J. Sakalauskas: jis buvo savo apsuptas artimųjų

Paskutinį vakarą jį dar spėjo aplankyti jo mokinys, operos solistas, Operos ir baleto teatro vadovas Jonas Sakalauskas.

„Jis buvo šiltas žmogus. Dar prieš patenkant pas jį, jis buvo mano mėgstamiausias dainininkas, – DELFI kalbėjo J. Sakalauskas. – Svarbiausia, jis buvo tas, kuris globoja, o jaunam žmogui, jaunam dainininkui, tai labai svarbu. Jis imdavo mokinius į koncertus, važiuodavo per visą Lietuvą su jais. Matydavome, kaip jis ruošiasi, kaip sudaro programą, kaip bendrauja su publika.“

J. Sakalauskas pasakoja, kad labai anksti iš V. Noreikos gavo daug praktinių žinių. „Jis nebuvo griežtas, buvo savimi pasitikintis, žinantis savo vertę žmogus, bet jokiu būdu nebuvo arogantiškas, man davė didžiulę laisvę. Tai man buvo labai svarbu, – kalbėjo pašnekovas. – Prie jo parengiau labai įvairias ir įdomias programas.“

Tuo metu, kai J. Sakalauskas sėmėsi žinių iš V. Noreikos, pastarasis jau buvo brandus vyras, tačiau, kaip pasakoja jo mokinys, į muziką visuomet žvelgdavo labai novatoriškai. „Jis buvo solidaus amžiaus, bet, kai atnešdavau naujų kūrinių, šiuolaikinės muzikos, jis domėdavosi. Jam buvo įdomu, kas tai per kūrinys, kaip jį interpretuoti. Buvo žingeidus mokytojas. Svarbiausia, globojo ir davė labai daug laisvės, – pasakojo J. Sakalauskas. – Mes, važinėdami kartu, matėme, kaip tai veikia praktiškai. Man padarė didžiulę įtaką.“

Jonas Sakalauskas

J. Sakalauskas vadovo darbą Operos ir baleto teatre pradėjo vos prieš kelias dienas, kovo pirmąją. Jis pasakoja, kad ir vadovavimo žinių sėmėsi iš anksčiau šias pareigas ėjusio V. Noreikos. „Jis daug pasakojo apie tą laikotarpį, kai buvo Operos ir baleto teatro vadovas. Per tą laiką susipažinau su viso to laikotarpio istorija, operinio pasaulio užkulisiais, vadovavimo etika. Nepavadinčiau to vadyba, tai vadovavimo etika, teatro vadovo etika. Jis apie tai labai daug kalbėdavo, kad svarbiausia – žmogus. Svarbiausia, kad žmogus suprastų ir svarbiausia su žmogumi pasidalinti tuo, ką turi gero. Jis nuolatos tai kartodavo, nuolatos.“

Pastaruosius kelerius metus V. Noreiką J. Sakalauskas sutikdavo koncertuose ar panašiai, tačiau paskutinįjį vakarą dar spėjo su juo atsisveikinti. „Kartas nuo karto susitikdavome, kartais susiskambindavome, bet pastaruosius kelerius metus labai mažai jį mačiau. Keletą kartų pasisveikinome koncerte, filmavimuose, – kalbėjo J. Sakalauskas. – Bet jis dar spėjo mane palaiminti ir, kai ėjau vadovavauti Klaipėdos muzikiniam teatrui, davė keletą patarimų. Aš jį mačiau vakar dieną. Buvau apsilankęs jo namuose. Jis buvo apsuptas artimųjų. Atsisveikinau su juo dar esant jam gyvam.“

E. Montvidas: spėjau jį aplankyti

Atsisveikinti su V. Noreika spėjo ir kitas jo mokinys – Edgaras Montvidas.

„Šįryt baigėsi ištisa Lietuvos operos epocha, netekome Maestro, aš netekau savo Mokytojo profesoriaus Virgilijaus Noreikos. Džiaugiuosi, kad spėjau aplankyti jį sekmadienį Vilniuje, Maestro kaip visuomet buvo labai šviesus, pokštavo, dalino patarimus... Amžiną atilsį jam, o šeimai ir visiems mums užuojauta netekus legendos“, – feisbuke rašė Edgaras.

Edgaras Montvidas

V. Juozapaitis: savo vokalą visą gyvenimą išlaikė aukščiausios prabos

„Noreika apskritai yra visų mano kartos ir vyresnių, ir jaunesnių operos dainininkų, kad ir netiesioginis, bet mokytojas, – DELFI kalbėjo Seimo narys ir operos solistas Vytautas Juozapaitis. – Tai žmogus, kuris lėmė daugelio dainininkų likimus tiesiogine prasme. Jis buvo ne tik Muzikos ir teatro akademijos profesorius, jis daugelį metų vadovavo Operos ir baleto teatrui. Jis buvo besąlygiškas autoritetas vokalo pasaulyje iki paskutinės savo gyvenimo dienos.“

V. Juozapaitis džiaugiasi, kad dar rudenį V. Noreikai buvo parodytas didžiulis dėmesys. „Rudenį buvo surengtas jo vardo dainininkų konkursas, kuriame jis buvo ir komisijos narys. Jam tikrai buvo parodytas dėmesys“, – teigė pašnekovas.

Vytautas Juozapaitis

V. Noreika į sceną nebelipo jau kelis mėnesius, bet tokią ilgą karjerą V. Juozapaitis vadina unikalia: „Tai unikalus atvejis ne tik Lietuvos istorijoje, bet ir pasaulinėje praktikoje, kad žmogus iki tokio amžiaus buvo aktyvus dainininkas. Iki praėjusių metų pabaigos aktyviai koncertavo ir visus stebino bei žavėjo savo unikaliu balso tembru, kurį visą gyvenimą išlaikė aukščiausios prabos“.

