Gintarė neturi temperatūros, ji nejaučia gerklės skausmo, jos nekamuoja kosulys. Suklusti dėl savo sveikatos ją privertė faktas, kad ji neseniai kontaktavo su koronavirusu užsikrėtusiu žmogumi.

„Aš pati gerai jaučiuosi. Mano vienintelis simptomas yra kiek užgulusi nosis. Nepasakyčiau, kad tai sloga, tiesiog nejaučiu nei kvapo, nei skonio. Tokie simptomai buvo aprašyti viename iš straipsnių. Netrukus ėmiau pastebėti, kad valgant nebejaučiu skonio, nors įprastai, kai turiu slogą, taip nebūna. Pamaniau, kad tai keista“, – pirmuosius sveikatos būklės pakitimus atsimena pašnekovė.

Gintarė koronavirusu užsikrėtė nuo jai artimo žmogaus, kuris, laimei, jau sveiksta.

„Mano artimas žmogus susirgo, jis buvo išvežtas į ligoninę ir savaitę praleido ten. Dabar jis turi tik lengvus simptomus, beveik pasveiko, nors dar jam nepadarė tyrimų, jis jau išleistas sveikti toliau namuose, laikantis saviizoliacijos.

Kadangi su juo kontaktavau, tai visą praėjusią savaitę buvau namuose ir mėginau įvairiais būdais pasidaryti tyrimą, juk nežinojau, ar galiu išeiti į darbą - dirbu poliklinikoje pshichologe. Man buvo svarbu pasitikrinti dėl savęs, dėl savo klientų ir aplinkinių, kuriuos galiu sutikti kasdien“, – Delfi pasakojo pašnekovė.

Deja, norėdama išsitirti savo būklę Gintarė pasakoja praėjusi kone kančių kelius.

„Paskambinau specialia koronaviruso linija, manęs vis klausė, ar yra kokie nors simptomai. Jei jų nėra – niekas tavęs netirs, net jei ir turėjai artimą kontaktą su užsikrėtusiuoju. Bandžiau skambinti ir į kitas įstaigas, tačiau niekaip nebuvo įmanoma prieiti. Galiausiai, prieš kelias dienas, dar kartą paskambinau ir pasakiau, kad man gydytoja pasakė, jog mane reikia ištirti, kadangi turėjau kontaktą su užsikrėtusiuoju. Psichologine prasme pasinaudojau autoritetu ir tada mane užrašė tyrimui. Užvakar nuvažiavau į mobilią stotelę“, – prisimena televizijos projektuose išgarsėjusi psichologė.

Tyrimo eigą Gintarė atsimena nemaloniai. Ir ne tik dėl buvusios procedūros.

Tai buvo bjaurus tyrimas, kadangi tepinėlį man ėmė giliai įgrūdant jį į nosį. Jutau skausmą. Tai buvo bjauri procedūra. Po jos grįžau namo ir per 24 val. turėjau gauti atsakymą. Praėjus parai, atsakymo nėra. Ėmiau nerimauti, todėl ir vėl skambinau visomis nurodytomis telefonų linijomis. Paskambinau į 1808, jie tyrimų neturi, sako skambinkite į Nacionalinį sveikatos centrą, paskambinau, bet jie taip pat sako, kad tyrimų neturi ir nežino, kas turi. Skambinu į Sveikatos apsaugos ministeriją, jie irgi tyrimų neturi, vėl siunčia numeriu 1808. Kitaip tariant, niekas negalėjo man pasakyti, kur tie mano tyrimai. Gal iš šono gali atrodyti juokingai, bet tą akimirką emocijų buvo visokiausių – ir pykčio, ir nusivylimo“, – sako ji.

Galiausiai paaiškėjo, kad tą dieną tyrimas Gintarei tiesiog nebuvo atliktas. Teigiamus koronaviruso rezultatus ji išvydo kitą dieną, elektroniniu būdu pasitikrinus savo asmeninę sveikatos priežiūros informaciją.

„Atsidariau ir pamačiau, kad rasta. Galėjau tai numanyti, nes kontaktas su tuo žmogumi, kuris susirgo, buvo dažnas. Bet aš jaučiausi gerai, sportavau namie, tačiau ta užgulusi nosis ir nuojauta kuždėjo, kad tikrai jį turiu“, – neslepia pašnekovė.

Sužinojusi diagnozę Gintarė net nesvarstė apie kojos kėlimą iš namų ir manė, kad netrukus sulauks suinteresuotų institucijų skambučio.

