonansą, privertė mus visus dar kartą susimąstyti, kaip turime atsakingai elgtis ir kartu ieškoti būdų, kaip įveikti pandemiją, nes tik kartu, suvokdami savo atsakomybes, prisiimdami rizikas, imdamiesi saugumą užtikrinančių priemonių galime tą situaciją įveikti“, – tvirtino J. Karpavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)