Delfi L. Norkevičienė pasakojo, kad visas jos laikas per Kūčias ir Kalėdas kiekvienais skiriamas tik šeimai, o Naujuosius Metus atlikėja sutinka scenoje. Tiesa, šie metai bus ypatingi, nes per gražiausias šventes jos artimieji – vyro ir jos tėvai renkasi L. Norkevičienės namuose.

„Pirmą kartą Kalėdas sutinkame kartu su mano ir vyro šeima. Evaldo tėvai per šią šventę anksčiau išvykdavo, bet dabar visa mūsų didelė šeima atvyko į Vilnių pas mus. Jaučiau labai didelę atsakomybę, norėjosi gražiai pasipuošti namus, todėl pasikviečiau į pagalbą dekoratorę Monika Benetytė-Merkevičė“, – pasakojo atlikėja.

L. Norkevičienė sako, kad Kalėdų šventės dvasią ji pajaučia likus iki jų tik kelioms dienoms, nes visas gruodžio mėnesis dažniausiai būna gausus įvairių darbų. Šeimos švente Kalėdas vadinanti Liepa teigia, jog ji yra ne apie dovanas, o susitikimą su visais artimaisiais, anot jos, tai yra didžiausia vertybė.

„Nuo pat mano vaikystės turime tradicijas, visada susirenkame, sėdame vakarienės prie Kūčių stalo. Pastebiu, kad kuo toliau, tuo labiau dėl darbų vis rečiau pavyksta susitikti visai mano ir Evaldo šeimai, tai nutinka pakankamai retai, todėl kiekvienais metais labai džiaugiuosi ir laukiau šventinio laikotarpio“, – šypsojosi žinoma moteris.

Gruodžio mėnesio viduryje papuošusi kalėdinę eglę L. Norkevičienė Delfi pasakojo, kad dirbtinė jos namuose buvo pastatyta pirmą kartą. Anksčiau žaisliukais buvo dabinamas gyvas kėnis, tačiau dėl šilumos su šiuo grožiu greitai tekdavo atsisveikinti, nes nubyrėdavo spygliai.

„Kadangi dabar pas mus atvažiavo uošviai, mano tėvai, norėjosi, kad ir eglė atrodytų kaip ką tik iš miško atkeliavusi. Džiaugiuosi, kad radome tokią dirbtinę eglę, kuri atrodo tarsi gyva, tik prilietus galima suprasti, jog ji yra dirbtinė.

Buvo daug minčių, kaip papuošti namus, norėjosi sukurti stebuklingą šventinę nuotaiką, bet nebuvo laiko nei važinėti po parduotuves, nei nusipirkti žaisliukus. Todėl į pagalbą atkeliavo dekoratorė. Kartu pasitarėme, kaip norėčiau, kad atrodytų namai, ji atvykusi sukūrė tikrą pasaką, papuošė nerealaus grožio eglutę, laiptus, komodą“, – pasakojo L. Norkevičienė.

Paklausta, ar su šeima turi kokių nors savų šventinių tradicijų, žinoma moteris teigia, kad Kūčias ir Kalėdas sutinka kaip ir visi lietuviai. Vakare ragaujama 12 patiekalų, kuriuos ruošia šeimos moterys, o ryte išsidalinamos dovanos.

„Pagrindinė tradicija, kad visada turime kartu susitikti. Vienintelis kartas, kai Kalėdų nešvenčiau su savo šeima buvo per pandemiją. Tuomet su vyru sirgome koronavirusu, Kūčių vakarienę valgėme savo namuose“, – prisiminė L. Norkevičienė.

Tiesa, žinoma atlikėja teigė, kad be tradicinių Kūčių patiekalų, jos šeima paragauja ir specialiai L. Norkevičienės ruoštą tuno bei lašišos tartarą ir salotas su aštuonkoju.

„Šiek tiek modernesnio skonio įnešiau į Kūčių vakarienę, bet vis tiek būtinai lieka tradiciniai patiekalai, tėtis dažniausiai paruošia aguonpienį“, – šypsojosi atlikėja.

Be modernių patiekalų, netradiciškas atlikėjos namuose dar ir dovanų pasikeitimas. Jau antrus metus ji pasakojo, kad kartu su artimaisiais traukia lapelius, ant kurių užrašytas vardas žmogaus, kam bus įteikiama dovana.

„Tada bendrame „chat‘e“ kiekvienas surašo bent tris dalykus, ką norėtų gauti. Anksčiau dovanų pirkimas prilygo psichozei, nes lakstydavome paskutinėmis dienomis po parduotuves, o kadangi mūsų šeima yra didelė, būdavo sudėtinga vienuolikai žmonių supirkti dovanas. Jaučiamas finansinis krūvis, sudėtinga, nes nieko niekam dažniausiai nereikia. Juk ne apie tai yra Kalėdos – ne apie daiktus ir dovanas, o šeimą ir susitikimą. Kalėdos bus stebuklingos, nes atvyks mano visa šeima“, – šypsodamasi teigė L. Norkevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)