„Pamaniau atsakingai išlauksiu, o kitą dieną man vis tiek turės paskambinti. Parašiau savo visiems draugams, šeimos nariams gautą rezultatą. Visi jau iš anksčiau žinojo, kad darysiuosi tyrimą, tai nebuvo itin nustebę, bet klausė, kaip aš jaučiuosi. O aš jaučiuosi gerai, vadinasi, esu viruso nešiotoja. Antradienį man paskambino iš greitosios ir pasakė, kad mane turi nuvežti į ligoninę. Klausiau, ar galiu gydytis namuose, tačiau niekas man nieko neaiškino, tik pasakė, kad jiems liepta mane nuvežti. Toks neapibrėžtumas man kėlė nerimą. Nežinojau, ar mane paguldys, ar nepaguldys, ar reikia daiktus pasiimti, ar ne. Simptomų neturiu. Kilo daugybė klausimų, buvo daug nerimo“, – prisimena ji.

Greitoji medicinos pagalba Gintarę nuvežė į Infekcinių ligų skyrių. Čia pacientę nustebino, kad ji priimamajame laukė kartu su kitais žmonėmis.

„Mane kiek nustebino, kad priimamajame sėdėjome visi kartu. Iš pradžių buvo vos pora žmonių, tačiau po to buvo atvežta daugiau. <...> Žinoma, turėjau ir kaukę, ir pirštines – jų buvo ir ten, bet vis tiek pasidarė neramu. Priėjau prie šalia sėdėjusios registratorės ir paklausiau, ar galiu čia būti, kadangi turiu koronavirusą. Ji man davė suprasti, kad galiu ten būti. Aišku, mes ten nesėdėjome vienas šalia kito, pasiskirstėme bent po 2 metrus vienas nuo kito. Bet maniau, kad bus bent atskiros patalpos“, – Delfi pasakoja mergina.

Išvykdama iš namų Gintarė su savimi pasiėmė didžiulį krepšį būtiniausių daiktų bei šiek tiek maisto, kadangi nežinojo, kada grįš į namus.

„Pagal viską mane turėjo paguldyti bent vienai nakčiai į ligoninę tol, kol man būtų padaryti visi reikiami kraujo tyrimai, rentgeno nuotraukos, tačiau kadangi gerai jaučiuosi ir nėra jokių rimtų simptomų, mane nusprendė palikti palatoje kelias valandas, kol buvo laukiama kraujo tyrimų. Tų tyrimų laukiu iki šiol. Gali būti, kad man bus liepta izoliuotis namuose“, – svarsto viena palatoje gulinti pacientė.

Vos sužinojusi apie jai diagnozuotą virusą, Gintarė apie tai pranešė visiems su ja kontaktavusiems žmonėms.

„Mano būklė nėra rimta, tačiau situacija, kai žinai, kad serga tavo artimasis, o tu negali išsitirti, labai nemaloni. Matyt, viskas dėl reagentų trūkumo. Žinau, kad ir su manimi kontaktavę asmenys bando taip pat pasidaryti šį tyrimą, bet jiems neleidžiama. Aš informavau apie tai žmones, kurie turėjo kontaktą su manimi, manau, visi turi teisę žinoti, kad jie gali turėti virusą“, – sako G.Korsakaitė.

Pašnekovė taip pat pridūrė, kad norintys išsitirti dėl koronaviruso turėtų nenuleisti rankų.

„Jeigu patys savimi nepasirūpinsime, niekas kitas už mus nepasirūpins. Nepaisant visko, labai noriu padėkoti medikams, kurie rūpinasi manimi. Mane priėmė labai šaunūs, draugiški ir besišypsantys žmonės. Taip pat raginu nepamiršti, kad kiekvienas iš mūsų gali būti viruso nešiotojais ir neturėti simptomų. Tą rodo mano pavyzdys. Todėl tikrai svarbu šiuo laikotarpiu likti namuose galvojant, kad jau esi galimai užsikrėtęs“, – pabrėžė ji.

Delfi primena, kad dėl koronaviruso grėsmės šalyje įvestas karantinas. Žmonėms, kurie keliavo užsienyje, privaloma dviejų savaičių izoliacija, nes užsikrėtę žmonės gali skleisti virusą net nenujausdami jokių ligos požymių. Iš oro uosto jie turėtų nevykti visuomeniniu transportu, grįžę gyventi atskirai ir nepalaikyti jokio fizinio kontakto su kitais žmonėmis.

Koronavirusu galima užsikrėsti įkvėpus oro lašelių ar jiems patekus į organizmą per akis, rankas, palietus paviršius. Vyresni nei 60 metų žmonės, turintys lėtines ligas primygtinai raginami likti namie, nevaikščioti po parduotuves ir vaistines, nesusitikinėti su kitais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)