aA
Trečiadienio vakarą Vilniuje įvyko gastronominio kanapių festivalio „Kanapinės“ atidarymo šventė. Į Naujamiesčio rajone veikiantį šiuolaikinį turgų „Uptown Bazaar“ susirinko kviestiniai svečiai. Jie pirmieji įvertino patiekalus, kurių pagrindinis ingredientas buvo kanapės.
Kanapių festivalio „Kanapinės“ šventė
© Organizatoriai

Kaip rašoma spaudos pranešime, virtuvės šefų festivaliui pagamintos modernios patiekalų interpretacijos nepaliko abejingų. Daugeliui kilo klausimas, kodėl toks vertingas augalas buvo pamirštas.

Renginio sumanytoja Renata Paleičikaitė-Polujanskienė įsitikinusi – kanapes lietuviai pamiršo be reikalo. Moteris viliasi, kad šis festivalis padės kanapėms vėl rasti kelią į virtuvę.

„Kanapių miltai, aliejus ir sėklos lietuvių virtuvėje naudojamos jau 5500 metų. Ir ne tik dėl išskirtinio skonio, bet ir teigiamo poveikio sveikatai. Jų sudėtyje yra daug fosforo, padedančio formuoti raumenų audinius ir yra itin naudingas maitinančioms mamoms. Kanapės padeda kovoti su nemiga, jose yra daug mineralų, kalio ir geležies. Gaila, kad toks naudingas produktas šiuo metu yra nepelnytai pamirštas“, – šypsosi festivalio organizatorė.

Kanapių festivalio „Kanapinės“ šventė
Kanapių festivalio „Kanapinės“ šventė
© Organizatoriai

Į „Kanapinės“ atidarymą atvykusi modelis Simona Starkutė pasakojo, kad kūnui skirtas kanapių sviestas gelbėdavo ją tada, kai itin išsausėdavo oda. Ekologiška ir itin natūrali kosmetikos priemonė buvo tikras išsigelbėjimas norint turėti švelnią tarsi šilkas odą. Pirmą kartą patiekalus su kanapėmis ragavusi moteris pasakojo, kad nė vieno skonis nenuvylė.

„Labiausiai man patiko čiūros su lukštentomis kanapių sėklomis ir čederio sūrio padažu. Skonis nuostabus“, – juokėsi S. Starkutė.

Renginyje apsilankęs keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius taip pat pirmą kartą skanavo patiekalus su kanapėmis.

„Visi skoniai man pasirodė įprasti lietuvio receptoriams. Patiekalai labai skanūs, labiausiai man patiko vafliai su kanapių miltais ir pelėsiniu „brie“ sūriu“, – įspūdžiais dalinosi keliautojas.

Aktorė Redita Dominaitytė džiaugėsi, kad madingose maisto valgymo vietose yra atsisukama į etno virtuvės paveldą.

„Nesitikėjau, kad tiek daug puikių patiekalų galima pagaminti pasitelkus kanapę. Stengiausi kuo daugiau paragauti ir kiekvieną kartą vis labiau nustebdavau. Smagu grįžti prie prigimtinių šaknų, pasitelkus modernumą“, – sakė aktorė.

Kanapių festivalio „Kanapinės“ šventė
Kanapių festivalio „Kanapinės“ šventė
© Organizatoriai

Gastronomijos festivalyje taip pat apsilankė Indrė ir Mantas Stonkai su vaikais, Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė, Mantas Wizard, Mykolas Majauskas, Saugirdas Vaitulionis, Daiva Tamošiūnaitė, Nijolė Statkutė, Robertas Kalinkinas, Ivanas Paleičikas su žmona Birute, Antanas Mažonas, Sofija Gelašvili-Niūniavė, Vidmantė Martikonytė su sūnumi, Diana Dargienė su dukra Une, Naglis Bierancas, Kristina Tarasevičiūtė, Martynas Vaidotas, Jolita Vaitkutė ir Silvestras Dikčius, Rūta Mackevičiūtė ir Eduardas Fedotovas, Kristina Kaikarienė, Sigitas Praspaliauskas, Ingrida Martinkėnaitė, Austėja Jablonskytė su vyru Justinu Žaliu ir kiti.

