„Lietuva prisimins Karalienę Elžbietą II tokią, kokią matėme ją 2006-aisiais per vizitą mūsų šalyje – nuoširdžią ir mylinčią žmones. Jos Didenybės įspūdingi 70 vadovavimo metų buvo tam tikra stabilumo konstanta. Nepamiršime ir tvirto vertybinio pamato, kuriuo Karalienė rėmėsi vertindama pasaulio įvykius“, – sakė Lietuvos vadovas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva ir Jungtinė Karalystė yra šalys bendramintės, kurios ir toliau dirbs savo žmonių gerovei, įveikdamos transatlantinei erdvei kylančius saugumo iššūkius ir grėsmes.

Prezidentą lydėjo pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.

Vindzoro pilyje per privačią ceremoniją monarchė atguls amžinojo poilsio šalia savo tėvo karaliaus Jurgio VI, motinos karalienės Elizabeth ir sesers princesės Margaret. Šalia bus perkeltas ir jos velionio vyro princo Philipo, kuris mirė pernai, būdamas 99-erių, karstas.

Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčioje prasidėjusi ceremonija baigsis karsto nuleidimu į karališkąją kriptą.

Ilgiausiai Britanijos istorijoje valdžiusi monarchė mirė rugsėjo 8-ąją būdama 96 metų, savo Balmoralo pilyje Škotijoje. Pastaruosius metus jos sveikata silpo, ji palaipsniui traukėsi iš viešumos.

Anksčiau pirmadienį karalienės karstas iškeliavo iš parlamento viduramžių Vestminsterio salės į Vestminsterio abatiją, kurioje jau daugiau nei tūkstantį metų vyksta karūnacijos, karališkosios santuokos bei laidotuvės.

Į maždaug valandą trukusias pamaldas Vestminsterio abatijoje susirinko daugiau nei 2 tūkst. žmonių, įskaitant daugelį valstybių vadovų – nuo JAV prezidento Joe Bideno iki Japonijos imperatoriaus Naruhito.

Laidotuvių pamaldoms artėjant link pabaigos, sugiedotas nacionalinis himnas, o karalienė pagerbta dviem minutėmis tylos.

Pasibaigus mišioms, vėliava uždengtas karalienės karstas su ant jo padėta Britų imperijos karūna, rutuliu, skeptru ir gėlėmis išneštas iš Vestminsterio abatijos. Po to vyko procesija Londono gatvėmis, o galiausiai karstas katafalku išvežtas į Vindzorą.

Iškilmingoje procesijoje į abatiją ir iš jos, taip pat procesijoje į Vindzoro pilį bei laidotuvėse pilies Šv. Jurgio koplyčioje dalyvavo apie 6 tūkst. kariškių.

Pastarąjį kartą valstybinės laidotuvės JK vyko 1965-aisiais, mirus karo laikų ministrui pirmininkui Vinstonui Čerčiliui.

Daugybė paprastų žmonių ištisas dienas stoviniavo lauke, kad galėtų stebėti rafinuotą reginį ir atiduoti paskutinę pagarbą velionei.

Policija monarchės laidotuvėms pirmadienį vykdo didžiausią per Britanijos istoriją saugumo operaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)