Sunku tvardyti emocijas

Visuose trijuose centro aukštuose padedant vaikučiams buvo papuoštos trys žaliaskarės, o mažyliai pamaloninti ypatingomis, kiekvienam specialiai paruoštomis vardinėmis dovanomis. Lino fondo darbuotojai atvežė visam žiemos periodui obuolių sulčių, dantų šepetėlių, higienos priemonių, sauskelnių, čiulptukų naujagimiams, žaisliukų. Gausus kolektyvas ne tik papuošė eglutes, bet ir surengė jaukų koncertą, į kurį buvo įtraukti ir padėties šeimininkai – „Lopšelio“ vaikai. Visi susėdę ant suolų ir ant žemės drauge dainavo „Du gaidelius“, „Išėjo tėvelis į mišką“ ir keletą kalėdinių giesmių.

„Sunku sulaikyti ašaras, kai matai, kad tokie angelėliai palikti institucinėje aplinkoje. O kokie jie kūrybingi! Ir kas, jei ne mes padės atsiskleisti jų talentui? – svarstė fondo partnerė, kompanijos „Flokati“ direktorė Asta Kančelskienė.

„Šiemet dovanėlės surinktos kiekvienam vaikučiui pagal jo amžių, pagal tai, ko jam labiausiai reikia. Dovanojome švelnius drabužėlius ir žaisliukus iš merino vilnos. Taip pat labai džiaugiamės, kad kiekvienas vaikas gavo dovaną, ant kurios buvo užrašytas jo vardas. Atrodo, kad jis tai suprato ir įvertino, matavosi, saugojo, nepaleido iš rankų dovanų maišelio“, - sako labdaros ir paramos fondo direktorė Irma Adomaitienė.

Atlikėjas L. Adomaitis sako, kad likimo nuskriaustų vaikų lankymas yra bene prasmingiausia kalėdinė dovana ir pareiga.

„Čia apsilankius skaudu iki sielos gelmių, reikia laiko sugrįžti į save. Kai matai žmogutį, kuris šiame pasaulyje gyvena vos tris savaites ir kažkas jį palieka kaip daiktą... Gatvėje... Nepakeliamai sunku tai suvokti. Aišku, ne mums teisti tuos žmones, kurie palieka savo vaikus. Mums, Lietuvos žmonėms belieka pasirūpinti mažutėlių gyvenimais, kol jie patys to nesugeba padaryti“, - sunkiai emocijas tvardo L. Adomaitis, kuris dar pernai savo 15 metų jubiliejaus scenoje koncertinio albumo visą pelną skyrė vaikams.

Fondo veiklos rezultatai - 50 000 Lt realios naudos mažiesiems

Pernai įsteigtas Lino Adomaičio labdaros ir paramos fondas žengė pirmąjį žingsnį ir su kūdikių namų gyventojais drauge papuošė Kalėdines eglutes, nusibrėžė tikslus ir idėjas, ką galima nuveikti, kad mažiausiems Lietuvos piliečiams, kurie dėl įvairiausių priežasčių netenka tėvų globos, būtų geriau. Šiemet, lygiai po metų, fondo darbuotojai džiaugiasi, kad realios pagalbos vaikams, drauge su fondo partneriais yra suteikta daugiau nei už 50 000 litų.

„Mes labai džiaugiamės, kad toks šaunus Lino Adomaičio fondo kolektyvas globoja mūsų mažuosius gyventojus. Tai išties naudinga ir prasminga. Džiugu, kad nuo pernai metų šios veiklos dėka įvaikinimo klausimas pajudėjo į priekį – žymiai daugiau žmonių priima vaikučius į savo šeimas. Kuo daugiau vaikai praleis šeimose, o ne institucinėje aplinkoje – tuo bus geriau jų raidai, pažinimui ir kultūriniam ugdymui.“ – sako „Lopšelio“ darbuotojai.

„Mūsų fondo idėja ir tikslai per tuos metus nuo veiklos pradžios išsigrynino – mažutėliams labai trūksta kultūrinio ir socialaus pažinimo, todėl stengiamės visuose savo žingsniuose atkreipti visuomenės dėmesį, kad mažiausiems mūsų piliečiams labai trūksta tėviškos ir motiniškos meilės, muzikos, dainelių, žaidimų, kelionių ar išvykų po miestą, vaikiškų spektaklių ir t.t. Visi turime suprasti, kad žaislai vaikui patys iš savęs nieko nesako, jei nėra jo sąmonėje sukurtas vaizdinys apie tų daiktų, pvz., mašinų, realų egzistavimą. Vaikai juk gyvena pasakų ir istorijų pasaulyje, jiems pasaulis didelis ir įspūdingas, todėl jo pažinimas yra ypač svarbus. Tai geriausiai žmogus patiria šeimoje.“ – sako fondo steigėjas Linas Adomaitis.

Svarbiausia – Kūčios ir Kalėdos

Kalbėdamas, kaip planuoja, švęsti didžiausias metų šventes, L. Adomatis teigė, kad ypatingai svarbus jam – Kūčių vakaras.

„Kalėdos ir Kūčios man yra svarbiausia šventė metuose. Tai yra šeimos šventė. Kai pagalvoji apie šiuos mažuliukus, kurių šeimos atsisako, tai yra be galo graudu. Kūčios yra šventė, kai mes su tėvais praleidžiame kartu. Tai šeimos šventė. Su žmona labai daug galvojame apie šiuos mažiausius žmones, mažiausius Lietuvos piliečius – jie savimi nelabai gali pasirūpinti. Mes labai džiaugiamės, kad prie mūsų fondo prisijungia vis daugiau gerų žmonių. Aktyvus judesys iš pasaulio lietuvių: jiems atvykti yra sunku, o paaukoti šiek tiek pinigų geram tikslui – negaila, todėl raginu vėl ir vėl: padėkime visi kartu“, - sako L. Adomaitis.

„Lopšelio“ kūdikių namai – vieni iš šešių tokių įstaigų Lietuvoje. Visuose namuose situacija labai panaši – visi namai verčiasi itin sunkiai. Kad tuo įsitikintum pakanka pažvelgti į įstaigų biudžetą.

Pernai planuota, kad „Lopšelio“, kuriame šiuo metu auga 52 vaikučiai, metinį biudžetą sudarys 3 mln. Lt. Tačiau gauta buvo trečdaliu mažiau – 2 mln. Lt.

Didžioji dalis lėšų – 1,84 mln. Lt – jau per tris metų ketvirčius išmokėta darbuotojų atlyginimams. Kitoms reikmėms, tokios kaip sauskelnės, drabužėliai ir batukai skirta vos 5,1 tūkst. Lt.

Vienam mažyliui per parą skiriamos trys sauskelnės. Per mėnesį prireikia mažiausiai 4,5 tūkst. sauskelnių, kurioms nupirkti reikia apie 2,2 tūkst. Lt. Taigi per kiek daugiau nei du mėnesius išleidžiama visa „Kitoms“ reikmėms skirta suma. Šiemet situacija panaši – finansavimas nepadidėjo. Tiesa, šiandien kūdikių namuose gyvena 43 mažyliai.

Lino Adomaičio fondo misija – remti saugios ir kūrybiškos aplinkos kūrimą tiems vaikams, kurie dėl įvairiausių priežasčių liko be tėvų. Kviečiame prisidėti: LT67 7300 0101 3366 3395

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)