Atlikėja teigia susitaikiusi su tuo, kad gimdyti teks vienai – dėl karantino lankymas ligoninėse yra uždraustas.

„Dabar man įdomu, kokia situacija pačiuose gimdymo namuose – ar galėsiu su kūdikiu būti viena? Ar palata turėsiu dalintis su kita mama? Ar ligoninė turi galimybę užtikrinti mamos ir kūdikio saugumą? Juk jei esame sutarę sąžiningai laikytis karantino sąlygų, atskira palata turėtų būti paskirta kiekvienai gimdyvei. Iš tolo apeiname kiekvieną kaimyną, kiekvieną šeimos narį, į visus žvelgiame įtariai, lyg jie būtų potencialūs viruso nešiotojai, tačiau nesame užtikrinti savo saugumu tose vietose, kurios turi būti prioritetinės“, – nerimauja Baiba.

Planinė apžiūra žinomai dainininkei pastarąjį kartą atlikta nebuvo – moteris teigia sulaukusi skambučio iš ją prižiūrinčio gydytojo, šis teiravosi apie nėščiosios būklę.

„Į polikliniką eiti neturiu jokio noro, juolab, kad jaučiuosi gerai. Vis peržiūriu žemėlapius, kuriuose lankėsi koronavirusu susirgę žmonės – poliklinika nurodoma gana dažnai. Apskritai šiuo metu niekur neinu, būnu namuose ir laukiu gimdymo. Gerai bent tiek, kad gyvename nuosavame name ir turime savo kiemą“, – Delfi pasakoja moteris.

Baiba sako, kad kūdikio kraitelį jau yra paruošusi – būtiniausius dalykus susipirko anksčiau, o trūkstamą vonelę maudynėms dovanos kaimynė.

„Nesu iš tų, kurios viską pasilieka paskutinei minutei. Jau prieš du mėnesius apsilankiau parduotuvėje, o dabar tuo labai džiaugiuosi. Kita vertus, gyvename tokiu laiku, kai kiekvieną daiktą tiesiai į namus gali pristatyti kurjeris, tačiau juk kiekvienai labiau norisi nuvažiuoti, išsirinkti ir pačiai išbandyti“, – sako atlikėja.

Į Lietuvą grįžtantis Baibos vyras, kikboksininkas Mykolas Serdiukas privalės dvi savaites izoliuotis. Baiba teigia viską suprantanti, tačiau labiausiai žinomą moterį neramina izoliacijos sąlygos.

„Prisipažinsiu, dabar mano gyvenime labai daug streso ir baimės. Kai dar nebuvo priimtas nutarimas dėl grįžusių iš užsienio izoliacijos viešbučiuose, buvome radę vyrui atskirą butą, kur jis būtų praleidęs tas dvi savaites. O kaip bus dabar – nežinia. Ar būtų logiška, jei kambaryje tektų gyventi su dar trimis žmonėmis, kurie galimai serga? Tiesą sakant, nebemiegu naktimis. Juk namuose turiu mažametį vaiką, su kuriuo taip pat kažkam reikės pabūti, kai išvažiuosiu gimdyti“, – nerimu dalinasi dainininkė.

Nusilpusi imuninė sistema, po gimdymo neatsigavęs organizmas, pasak Baibos, gali prišaukti įvairias ligas, tuo pačiu ir koronavirusą.

„Gimdymas – sunkus darbas. Moters organizmas labai pavargsta, tad neramu ir dėl to, kas bus paskui. Tačiau, nepaisant to, kasdien turiu vilčių, jog viskas stabilizuosis – vos pramerkusi akis skaitau visas naujienas. Deja, kol kas jos, nors ir nuolat keičiasi, tačiau ne į gerą“, – sako netrukus gimdysianti atlikėja.

Medikai nėra tikri, ar žmonės neslepia privalomo karantino

Kaip Delfi patikino Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė, vyrai dabar griežtai įleidžiami tik į laukiamąjį – kambarį, kuris yra nuolat dezinfekuojamas. Čia pat yra ir tualetas, kuriame galima nusiplauti ir dezinfekuoti rankas. Tie vyrai, kurie šiuo metu yra karantine, moterų iš viso negali lydėti į gimdymo namus.