Keturias dienas truksiančiame renginyje bus galima paragauti picų padų iš kanapių sėklų, jautienos burgerių su kanapių aliejaus majonezu ir kanapių sėklų bandele. Mėgstančių aštriai laukia kanapių miltuose marinuoti čili sparneliai.

Festivalio meniu galima rasti ir kepintų kanapių sėklų su bulvėmis ir „matje“ silkės derinys. Mėgstantys labiau klasikinę virtuvę, galės užsisakyti kibinų su varške ir kanapių lapais. Gurmanų lauks kanapių aliejuje marinuotos alyvuogės, o „ramen“ sriubos pagardintos kanapių aliejumi.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kosmetikos pristatyme dalyvavusios garsios moterys pasidalino plaukų priežiūros receptais (24)

Pirmadienio vakarą kviestiniams svečiams buvo pristatyta lietuviška plaukų priežiūros kosmetika...

Tarp šeimos ir viešumo balansą radusi Inga Jankauskaitė: kyla noras viską mesti tik vienu atveju (82)

Inga Jankauskaitė pristato pirmąjį solinį albumą. DELFI TV GYVAI konferencijoje moteris...

Iš pramogų pasaulio dingusi Genutė Žalienė naują gyvenimą kuria užsienyje: rado meilę, pakeitė išvaizdą, susilaukė sūnaus (765)

Praeityje aktyviai besisukusi Lietuvos šou pasaulyje stilistė Genutė Žalienė kuriam laikui...

Tuberkulioze sergančius vaikus ligoninėje aplankiusi Irma Jurgelevičiūtė: man širdį suspaudė (36)

Dainininkė Irma Jurgelevičiūtė kovo 24 – ąją savo dėmesį skyrė tuberkulioze serganantiems...

Gimtadienį šventusį Vidą Bareikį nustebino jaunieji ūkininkai: jaučiausi kaip Alla Pugačiova (9)

„Kaip aš čia atsiradau?" – tokio pavadinimo koncertą savo 33-io gimtadienio proga surengęs...

Top naujienos

Ryškėja antrojo turo scenarijai: pergalė gali būti tik per plauką (100)

Sociologai jau nagrinėja scenarijus, kurie galėtų lemti pasirinkimus antrame prezidento rinkimų...

Lenkiškų kainų magija: lietuviškas kumpis – tris kartus pigiau (31)

Lietuviška uždaroji akcinė bendrovė, atidariusi prekybos vietą kaimyninėje Lenkijoje,...

„No-Deal“ dieta: ką valgytų britai, jei „Brexit“ nutrauktų prekybą (13)

Pamirškite skrebučius su avokadais ir bananų glotnučius, daugiau jokio šviežio parmezano ant...

Prieš atleisdamas Vaitkų, Masiulis jam skyrė įspūdingą premiją už gerus darbo rezultatus (348)

Prieš atleisdamas iš pareigų Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinį direktorių...

„Įdegio maniakė“ pademonstravo išvaizdos pokyčius ir papasakojo apie planą susilaukti tamsiaodžio kūdikio (4)

Su savo išvaizda eksperimentuoti nevengianti Martina Big ryžosi ne vienai įdegį skatinančiai...

Orai: trumpam sugrįš žiemiški orai (11)

Antradienio naktį pirmoje pusėje daugelyje rajonų pasirodys trumpi, nedideli krituliai, vyraus...

Po tymų protrūkio Lietuvoje prabilo apie dar didesnį pavojų: tai ne vienintelė liga, kuri gali grįžti (160)

Lietuvoje pastarosiomis savaitėmis kilo sumaištis dėl tymų protrūkio. Šiemet Lietuvoje iš viso...

Mokesčius mokėjo kiekvieną mėnesį, bet liko skolingi – dalį lietuvių užgriuvo nemalonumai (279)

Praėjusią savaitę prasidėjęs pajamų deklaravimas ir vėl kelia žmonių pasipiktinimą. Žmonės...

Mirė knygos „Kaip tampama albinosais“ autorius, Afganistano karo veteranas Zigmas Stankus (109)

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje po sunkios ligos pirmadienį mirė Afganistano karo...