Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė spaudai Vaiva Arnašė patvirtino, kad šiuo metu dingusios Sandros Grafininos dukrelė yra globojama ne jos šeimoje. Ji taip pat priminė dar šių metų birželio 28-ąją specialistų užfiksuotą įvykį, kurio metu vaikas ir buvo paimtas iš nesaugios aplinkos.

„Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai, gavę pranešimą iš policijos, vyko į vietą, kur galimai yra trys neblaivūs asmenys, kurie prižiūri kūdikį. Namuose rasti neblaivūs asmenys, namų aplinka nešvari, netvarkinga, pilna tiek tuščių, tiek pilnų alkoholinių gėrimų butelių.

Kitame kambaryje lovytėje rastas socialiai apleistas kūdikis. Iškviesta greitoji medikų pagalba išvežė vaiką į klinikas. Būsto savininkas nurodė, jog kūdikio mamos nėra. Ji yra užsienyje“, – pasakojo V. Arnašė.

Specialistė taip pat pavirtino, kad N. Westas nėra įteisinęs tėvystės, nors tam turėjo visas galimybes. Tarnybos specialistai vyrui ne kartą nuodugniai aiškino apie visas reikalingas atlikti tėvystės pripažinimo procedūras.

„Paskutinėmis žiniomis jis prieš kelias dienas (spalio 11 d.) sudarė sutartį su Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos Šiaulių skyriumi dėl advokato paskyrimo civilinėje byloje dėl tėvystės nustatymo. Jam paskirta advokatė“, – kalbėjo DELFI pašnekovė.

Tarnybos atstovė spaudai taip pat sakė, kad šiuo metu nei metų neturinti mergaitė yra globojama budinčių globėjų, kurių namuose gali jaustis saugi. Specialistų teigimu, vaiku yra tinkamai rūpinamasi. V. Arnašė taip pat užsiminė, kad nors buvo kreiptasi, tarp S. Grafininos artimųjų neatsirado norinčiųjų pasirūpinti mergaite.

Su S. Grafininos mama susisiekė ir DELFI, tačiau moteris keistai atsakinėjo į klausimus, vėliau pradėjo grasinti ir skambinėti į redakciją. Normaliai pasikalbėti taip ir nepavyko.

Nigelas Westas

Dar rugpjūčio 6-ąją suimtas britas antradienį pasakojo, kad mergaitę paskutinį kartą matė tik prieš suėmimą. Ir nors to padaryti jis negalėjo oficialiai, jam, kaip aiškino pats, geranoriškai padėdavo globos įstaigos darbuotojai. Iš šių susitikimų jis žurnalistams siųsdavo nuotraukas, norėdamas įrodyti, kad tikrai matosi ir nepamiršta savo buvusios mylimosios dukrelės, kurią laiko ir savo kūdikiu.

Jis taip pat nusprendė pasisakyti ir apie vyresnėlio S. Grafininos sūnaus tėvo išsakytą norą esant galimybei užauginti mergaitę savo šeimoje. Anot N. Westo, jiedu dar prieš kurį laiką apie tai kalbėjo ir jo šis interviu nenustebino. „Jis nekovos dėl to, bet galėtų auginti. Kalbėjome apie tai dar prieš kurį laiką. Esame bendravę ir jis net suteikė keletą patarimų, kaip atgauti vaiką“, – pabrėžė jis.

Šįkart jis sakė, kad DNR testas, kuris yra reikalingas tėvystei nustatyti, dar nėra atliktas. Vyras pasakojo, jog laukia, kada bus oficialiai paskirta data ir galės viską atlikti teismo nustatyta tvarka. „Čia susiduriu su didelėmis problemomis. Nesulaukiu realios socialinių darbuotojų pagalbos. Skirtumai tarp socialinių darbuotojų Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje yra didžiuliai. Dar anksčiau iš socialinių darbuotojų aš gavau patarimus, bet nedaug realios pagalbos“, – sakė jis.

Pasiteiravus, ar jam nebūtų sudėtinga rūpintis kūdikiu vienam, vyras atkirto, kad nebūtų pirmas ar paskutinis vienišas tėvas ir pavyzdžiu jam tapo draugai, kurie taip pat vieni rūpinasi vaikais. Vyras tikisi, jog pavyks susitvarkyti dokumentus ir auginti dukrą pačiam, o laukiantis tėvystės nustatymo testas parodys, kad tikrasis tėvas yra jis.

DELFI primena, kad jo žmonos, su kuria vyras susituokė Las Vegase, dingimo byla dar rugpjūtį buvo perkvalifikuota į nužudymą, o jis tapo įtariamuoju. Kaip antradienį patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Gabrielė Petkuvienė, siekiant užtikrinti netrukdomą ikiteisminį tyrimą dėl galimo 28-erių metų šiaulietės Sandros Grafininos nužudymo, įtariamajam šių metų rugsėjo 3 dieną skirtos trys kardomosios priemonės – įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, neišvykti iš Šiaulių miesto ir iš vyro paimtas asmens dokumentas. Ikiteisminis tyrimas atliekamas toliau ir N. Westas išlieka vieninteliu įtariamuoju.

Šaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato pareigūnai dar liepos 19 paskelbė be žinios dingusios 28 metų S. Grafininos paiešką.

Į policiją kreipėsi minėtos moters sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 dienos negali susisiekti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia seserimi S. Grafinina. Tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje pradėta dingusiosios paieška. Nustatyta, kad S. Grafinina liepos 1 dieną grįžo į Lietuvą. Tai užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius. Birželio 28-ąją iš nesaugios aplinkos buvo paimta tuomet šešių mėnesių S. Grafininos duktė.

S. Grafininos sutuoktinis, neoficialiais duomenimis, tuo metu buvo neblaivus, bute buvo ir dar keli asmenys. Paimta mergaitė išvežta ir apgyvendinta globos namuose. S. Grafinina išgarsėjo po to kai po projekto „Olialia pupytės" pradėjo pasakoti apie savo turtus ir tai, kokį pasakišką gyvenimą jai padovanojo milijonierius vyras iš Didžiosios Britanijos.

Moteris dalijosi asmeninio gyvenimo detalėmis televizijoje bei spaudoje ir jų santuokai išgyvenant ne pačius geriausius laikus. Tuomet ji pasakojo, kad sutuoktinis N. Westas prieš ją naudoja smurtą, tačiau vėliau N. Westas visa tai paneigė sakydamas, kad jos mėlynės - užsieniečių, su kuriais jo žmona užsiiminėjo seksu už pinigus, darbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)