Pastaruoju metu V. Juozapaičiui neteko matyti V. Noreikos. „Paskutinį kartą jį mačiau to konkurso metu, kai jis dar buvo kupinas energijos ir jėgų, naujų minčių. Paskui jau nebeteko man jo matyti“, – kalbėjo V. Juozapaitis.

M. Vitulskis: vienas iš geriausių šio amžiaus tenorų

Kartu ne vienerius metus dainavęs Merūnas negailėjo V. Noreikai pačių gražiausių žodžių. „Tai vienas iš geriausių šio amžiaus tenorų. Puikus pedagogas, puiki asmenybė, visada su šypsena pasitiks, visada teigiamai nuteiks, visada pilnas jėgų, net jei jų ir nėra, – apie V. Noreiką kalbėjo Merūnas. – Visi paskutiniai įrašai buvo tokie. Net neturėdamas jėgų jis iš savęs išspausdavo, kaip aukščiausio lygio profesionalas, šimtą procentų.“

Virgilijus Noreika ir Merūnas Vitulskis

D. Ibelhauptaitė: ačiū, Maestro, už milžinišką indėlį

Mintimis apie Virgilijų Noreiką pasidalijo ir režisierė Dalia Ibelhauptaitė. „Ką tik mus paliko viena ryškiausių Lietuvos operinio legendų, maestro Virgilijus Noreika. Nuostabaus balso savininkas, iškius talentas, išauginęs kelias kartas geriausių Lietuvos operos solistų... Klausiausi jo nuo pat mažumės, jis buvo mano mamytės mylimiausias tenoras, ėjome į visas jo Traviatas, vos ne kiekvieną sekmadienį. Ačiū, Maestro, už milžinišką indėlį, už tai, kad padėjote didelį pamatą. Jūsų darbai tęsis dar daug dešimtmečių Jūsų mokiniuose, Jūsų sukurtose tradicijose... Amžinos Šviesos ir Ramybės Jūsų Nuostabiai Sielai“, – feisbuke rašė D. Ibelhauptaitė.

Dalia Ibelhauptaitė

V. Prudnikovas: žmogus tikrai gyveno labai turtingą, labai reikšmingą gyvenimą

„Ši asmenybė yra neeilinė, labai turtingas visomis prasmėmis žmogus, labai talentingas žmogus, atsidavęs savo profesijai, menui, kultūrai, Lietuvai. Tas žmogus tikrai gyveno labai turtingą, labai reikšmingą gyvenimą ir visas jo talentas, jo buvimas, egzistencija atiduota tarnavimui menui, Lietuvai ir žmonėms“, – BNS teigė operos solistas, V. Noreikos scenos partneris Vladimiras Prudnikovas.

„Tai yra tikria mums visiems didelė netektis“, – pridūrė jis.

Muzikologo Viktoro Gerulaičio prisiminimai parašius knygą apie Virgilijų Noreiką (DELFI TV archyvas)

Užuojautą socialiniame tinkle reiškė daugybė atlikėjų, tarp jų Vaidas Baumila, Rytis Cicinas, Juozas Butnorius, Mantas Žmuidinavičius-Wizard ir kiti.

Užuojautą pareiškė ir asociacija M.A.M.A.

„Lietuvos muzikų bendruomenė liūdi netekusi ypatingai šviesios, iškilios asmenybės – maestro Virgilijaus Noreikos, su kuriuo siejasi lietuvių scenos inteligencija. Asociacija M.A.M.A, 2016 metais apdovanojusi maestro už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškai muzikai, gedi kartu su šalies muzikais“, – rašoma jų išplatintame pranešime spaudai.

„Virgilijus Noreika buvo klasikos atstovas, tačiau kartu – toks neabejingas populiariajai muzikai, išbandęs įvairius amplua. Prisiminkime kad ir kūrinį „Laikas“, kurį jis įrašė su tuometiniu repo pasaulio atstovu – Luku. Maestro atlikti kūriniai yra svarbi dalis visos Lietuvos muzikos industrijos ir visos mūsų muzikos istorijos. Be galo trūks šio žmogaus. Tokios šviesios, iškilios asmenybės, kuris įkvėpė savo mokinius, visuomet juos pagirdamas, paskatindamas, pasidalindamas savo begalinėmis žiniomis“, – kalbėjo Asociacijos M.A.M.A pirmininkas Matynas Tyla.

Martynas Tyla ir Saulius Urbonavičius-Samas

„Aš manau, kad tai – iškiliausia Lietuvos šimtmečio muzikos asmenybė. Tokio šviesaus žmogaus praradimas yra tikrai didelis liūdesys, bet kartu tas jo kelias – ką jis padarė čia, Lietuvoje, ir tie jo sparnai, įkvėpė aukštam skrydžiui daugelį. Man asmeniškai ne kartą teko bendradarbiauti su Noreika, ir aš visą laiką likdavau sužavėtas jo šviesa, entuziazmu ir ta išmintimi, kurią jis spinduliavo. Noreika yra superstar. Tai buvo nerealus žmogus“, – kalbėjo M.A.M.A prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

M.A.M.A reiškia nuoširdžią užuojautą visiems V. Noreikos talento gerbėjams, jo artimiesiems, kolegoms ir mokiniams.

Virgilijus Noreika nuotraukose:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)