Savaitgalį Delfi sulaukė skaitytojų pastebėjimų, kad dvi visuomenėje žinomos šeimos nesilaikė karantino reikalavimų. Neseniai apie taip būtiną socialinę distanciją dainavę Didžiuliai Nidoje kartu laiką leido drauge su Grigaliūnais - sėdėjo prie vieno staliuko lauko kavinėje, o tai prieštarauja viešojo maitinimo įstaigų nuostatams, skirtiems užtikrinti koronaviruso plitimą šalyje.

Socialiniuose tinkluose aktyvi Erica Jennings ir Agnė Grigaliūnienė su savo sekėjais dalijosi savaitgalio akimirkomis. Abiejų žinomų moterų kadruose matyti, kad judviejų šeimos laiką leido kartu: sėdėjo drauge paplūdimyje ir greta lauko kavinėje.

Pagal SAM sprendimą karantino metu lauko kavinėse prie vieno staliuko gali sėdėti tik du žmonės arba vienos šeimos nariai. Instagrame patalpintuose įrašuose matyti, kad prie vieno stalo viename Nidos restoranų sėdėjo ir Grigaliūnų, ir Didžiulių šeimos nariai.

J.Didžiulis: vadovaujamės sveiku protu

Delfi susisiekus su Jurgiu Didžiuliu, šis paaiškino, kad savaitgalį Nidoje jis ne tik ilsėjosi, o ir dirbo – muzikantas kartu su žmona Erica restorane „Sofa de Pancho“ surengė koncertą. Šis renginys po ilgos pertraukos tiek atlikėjams, tiek jų išsiilgusiai publikai, tarp kurių buvo ir Grigaliūnų šeima, tapo atgaiva akims ir ausims.

„Vakar restorane Nidoje grojome lankytojams, nes buvo atidaryta terasa. Mes su Agne, ne tik kaip seni draugai, o ir kaip bendros industrijos žmonės, ieškome būdų, kaip padaryti, kad muzikantai ir kiti mūsų srities atstovai po truputį galėtų grįžti į sau įprastą aplinką. Tikrai ne visi žmonės supranta, kiek dabartinė situacija yra sudėtinga muzikantams. Mes stengiamės laikytis nurodymų, bet taip pat stengiamės po truputį vėl integruoti muzikantus, menininkus, kultūros žmonės į ekonominį gyvenimą.

Vakar gavome kvietimą iš „Sofa de Pancho“, pagrindinė to žinutė yra, kad mes, kaip kultūros žmonės, irgi turime teikti tam tikras paslaugas. Idėja yra ta, kad kažkur reikia susitikti pusiaukelėje su tais visais reikalavimais, kurie yra leidžiami žmonių, ne iki galo suprantančių, kaip juos leisti. Išeina nurodymai, bet juos, mano nuomone, reikia interpretuoti patiems su sveiku protu“, – pasakojo pašnekovas.

Jurgis tikino, kad su Agne ir jos šeima Nidoje susitiko aptarti, kaip sudėtingoje situacijoje būtų galima rasti pozityvių sprendimų pramogų industrijos atstovams.

„Mes ieškome būdų, kad neliktume prislėgti karantino. Iš nuotraukų ir vaizdo įrašų galite pamatyti, kaip žmonės yra to ištroškę. Žmonės apskritai yra pasiilgę gyvo žmogiško ryšio ir kontakto. Šiuo atveju muzika irgi veikė kaip tam tikra socializacijos, bendrumo forma, ko dabar labai reikia. Reikia ieškoti sprendimų šiems sudėtingiems laikams“, – pabrėžė dainininkas.

J. Didžiulis neneigė, kad jo šeima ir jis pats gana artimai laiką leido su Grigaliūnų šeimos nariais, o gautą kritiką priima ir vertina kaip nuomonę.

„Mes ir juos suprantame. Jie rūpinasi, pergyvena. Gerai, kad žmonės kritiški“, – sakė Jurgis.

„Tai, kad žmonės pastebi ir tai vertina – labai geras bruožas. Tikrai nenoriu teigti, kad viską reikia imti ir daryti savaip – ne. Reikia saugotis, žinoma. Tik reikia patiems sąmoningai įsivertinti tam tikrų veiksmų pasekmes sau ir kitiems“, – Delfi pridūrė jis.

Muzikantas sako, kad karantino metu, kai gausu daug ir įvairios informacijos, svarbu ne tik laikytis oficialių nurodymų, bet ir neprarasti sąmoningumo.

„Jis – pirmoje vietoje. Reikia suprasti, kas ir kokiu būdu yra užkrečiama, kokia yra rizika. Matome daug dviprasmybių. Šiuo atveju reikia kritiško proto, kad žmonės suprastų, jog jie patys yra už save atsakingi. Valdžia ir pati nevisiškai supranta, kaip reikia tinkamai įgyvendinti tam tikras apsaugos formas. Tad svarbu, kad žmogus pats kritiškai mąstytų ir priimtų galutinius sprendimus“, – pasakojo pašnekovas.

Pasiteiravus, ar su Grigaliūnų šeima diskutavo apie atstumo laikymąsi ir kitus fizinio kontakto apribojimus, muzikantas patikino, kad šių dienų kontekste kitaip ir būti negalėjo.

