Birželio 16-ąją tūkstančiai LNK ir kelių dešimčių užsienio televizijų žiūrovai tapo naujų pasaulio nekvėpavimo po vandeniu rekordų liudininkais. 38 metų druskininkietis magas Arvydas Gaičiūnas Druskininkų vandens parko didžiajame baseine nekvėpuodamas išbuvo 15 minučių ir 58 sekundes. Jis pagerino ir oficialų (13 min. 42 sek.), ir neoficialų (15 min. 13 sek.) pasaulio nekvėpavimo rekordus.

Jo 30-metė sesuo Diana, išbuvusi be oro vandenyje 11 minučių ir 7 sekundes, pagerino analogišką pasaulio moterų rekordą (7 min. 30 sek.). Abu kartu pasiekė pasaulio ilgiausiai po vandeniu nekvėpuojant išbuvusios poros rekordą.

Tačiau oficialių dokumentų, kad brolis ir sesuo yra pasaulio rekordininkai, Arvydas ir Diana negavo. Be to, kiekvieno lietuvio patrioto kraujas galėjo užvirti nuo praėjusią savaitę pasirodžiusios žinios, esą Guinnesso rekordininku šioje srityje išlieka 30-metis vokietis T.Sietas.

Jis tiesioginėje JAV televizijos laidoje „Live with Regis and Kelly“ pagerino asmeninį buvimo po vandeniu rekordą, nekvėpuodamas 15 minučių ir 2 sekundes. Jau laidos metu vokiečiui buvo įteiktas „Guinness“ rekordininko pažymėjimas.

Būti Guinnesso knygoje – nesvarbu

A.Gaičiūnas apie vokiečio laimėjimą pasakojo sužinojęs iš JAV gyvenančių lietuvių. Jie buvo pasipiktinę ir žadėjo kreiptis į laidą, kurioje užfiksuotas rekordas.

„T.Sietas yra profesionalus sportininkas, nardytojas. Jo tikslas – šioje srityje pasiekti kuo daugiau rekordų, o mes tiesiog norėjome sau ir savo gerbėjams įrodyti, kad tai galime padaryti. Mes specialiai nebėgiojome ir neprašėme, kad mūsų rekordas būtų užfiksuotas. „Gyvi be oro“ buvo labai daug reklamuojami, tačiau rekordų fiksavimo tarnybos jame nepasirodė, nors mes nebūtume buvę prieš, jei suinteresuoti žmonės būtų stebėję akciją. Ir kai pagerinome pasaulio rekordą, nei jie mums skambino, nei mes jiems“, – aiškino magas ir patikino, jog dėl to, kad nėra oficialus pasaulio rekordininkas, nė kiek nesijaudina.

„Žmonės tai žino. O ar būsime įrašyti į knygą, kuri yra populiari, bet jos niekas neskaito, man nėra svarbu“, – tikino A.Gaičiūnas.

Nesupranta kriterijų

„Mes nesiekiame nuolat gerinti, pavyzdžiui, buvimo lede rekordo. Galbūt kitą kartą imsimės eksperimentų su ugnimi ir vėl nesikreipsime į jokias agentūras. Kam įdomu, tas mus susiranda – neseniai mūsų rekordą rodė laida „Record Brakers“, – tikino pašnekovas, į kurį patarimų po rekordo dabar dažnai kreipiasi sportininkai.

„Mane nustebino tik tai, kad Guinnesso knygoje užfiksuotas T.Sieto rekordas, kuris šiaip laikomas pavojingu sveikatai. Nesuprantu, kokie buvo jų kriterijai. Gal jį apdovanojo todėl, kad jis profesionalus nardytojas, prieš tai pasiekęs daug buvimo vandenyje rekordų?“ – svarstė magas. „Mes – artistai, viską darome dėl publikos, norime, kad tai būtų įdomu ir stebintų“, – nusišypsojo Arvydas, po rekordo visiškai atgavęs sveikatą ir kuriantis naujus planus.

Dėl rekordo fiksavimo nesikreipė

„Mūsų niekas neinformavo ir nekvietė fiksuoti rekordo ir kol kas mes jokios vaizdinės medžiagos, pagal kurią galėtume įteisinti jų pasiekimą, negavome“, – tikino Lietuvos rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ direktorius Vytautas Navaitis.

„Nemanau, kad T.Sieto rekordas įteisintas todėl, jog jis profesionalus sportininkas“, – paklaustas, kodėl Guinnesso rekordų knygos sudarytojai pripažino sveikatai pavojingą pasiekimą, sakė pašnekovas, bet plačiau komentuoti jo negalėjo.

„Lietuvos rekordininkais Gaičiūnai taptų tik tuomet, jei kreiptųsi į mus, o pasaulio – arba mūsų pagalba, arba su „Guinness“ susisiekę savarankiškai“, – sakė V.Navaitis.