Komunikacijos specialistas, kurio veiklą socialiniame tinkle „Facebook“ seka daugiau nei 64 tūkst. žmonių, pasidalino mintimis apie šių dienų įvykius Kaune ir prisipažino, kad šį skandalą jis stengiasi vertinti objektyviai.

„Aš labai atsargiai stebiu tą siaubą Kaune. Ir, jei atvirai, manęs neapleidžia dviprasmiškos mintys, kad pas mus, kaip visada, pramuša dvigubi standartai ir ta tradicinė selektyvi moralė, kuri įsijungia, kai yra patogu. Kai užmuša Matą, visi klykia: „Tai, kur buvo tarnybos? Kodėl laiku nepaėmė vaiko?“. Kaune tarnybos paima vaikus, nes, tikriausiai, „ne iš lempos“ sugalvojo, kad reikia juos paimti. Na, ir ką? Visa Lietuva rėkia, kad tarnybos yra gyvuliai ir kaip taip galima vaikus iš tėvų imti. Lietuviška klasika“, – savo mintimis dalijosi jis.

Įsiplieskus diskusijai S. Vaitulionio profilyje, kuomet atsirado internautų, aklai ginančių kauniečių šeimą, žurnalistas visiems pirmiausiai pasiūlė išsikelti retorinį klausimą.

„Pirmiausia užduokite sau klausimą, ar samdytumėte tą moterį savo vaikų aukle ir patikėtumėte jai rūpintis savo atžalomis?“ – klausė S. Vaitulionis, įvertindamas pastarųjų dienų įvykius ir jų aplinkybes.

Vaikai grįžta namo

DELFI primena, kad Kauno apylinkės prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad Eglė Kručinskienė, dėl kurios elgesio iš šeimos buvo paimti du vaikučiai, gali grįžti į namus. Prokurorai patvirtino, kad E. Kručinskienei bausmė buvo sušvelninta bei panaikintas draudimas matytis su vaikais.

„Vaiko motinai pareikšti įtarimai ir paskirta kardomoji priemonė pasižadėjimas neišvykti, bei matytis su vaikais bei neieškoti kontakto su vaikais. Buvo gautas prašymas pakeisti kardomąją priemonę. Prašymas išnagrinėtas ir paliktas galioti rašytinis pasižadėjimas neišvykti, bet panaikintas draudimas matytis su vaikais“, - teigė Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė.

Po beveik mėnesio laiko, kuriuos praleido globos namuose ir pas laikinus globėjus, du mažamečiai vaikučiai ketvirtadienį grąžinti tėčiui Gintarui Kručinskui. Vaikų perdavimas įvyko vaikų gerovės centre „Pastogė“, o tėtis su vaikais pasuko į namus. Po kardomosios priemonės pakeitimo mama galės grįžti namo.

D. Brudnienė patvirtino, kad buvo atlikta mažamečio berniuko ekspertizė bei nustatytas nežymus sveikatos sutrikdymas. Koks konkrečiai nedetalizuojama.

„Būtina patikslinti aplinkybes, dėl galimai anksčiau naudoti smurto, fizinių bausmių taikymo šeimoje. Atlikus šiuos veiksmus ir bus priimtas sprendimas“, - teigė D. Brudnienė.

Vadina kompromisu

Trečiadienį Kaune posėdžiavusi atvejo vadybos komisija nusprendė grąžinti paimtus vaikus tėčiui.

„Aš kol kas su šeima būti negalėsiu, tačiau viliuosi, kad būti su vaikais galėsiu jau labai greitai“, - teigė E. Kručinskienė.

Šeima neslepia, kad sutiko su daugybe iškeltų sąlygų.

„Specialistai nuolat lankysis mūsų namuose. Psichologai bendraus tiek su mumis, tiek su vaikais, lankysime kursus. Aš su viskuo sutinku, kad tik vaikai būtų namuose. Buvo priimtas toks susitarimas ir mes sutinkame su sąlygomis. Kalbėjome apie įvairiausius dalykus, gilinosi į įvairiausius niuansus, smulkmenas“, - papildydami vienas kitą kalbėjo Kručinskai.

Kiek anksčiau pranešta, kad Kručinskų namuose buvo rasta įrankių, kurie galėjo būti naudojami vaikų fizinėms bausmėms. Neoficialiai kalbama, kad tai galėjo būti rykštė. Šia tema tiek Kručinskai, tiek jų advokatai nekalba.

Paėmė abu vaikus

DELFI primena, Eglės elgesys praeivių dėmesį patraukė, kai kaunietė su savo atžalomis vaikščiojo Panemunės šile. Kaip teigia dviejų vaikų mama, jos sūnus pasileido bėgti į gatvę ir ji esą tiesiog bandė jį sudrausminti.

„Vaikas bėgo labai didelį atstumą ir žinojau, kad bus toks pavojingas posūkis, kur dviračiai važiuoja. Palikusi mergaitę aš bėgau paskui. Aš jo prieš tai maldavau, prašiau – sustok, sustok, nebėk. Bet jam tie maldavimai... vaikas nelabai klauso. Aš tada jam pliaukštelėjau kokius tris kartus per kombinezoną, jis nieko nepajuto ir net neketino manęs klausyt, kad reikia grįžti pas sesutę, kurią aš irgi palikau tiesiog miške. Jis toliau norėjo bėgti, tada aš jam pora kartų trinktelėjau per rankytę“, – aiškino atimtų vaikų mama Eglė.

Pasak jos, netoliese buvusi kita šeima pradėjo moterį filmuoti, vėliau iškvietė policiją. Pareigūnai kaunietę išsivežė apklausai. Kaip pasakojama reportaže, sužinojęs apie incidentą į komisariatą atskubėjo ir vaikų tėtis.

Tėvų teigimu, atvykę Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai elgėsi grubiai. Vežant vaiką atlikti tyrimo berniukas, pasakoja tėvai, pravirko, todėl tėvas paėmė jį iš kėdutės ir išsinešė nuraminti į lauką. Tarnybos specialistas, pasak tėvo, pasiuto ir pradėjo vaiką plėšte plėšti iš rankų. Į pagalbą šoko ištiktam vyrui esą puolė pro šalį važiavę pašaliniai žmonės.

Vaikai buvo atimti iš tėvų ir iš pradžių apgyvendinti vaikų globos namuose, vėliau – atiduoti globėjams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1509)