Tikiuosi, kad pokalbis su lengvojo kultūrizmo sportinininke, sveikos mitybos šalininke ir grožio paslaugų specialiste Renata Kovtun (40) įkvėps jus teigiamiems pokyčiams.

– Renata, pristatykite save skaitytojams. Kuo užsiimate? Ką veikiate gyvenime?
– Esu grožio paslaugų specialistė. Tai reiškia, kad patirties ir žinių turiu daugelyje grožio sričių. Tiesiog manau, kad jei jau ateini į grožio pasaulį, tai turi būti pasikaustęs „nuo...iki“.

– Garsėjate kaip sportą dievinanti moteris. Kiek laiko kiekvieną dieną praleidžiate sporto salėje?
– Sportas yra mano hobis, nors pagal gyvenimo prioritetus yra ketvirtoje vietoje, tačiau laiko šiam užsiėmimui skiriu keturis kartus per savaitę, kartais net šešis.

– Kokiu tikslu lankotės sporto salėje? Siekdama išsaugoti dailias kūno formas?
Taip, ko gero tai svarbiausia užduotis, tačiau kartu ir savotiškas atsipalaidavimas bei energijos įgavimas. Tiesiog tėvelio dėka augau su sportu, šokiais be šių dalykų jaučiuosi blogai.

– Gimdėte du kartus. Jūsų sūnui – 18 metų, o dukrai – vos 7. Ar po gimdymų išliko nereikalingų kilogramų? Kaip su jais kovojote?
– Mano problema buvo, kad su kiekvienu gimdymu netekdavau 1,5 kg savo įprastinio svorio. Sportas man padeda išlaikyti kūno proporcijas, raumuo suteikia šiek tiek apimties.

– Norint turėti tokią figūrą kaip jūsų, reikia ne tik sportuoti, bet ir sveikai maitintis, puoselėti save. Papasakokit, ką valgote, kokia jūsų kasdieninė mityba?
– Mano įprastas gyvenimo būdas yra be druskos, riebalų, rūkytų gaminių ir praktiškai be alkoholio. Todėl pirmiausia turėtumėte peržvelgti, ar tikrai kokybišką maistą valgote. Labai svarbu baltyminis maistas ir angliavandenių kiekis. Valgyti reikia kas 2-3 val. ir nedidelėmis porcijomis. Didžiausia bėda, kad laiku nepavalgius vienu prisėdimu suvalgome dvigubą-trigubą porciją, tada organizmas visa perteklių „pasideda“ į atsargas, t.y. riebalus.

– Ar sveikos mitybos pagrindą ir meilę sportui puoselėja ir jūsų vaikai? Stengiatės, kad jie būtų sportiški?
– Taip, pas mus tai - iš kartos į kartą. Dukrytė nuo 5 metukų užsiima sportine gimnastika, sūnus daugelį metų sportuoja karatė, vyras taip pat sportuoja. Kiek mano jėgose stengiuosi visus pratinti prie sveikesnio maisto.

– Daugelis mamyčių pagimdžiusios užsisėdi namuose, užsidaro tarp keturių sienų. Kaip vertinate tokį pasirinkimą?
– Jeigu jos taip jaučiasi pilnavertėmis... Aš tikrai ne iš tokių. Namai, šeima man labai svarbu, bet jeigu neturėčiau savo mėgstamos veiklos, laiko sau ir sportui, tiesiog nustočiau save mylėti.

– Esate aktyvi mama? Ką mėgstate veikti su savo vaikais?
– Kartais mėgstame tiesiog kalbėtis, kartais pažiūrėti filmą... Turbūt ta veikla yra kaip ir daugelio tėvų. Man svarbiausia išlaikyti dvasinį ryšį.

– Papasakokit, kokia esate mama tiek vyresniam, tiek mažesniam vaikui?
– Klasikinis variantas – mažoji daugiau palepinta (šypteli). Stengiuosi būti nešališka, palaikyti vaiką ir tuomet, kai suklydo. Man atrodo, kad esu griežta, bet aplinkiniai sako, kad per daug nuolaidi.

– Tarp jūsų vaikų – nemenkas amžiaus skirtumas. Kaip vaikai sutaria tarpusavyje?
– Jie puikiai sutaria. Sūnus labai laukė būtent sesutės, o dukrytei vyresnis brolis yra absoliutus autoritetas.

– Kokiais metodais auklėjate savo vaikus? 18 – gana aikštingas amžius – visko norisi, bet dar ne viską galimą... O kaip su 7-erių metų vaiku? – Kokias vertybes skiepijate? Ar yra namuose kažkokių tabu?
– Niekada didelių problemų su sūnumi neturėjau. Tarp mūsų yra supratimas, pagarba, meilė. Daug kalbamės, aptariame problemas. Tiesiog didžiuojuosi sūnumi Danu. Labai tikiuosi, kad sugebėsiu visas vertybes, kurias turi sūnus, išugdyti ir dukrytei Donatelai. Pirmoje vietoje yra abipusė pagarba, palaikymas ir meilė. Vaikai jau nuo mažų dienų žino, kad alkoholis ir kiti svaigalai yra labai blogai.

– Pagarsėjote savo aštriais pasisakymais apie gimdymą ligoninėje. Sakote, kad kūdikis turi gimti tik ten. Ar galėtumėte portalo skaitytojoms argumentuoti savo nuomonę?
– Taip, tik ligoninėje! Aš renkuosi ligoninę, nes man svarbiausia yra vaikelio gyvybė ir sveikata. Neatleisčiau sau, jei kas nutiktų kritinėje situacijoje. Laidos metu (R.Kovtun dalyvavo pokalbių laidoje, kurios tema buvo apie gimdymą namuose ir ligoninėje – red.past.) nė viena pašnekovė neužsiminė apie riziką, kuri atsiranda antrame plane kalbant apie savo (motinos) psichologinę ar kitokia gerovę. Nesuprantu, kaip galima vardan savo emocinės būsenos ir patogumo rizikuoti tuo, kas gyvenime yra brangiausia.