„Yra ir tokių moterų, kurios automobilį atvairuoja pačios. Kiekvienos moters, kurios vyras karantine, klausiame, ar ji nebuvo su juo susitikusi. Kiekvienai atvykusiai porai iš karto pamatuojame temperatūrą, išsiaiškiname, ar nė vienas nėra turėjęs kontakto su virusą galinčiu turėti žmogumi“, – komentavo įstaigos direktorė.

Medikė patikino, kad nė viena gimdyvė iki šiol nesiskundė darbuotojų priežiūra, o prižiūrėti gimdyves stengiamasi kuo atidžiau.

„Ir vyrai, kurie palydi moteris, taip pat nieko blogo apie tai, kad nėra įleidžiami į palatą, nesako. Gal yra kelios virkaujančios moterys, tačiau jūs turite suprasti, kad karantinas yra labai rimta priežastis. Mes turime jo laikytis.

Jūs pagalvokite, juk žmonės ne visada yra atviri. Ypač, tokioje situacijoje. Jeigu vienas vyras iš palatos, tarkime, būtų mums nepranešęs, kad yra karantine, nuo jo gali lengvai užsikrėsti kitas. Mes stengiamės, kad palatoje būtų kuo mažiau žmonių – tik dirbantis personalas, kuris kiekvieną rytą kruopščiai patikrina gimdyvės būklę. Neįleidžiame nė vieno pašalinio asmens.

Pabandykite jūs suvaržyti vyro laisvę, liepkite jam būti vienoje patalpoje, nevaikščioti po skyrių. Juk, jeigu normalus gimdymas, gimdyvės gimdykloje prabūna ir dvi dienas. Juk ne mes išsigalvojome tą baisų virusą, nuo kurio gali susirgti ir naujagimis, ir pagimdžiusi moteris, ir vyras. Jis nebūtinai gali pats jį atsinešti, jis gali gauti jį nuo kito vyro. Tai yra labai pavojinga situacija“, – komentavo K. Mačiulienė.

Vilniaus gimdymo namų direktorė sako, kad yra nusivylusi žmonių nepilietiškumu.

„Aš labai liūdžiu dėl karantinavimosi sąlygų nesilaikymo, dėl vaikščiojimo be reikalo, dėl kelionių į užsienį net po vasario 26-osios, kai buvo paskelbta apie epidemiją ir perspėta vengti kelionių, dėl slėpimo, kad žmonės buvo užsienyje ar turėjo kontaktą su žmonėmis, buvusiais užsienyje. Mes, piliečiai, patys susikūrėme tokią situaciją. Nors laikydamiesi nurodymų galėjome ją laisvai suvaldyti. Jeigu mes dar labiau jų nesilaikytumėme, nežinau, kur viskas nueitų“, – kalbėjo įstaigos direktorė.

K. Mačiulienė sako, kad šiuo metu jų įstaigoje grafikai sudaryti taip, kad pajėgų užtektų, tačiau nemaža dalis darbuotojų, deja, yra karantine.

„Yra žmonių, kurie atostogų metu buvo užsienyje – Baltarusijoje. Visi jie karantinuoti. Nė vienam neleidome dirbti. Viena medikė dirbo ir pas mus, ir Šeškinėje – neleidome dirbti ir jai. Mes stengiamės ir pacientus, ir save saugoti. Kad tik nebūtų pakenkta moteriai ar naujagimiui. Jeigu dar vyrą įleistume, tai būtų papildomas faktorius. Ar galime palyginti, pavyzdžiui, nugaros glostymą su koronaviruso pasekmėmis?

Piliečiai turi suprasti. Juk net į parduotuves dabar įleidžiama po kelis žmones. Tai įsivaizduokite, jeigu per parą įvyksta 15 gimdymų, kiek gimdykloje iš viso susidarytų žmonių? Vyrams juk nebūtų leidžiama išeiti, o jie parūkyti lekia kas dešimt minučių“, – komentavo K. Mačiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)