Prie L. Adomaičio iniciatyvos prisijungė Lino žmona Irma, Lietuvos breiko čempionai broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, smuikininkė Sonata Stankevičienė ir jos sūnus Mikas, kuris prieš kelerius metus laimėjo Lietuvos talentų konkursą.

Vaikams dovanojo Šv.Kalėdų dvasią

Ketvirtadienio vakarą L. Adomaitis surengė pirmąją akciją. Nešini trimis eglutėmis, žaisliukais, muzikos instrumentais ir pilnutėle dėže maisto papildų, atlikėjas su bičiuliais apsilankė Kauno vaikų reabilitacijos centre arba tiesiog kūdikių namuose „Lopšelis“.

Visuose trijuose centro aukštuose padedant vaikučiams buvo papuoštos trys žaliaskarės.

„Liūdna, kai pagalvoji: kaip galima savo vaiką palikti laiptinėje? Kaip galima palikti kažkur gatvėje? Dėl to iš tikrųjų liūdna. Bet šiandien pamačius besišypsančius vaikus, tikrai pasidaro ramiau, geriau. Mūsų vizito esmė – atnešti kalėdinę dvasią. Kai kurie vaikučiai eglutę galbūt mato pirmą kartą gyvenime“, - DELFI teigė L. Adomaitis.

Dainininkas pastebėjo, kad globos namuose augantys mažyliai gerokai skiriasi nuo tų, kurie gyvena šeimose.

„Kai ateini, vaikai iš karto sako: opa-pa, opa-pa. Jie nori, kad paimtų juos ant rankų. Jiems tai svarbiausias dalykas. Normaliose šeimose vaikui svarbiausias dalykas yra ką atnešei, ką padovanojai – visai kitoks mąstymas. O čia vaikai visus daiktus meta į šoną, kad ir pačius gražiausius žaislus – jiems reikia apkabinimo. Čia yra didžiausias dalykas, ką Lietuvos žmonės galėtų padaryti. Tiesiog atvykti ir pagloboti, vieną kitą vaikutį paimti ant rankų, pabūti kartu“, - įsitikinę Linas ir Irma Adomaičiai.

„Jiems labai reikia dėmesio. Vaiko raidai yra labai svarbu besikeičianti aplinka, nes tokio amžiaus vaikas, jei jis gyventų šeimoje, jau būtų pakeliavęs, prekybos centras jam būtų kasdienybė. Troleibusai, mašinos – vaikas jau būtų daug patyręs ir pamatęs. Pas mus čia yra tos pačios sienos, tas pats kiemas, tie patys žmonės. Diena iš dienos rutininiai dalykai pradeda stabdyti vaiko raidą. Kad ir kiek specialistų beturėtume, kad ir kiek čia dirbtų žmonių, vaiko raidai gyventi institucijoje nėra gerai. Kiekvienas žmogus, kuris ateina, kiekviena nauja emocija – įžiebta eglutė, kažkas panešioja, kažkas pakalbina – tai vaikui yra labai labai svarbu. Jiems to labiausiai reikia“, - sako Daiva Bartkuvienė, l. e. p. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų filialo Vaikų reabilitacijos ligoninės „Lopšelis“ direktorė.

Pasijuto kaip namie

Bene geriausiai be tėvų augančius vaikus supranta Algirdas Gataveckas, kuris kartu su broliu Remigijum ir pats užaugo be tėvų. Žinomas breiko šokėjas ir dailininkas puikiai žino, kad dėmesys ir kartu praleistas laikas – kur kas brangesnės dovanos nei materialūs daiktai.

„Šitiems dalykams aš jaučiu silpnybę – aš pats esu augęs Alytaus globos namuose ir puikiai suprantu, koks yra džiaugsmas, kai ateina su tavimi bendrauti ir skiria tau dėmesio. Paprastas, šiltas bendravimas, emocijos – to vaikai, augantys globos namuose nejaučia. Tokiems vaikams reikia meilės ir dėmesio. Kad ir kiek besistengtų auklėtojos, jos negali tiek duoti, kiek tėvai namuose. Apsilankyti čia – pažįstamas jausmas. Kažkas panašaus, kaip grįžti į namus. Atrodo, kad atidaręs bet kurią spintelę žinočiau, kas kur sudėta“, - DELFI teigė A. Gataveckas.

Kūdikiams skirs visą pelną

L. Adomaitis paklaustas, kodėl nusprendė atkreipti dėmesį į kūdikius, nedvejoja nė akimirkos.

„Nes tai yra žmonės, kurie dar visiškai negali savimi pasirūpinti. Kas jais daugiau pasirūpins jei ne mes, Lietuvos žmonės? Jiems tikrai reikalinga didelė pagalba. Žvelgiant į tai, kad žmogus iki trejų metų yra labiausiai imlus informacijai, jam reikia daug ko išmokti, kad žengtų gyvenimo žingsnius visavertiškai ir netaptų asocialus“, - įsitikinęs L. Adomaitis.

Jau kitą savaitę išleidžiamas L. Adomaičio 15 metų scenoje jubiliejaus koncertas DVD ir CD pavidalais. Visas pelnas pardavus įrašus bus skirtas tėvų globos netekusiems kūdikiams. "Būtent taip noriu įprasminti savo 15 metų muzikinę veiklą. Jie juk mūsų mažieji broliai ir seserys", - sako L. Adomaitis.

Skiriamos lėšos – tragiškai mažos

„Lopšelio“ kūdikių namai – vieni iš šešių tokių įstaigų Lietuvoje. Visuose namuose situacija labai panaši – visi namai verčiasi itin sunkiai. Kad tuo įsitikintum pakanka pažvelgti į įstaigų biudžetą.

Planuota, kad „Lopšelio“, kuriame šiuo metu auga 52 vaikučiai, metinį biudžetą sudarys 3 mln. Lt. Tačiau gauta buvo trečdaliu mažiau – 2 mln. Lt.

Didžioji dalis lėšų – 1,84 mln. Lt – jau per tris metų ketvirčius išmokėta darbuotojų atlyginimams. Kitoms reikmėms, tokios kaip sauskelnės, drabužėliai ir batukai skirta vos 5,1 tūkst. Lt.

D. Bartkuvienė greitai suskaičiuoja – vienam mažyliui per parą skiriamos trys sauskelnės. Per mėnesį prireikia mažiausiai 4,5 tūkst. sauskelnių, kurioms nupirkti reikia apie 2,2 tūkst. Lt. Taigi per kiek daugiau nei du mėnesius išleidžiama visa kitoms reikmėms skirta suma.

Brangūs žmonės,

Mano įkurto labdaros ir paramos fondo misija – remti saugios ir kūrybiškos aplinkos kūrimą tiems vaikams, kurie dėl įvairiausių priežasčių liko be tėvų. Aš tikiu, kad mūsų visų meilė ir rūpestis padės šiems vaikams išmokti mylėti bei užaugti kuriančiomis asmenybėmis.

Norėdami savanoriškai prisidėti prie šios misijos, galite pervesti paramos lėšas į Fondo sąskaitą nr. LT67 7300 0101 3366 3395 (Swedbank). Lėšų gavėju nurodykite “Lino Adomaičio labdaros ir paramos fondas”, juridinio asmens kodas 302920705. Ačiū už Jūsų gerumą.

Nuoširdžiai,

Linas Adomaitis

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)