Į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi moteris, kuri tikino, kad renginio metu patyrė smurtą. Esą kita įsiaudrinsi klausytoja trenkė jai kumščiu į veidą, o saugos tarnybos darbuotojai užuot ištiesę pagalbos ranką mestelėjo „riebių“ pašaipų.

Konfliktas dėl paspirto buteliuko?

„Renginio metu netoli scenos gavau smūgį kumščiu į veidą iš merginos, kuriai neva paspyriau gaiviojo gėrimo buteliuką. Šalia manęs stovėjo mano draugės, kurios šį įvykį matė. Viena iš draugių kreipėsi į prieš mus stovintį apsaugos darbuotoją. Tačiau jis grubiai ją nustūmė ir į situaciją
nereagavo“, – pasakojo šiaulietė L. S. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.)

Moterys suskubo išeiti iš salės, tikėdamos, kad ten ras kitą apsaugos darbuotoją, kuris išties pagalbos ranką. Tačiau ir šis, išklausęs įvykį mačiusio kolegos patarimo, esą nusprendė nesikišti.

„Matęs įvykį apsaugos darbuotojas kolegai pasakė nekreipti dėmesio. „Nieko čia tokio nebuvo, tik gavo merga pliūchą į snukį“ – tokie žodžiai skambėjo iš jo lūpų“, – pasakojo L. S.

Moteris tikino, kad dar kartą pasiteiravo, ar apsaugininkai imsis kokių nors veiksmų, tačiau sulaukta vienintelio atsakymo – „ne“.

Nesulaukusi pagalbos moteris paskambino bendruoju pagalbos numeriu 112. „Kol laukėme policijos ekipažo, kreipėmės ir į apsaugos viršininką, kuris mus tik pašiepė ir palaikė savo darbuotoją. Iš apsaugos darbuotojų mes tikėjomės smūgiavusios merginos sulaikymo, iki kol atvyks policija ir nustatys jos tapatybę. Tačiau pagalbos nesulaukėme ir mergina pasišalino iš pastato“, – sakė L. S.

Atvykus policijos pareigūnams, pavyko sužinoti apsaugos viršininko ir pavaldinio vardus ir pavardes. Tuomet su policijos pareigūnais nuvykta į policijos komisariatą parašyti pareiškimo dėl įvykio.

„Mums pavyko mobiliaisiais telefonais nufotografuoti smurtavusią merginą ir apsaugos darbuotoją, kuris neužtikrino saugumo“, – pasakojo moteris. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Klausytojai patys išprovokuoja konfliktus

„ARGUS“ saugos tarnybos atstovai apie minėtą incidentą kalba nenoriai. „Aš nežinau, ar verta veltis į visą šitą ginčą. Mūsų tikslas – renginių metu užtikrinti žiūrovų ir atlikėjų saugumą. Tą stengiamės daryti. O teigti, kad mes nereagavome ar dar kažką... Kiekvienas žmogus iš savo pozicijos žiūri“, – sakė Saugos skyriaus vadovas Andrius Jonaitis.

A. Jonaitis tikino, kad pats šio įvykio nematė, esą kaltinamas apsaugos darbuotojas, kuris saugos tarnyboje dirba daugiau nei trejus metus, taip pat tvirtina, kad konflikto tarp moterų nepastebėjo. Vis dėlto Saugos skyriaus vadovas neatmetė galimybės, kad toks incidentas galėjo būti: „Žinote, kai yra masė žmonių, gali kilti ginčai.“

A. Jonaitis tikino, kad koncerto metu buvo kilusi ne viena konfliktinė situacija, tačiau jas visas pavyko išspręsti: „Šio renginio metu buvo nemažai visokių situacijų, bet visos buvo suvaldytos, aistros neįsiplieskė.“

Saugos skyriaus vadovas teigė, kad kartais į renginius susirinkę įsiaudrinę žmonės patys išprovokuoja kitus, o vėliau bando rasti kaltus. Pirmiausia reikia žmogaus paklausti, kaip jis elgėsi, ar tikrai jį kažkas apstojo, ar jis pats ieškojo konflikto“, – sakė A. Jonaitis.

Paklaustas, ar saugos tarnyba dažnai sulaukia skundų dėl prasto darbuotojų darbo, A. Jonaitis patikino, kad ne. „Kiek aš atsimenu, per septynerius metus Šiaulių arenoje tai pirmas toks atvejis. Aišku, gaila, kai tokie incidentai kyla. Apgailestaujame ir mes. Bet prie visų juk nepristovėsi“, – baigdamas pokalbį sakė jis.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio viršininkas Artūras Šliavas komentuodamas situaciją sakė, kad panašių incidentų įvyksta retai. „Uždarose patalpose dirba vietos apsauga, kuri su tokiais reiškiniais paprastai susitvarko. Atvirose patalpose incidentų įvyksta dažniau. Tuomet sulaukiame pranešimų apie viešosios tvarkos pažeidimus, vagystes ir panašiai“, – sakė jis.

A. Šliavo teigimu, apsaugos darbuotojai apie įvykusius incidentus ne visuomet privalo informuoti policijos pareigūnus. „Paprastai apie nelaimingą atsitikimą mums praneša pats nukentėjęs asmuo. Apsaugos darbuotojai apie atvejį privalo informuoti tik tais atvejais, kai įvyksta didelis incidentas, su kuriais jie patys nepajėgūs susitvarkyti, nes jie patys nevykdo ikiteisminių tyrimų ir įvykusių incidentų netiria“, – pabrėžė Viešųjų ryšių poskyrio viršininkas.