„Nutiko gana įdomi situacija. Užregistravome savo automobilį ir gavome numerį su KRV raidėmis. Iš pradžių su žmona iš to pasijuokėme, tačiau netrukus nuvažiavome į autoplovyklą, pas elektrikus ir supratome, kad visi šiuos numerius pastebi ir visi iš to juokiasi. Iš pradžių pagalvojome, kad į tai dėmesį atkreipėme tik mes vieni, bet tapo akivaizdu, kad ne“, – DELFI pasakojo dainų autorius.

„Kaip ir nėra bėdos, nes galima su jais važinėti, o mes su žmona dėl to per daug galvos nesukome. Nepaisant to, buvo įdomu sužinoti daugiau apie tai, todėl paskambinau į „Regitrą“, nes norėjau pasikonsultuoti, ar yra kokie nors apribojimai raidžių ir skaičių kombinacijoms. Buvo įdomu sužinoti, kokiu principu vairuotojams išduodami valstybiniai numeriai. Man buvo pasakyta, kad numeriai yra išduodami abėcėlės eilės tvarka, o daugiau informacijos, apie tai, ar kokios nors raidžių kombinacijos yra nenaudojamos, jie neturėjo. Klausiau ar ir KGB raidės bus dedamos, jei ateis eilė, tai ir į tai atsakymo nesulaukiau, buvo liepta šiuo klausimu kreiptis raštu“, – tęsė Stano.

Dainininko nuomone, gatvėse su KRV numeriais šiuo metu važinėja šimtai automobilių, o pusė iš tų vairuotojų gali būti moterys, kurias tokia raidžių kombinacija gali ir įžeisti. Tiesa, pats muzikantas ir jo žmona apie valstybinio numerio keitimą kol kas negalvoja.

Stano automobilio valstybiniai numeriai

„Neturime dar tokių minčių, kol kas važinėjame taip, kaip yra. Kol kas mums visa ši situacija kelia šypseną, gal po kiek laiko viskas taps nebejuokinga ir nuspręsime pasikeisti, nežinau“, – šypteli jis.

Dainininko šeimai priklausantis automobilis su KRV raidėmis nėra vienintelė transporto priemonė, kuri Lietuvos gatvėse gali atkreipti dėmesį dėl pikantiškų, juokingų ar provokuojančių asociacijų. Akylesni eismo dalyviai yra pastebėję automobilius su CAT, CUM, DOG, EGG, FAT, LOL, ZJB ir kitomis raidžių kombinacijomis.

Numerių serija FAG taip pat yra sulaukusi nemažai dėmesio. Tokiu įžeidžiančiu raidžių deriniu anglakalbėse šalyse pašiepiamai vadinami netradicinės seksualinės orientacijos žmonės. Kiek anksčiau Lietuvoje tokie numeriai net imti „medžioti“ – eismo dalyviai juos nufotografuodavo ir pasidalindavo prieš kelerius metus populiarioje „Facebook“ grupėje „Road FAGai“.

DELFI susisiekė su „Regitros“ komunikacijos skyriumi ir išsiaiškino, kokiu principu vairuotojams yra išduodami valstybiniai automobilių numeriai. Įmonės atstovai patvirtino, kad išimtys tokiais atvejais nėra daromos, o raidžių deriniai nėra analizuojami, todėl ženklai skirstomi eilės tvarka. Tiesa, esant poreikiui, netinkantį numerį galima pasikeisti.

„Registruojant transporto priemonę, „Regitroje“ numerio ženklai yra išduodami tiesiog eilės tvarka. Kitaip tariant, informacinė sistema automatiškai parenka numerio ženklų kombinaciją, kuria bus ženklinama transporto priemonė. Bendruosiuose, arba kitaip tariant eilės tvarka išduodamuose, numerio ženkluose raidžių sekos sudaromos iš lotyniškų raidžių abėcėlės tvarka, o skaičių – didėjimo. Šiuo metu tokio tipo numerio ženklai yra išduodami su priekyje esančia „L“ raide“, – DELFI sakė „Regitros“ atstovai žiniasklaidai.

„Jei vis dėlto asmeniui dėl kažkokių priežasčių nepatinka automatiškai priskirti numerio ženklai, tokiu atveju siūlome pasirinkti kitokio tipo numerio ženklus su patinkančiu skaičių ir raidžių deriniu, pavyzdžiui: iš sandėlio ar rezervuojamų sąrašo“, – tęsė jie.

Galimybė pasirinkti patinkantį numerio ženklą

Kaip tikino „Regitros“ atstovai, nors daugiausiai numerių yra išduodamų eilės tvarka, šiandien vis dažniau pasitaiko atvejų, kuomet klientai pageidauja pasirinkti jiems patinkančią kombinaciją. Dažnu atveju tai yra žmonių pamėgti skaičiai, įsimintinos datos, vardo ar įmonės pavadinimo santrumpos.

Taigi, „Regitra“ asmeniui suteikia tris būdus pasirinkti norimus numerio ženklus:

1. Numerio ženklai iš sandėlio. Dar praėjusių metų vasarą „Regitra“ atvėrė numerio ženklų sandėlius. Kitaip tariant, automobilio savininkai nuo šiol norimą numerio ženklo derinį gali pasirinkti iš tų, kurie jau yra pagaminti ir saugomi bet kuriame įmonės padalinyje. Jų kaina – 35 Eur.

2. Rezervuojami numerio ženklai. Asmuo gali užsisakyti numerio ženklus iš planuojamų gaminti sąrašo. Šis sąrašas yra papildomas kas ketvirtį. Raidžių seka parenkama abėcėlės tvarka, o skaičių – didėjimo. Į šį sąrašą patenka tokios populiarios skaičių kombinacijos kaip 007, 777, 900 ir t.t. Jų kaina – nuo 150 Eur. iki 250 Eur.

3. Vardiniai numerio ženklai. Na, o norintys dar labiau išsiskirti kelyje, gali rinktis vardinius numerio ženklus. Tai asmens pageidavimu sudaromas numerio ženklo užrašas. Automobiliams jį gali sudaryti nuo 1 iki 6 simbolių, iš kurių bent vienas privalo būti skaičius. Jų kaina – 1500 Eur.

Reikalavimai numerio ženklams

„Praktikoje yra buvę, jog nebuvo išleista KGB numerio ženklų serija. Taip pat primintina, jog specialūs reikalavimai keliami vardiniams numerio ženklams, jų užrašas turi atitikti nustatytus reikalavimus. Pavyzdžiui, negali būti naudojami vulgarūs, žargoniniai bei neigiamas asociacijas keliantys žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, kurios gali būti suvokiamos kaip niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupes.

Kaip numato taisyklės, užrašas negali sutapti ir su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis“, – DELFI teigė „Regitros“ komunikacijos skyrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)