„Aišku, yra diskutavimų. Nėra nė vieno žmogaus Lietuvoje, kuris nesijaustų paliestas karantino. Visi supranta, kad reikia saugotis. Bet aš vis tiek manau, kad šiuo atveju reikia išlaikyti sveiką protą. Ne bukai priimti, kad viskas, ką sako valdžia – taip yra ir taip turi būti. <...>

Aš esu iš tų žmonių, kurie dėvi kaukes. Bet jei žmonės susitinka kavinėje vieni su kitais arba netgi darbe, niekas tavęs nesureguliuos, telieka pasitikėti bendru sąmoningumu. Jei kažkas pasipiktino – gerai. Čia irgi nuomonė, ją gerbiu ir viskas yra gerai. Bet aš vis tiek tikiu, kad šią krizę greičiausiai įveiks racionaliai mąstantys žmonės, kurie A – yra gerai informuoti ir B – suprantantys, kaip efektyviai ir kartais kūrybiškai pritaikyti nurodymus“, – sakė jis.

J. Didžiulis pasakojo, kad Agnė yra ilgalaikė jo ir žmonos Ericos bičiulė, o jų susitikimas buvo ne tik pramoga, bet ir anksčiau minėtų temų gvildenimas.

„Susitikome dėl svarbios priežasties. O kai žmonės yra vienas kito taip stipriai pasiilgę, tai kartais yra sudėtinga viską suvaldyti. Žmonės turi teisę kavinėse, biuruose per atstumą kažkiek susitikti, akivaizdu, kad kartais tai nėra taip lengva įgyvendinti“, – neslėpė muzikantas.

A.Grigaliūnienė: tokia diskusija reikalinga

Delfi dėl šios situacijos susisiekė ir su A. Grigaliūniene, kuri teigė, kad toks klausimas iš tiesų yra labai reikalingas visuomenei, tačiau ji mieliau renkasi ne kaltinimų, o diskusijos kelią.

Renginių organizavimo įmonės vadovė teigė, kad ji, kaip ir daugelis kitų pramogų verslo atstovų, stengiasi rasti kelią, kaip būtų galima po truputį grįžti į įprastą gyvenimo tėkmę – susitikimas su J. Didžiuliu ir E. Jennings nebuvo išimtis.

„Ačiū už jūsų skambutį ir rūpestį, – padėkojo ji ir tęsė. – Taip, mes buvome susitikę, laiką leidome tik atvirose lauko erdvėse: lauko kavinėse ir pajūry. Man rodos, mažai skiriamės nuo daugumos žmonių, kurie, valstybei pradėjus laisvinti karantiną ir atidarius lauko kavines – jas aplankė. Metrais kiekvieną sekundę atstumų neskaičiavome, bet lygiai taip, suprasdami rizikas – ėmėmės saugos ir dezinfekcinių priemonių. Labai sveikinu šitą diskusiją, nes tuo pat metu mes galime palyginti dvi šeimas prie vieno stalo lauke ir šimtus žmonių uždarose patalpose.

Dabar pats laikas galvoti, kaip pradėsime grįžti į normalų gyvenimą, laikysimės racionalių ir praktiškai įgyvendinamų taisyklių, o ne vieni kitus gąsdinsime ir gyvensime pastovioje baimėje. Nemanau, kad tokios ateities kažkas norime. Juk žmonėms gyvybiškai reikia bendravimo, ryšio, kultūros ir geros emocijos: kaip tik vakar tai ir atsitiko Nidoje, kur Ericos ir Jurgio muzikavimas lauke suteikė žmonėms sveikų ir džiugių emocijų. Tokias iniciatyvas kaip renginių organizatorė itin palaikau, aišku, nepamirštant ir realiai įgyvendinamų saugos taisyklių. Visa šita situacija tikrai verta diskusijos, kur yra teisingas balansas tarp viruso valdymo, socialinio ir ekonominio gyvenimo.“

Pašnekovė taip pat patikino, kad į žmonių kritiką šiuo klausimu tikrai reaguoja. Tiesa, ją kiek nustebino, kad jos nuotrauka iš pajūrio, kurioje ji pozuoja kartu su Erica ir vaikais, nesulaukė nė vieno komentaro, susijusio su karantino reikalavimais ar rekomendacijomis.

„Žmonės pavargo būti atskirai. Visi jaučiame, kad po truputį turime grįžti į įprastas vėžes, bet, žinoma, su protu“, – kalbėjo pašnekovė.

Kavinėse – tarsi ligoninėje

Delfi primena, kad karantino metu kavinių savininkai turi užtikrinti, kad į jas būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba kitas apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai, o eilėse prie kasų būtų išlaikomas ne mažesnis nei vieno metro atstumo vienas nuo kito.

Atvirose erdvėse valgantiems ar geriantiems lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma.

Vienoje iš reikalavimų sąrašo dalių skelbiama: prie vieno stalo gali sėdėti du žmonės (arba viena šeima). Tarp stalų ir pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, įėjimų į laiptines ar kiemus turi būti išlaikytas 1 m atstumas. Tarp klientų, sėdinčių prie skirtingų stalų, turi būti išlaikytas 2 metrų atstumas.

Kavinių administracijos taip pat įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms – vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos.

Prie kavinių įėjimų taip pat turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę – rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą, sudaryti galimybes klientams laikytis reikalavimų.

Įmonių savininkai taip pat privalo užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus (staliukų, kėdžių ir pan.) ir įstaigos aplinkos valymą ir dezinfekciją, remiantis ministerijos parengtomis rekomendacijomis, taip pat užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai – durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai – būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta, o stalai – valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo.

Su visais reikalavimais viešose maitinimo įstaigose galima susipažinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)