Pašalpą dėl neįgalumo gaunanti R. Antonovienė vis dažniau sulaukia kaltinimų – esą ji, kadangi gali sportuoti, yra visiškai sveika, todėl ši išmoka jai neturėtų priklausyti. Tokių ir panašių replikų sulaukusi daugiavaikė mama pratrūko socialiniame tinkle ir pasidalino savo pamąstymais.

„Pastaruoju metu sulaukiu labai daug jūsų replikų, komentarų ir asmeninių žinučių, kaip aš, būdama neįgali, sportuoju. Ar tai, kad reikia man „nuimti“ neįgalumą, jog aš esu apsiėdusi kiaulė, simuliantė ir t.t. Suprantu, nes daugelis įpratę mane matyti nuolat verkšlenančią ir su aukos sindromu, tada labai patogu išlieti visą susikaupusį negatyvą ant Antonovienės ir veža patyčios, kurios įvardijamos kaip nuomonė ar žodžio laisvė“, – savo įrašą pradėjo moteris.

„Mano pokyčiai sukrėtė daugelį, net mane pačią. Tik nedaugelis žino, kokią kainą už sportą moka neįgalus žmogus. Niekas, ko gero, nežino, na, tik aš pati ir mano gerb. treneris, kodėl aš negaliu užšokti ant stepo ar kodėl turiu atsargiai rinktis svorius. Kodėl negaliu bėgti bėgimo takeliu, kaip tai daro visi normalūs žmonės? Kodėl einu greituoju ėjimu ir visuomet tik įsikibusi? Kodėl X-fit treniruotėje nešokinėju per virvutę? Niuansų yra daug, bet viskas įmanoma, kada labai nori. Sunkioji atletika, body building'as ir fitnesas skamba solidžiai – tai mano naujas išsikeltas tikslas“, – toliau savo mintis dėstė ji.

„Pažiūrėkite į mano įkeltas fotografijas. Vienoje – bėgikas, kuris neturi kojų, bet pasiekė labai daug, nes meilė sportui buvo stipresnė už viską. Bet ar ataugo jam nuo sporto kojos? Juk ne. Kitoje nuotraukoje – mūsų parolimpiečių rinktinė. Joje yra žmonės, kurie myli sportą, o meilė nugali viską. Ar už tai jiems reikia „atimti“ neįgalumą? Niekas atvirai neverkia ir nepasakoja, kokią kainą jie už tai moka“, – pabrėžė R. Antonovienė.

Rima Antonovienė

Sportas Rimai apkarto – ji moka didžiausią kainą

„Dabar prasidėjo mano naujas gyvenimas, bet iki galutinių tikslų dar tikrai yra kur padirbėti“, – neseniai DELFI sakė Rima, kurios dienoje dabar laiko užtenka ne tik darbui, bet ir grupinėms treniruotėms, vandens aerobikai ar mankštai sporto salėje su asmeniniu treneriu.

Dabar moters gyvenimas atrodo visiškai kitaip. Per pusmetį 50 kilogramų svorio numetusi Rima juokauja, kad anksčiau nė nesupratusi, ką reiškia aktyvus laisvalaikis. Nepaisant to, džiaugsmas dėl tirpstančio antsvorio jai stipriai apkarto.

„Mano šeima gyvena Pakiršinio kaime, o aš pati dabar būnu Šiauliuose. Man tenka gyventi be šeimos, nes reikia išvažiuoti į „komandiruotes“, kurių metu dvi savaites nematau savo artimųjų. Tos kelionės brangios, todėl stengiuosi taupyti, kaip įmanoma labiau, todėl ir namo grįžtu rečiau. Tai yra pati aukščiausia kaina, kurią man tenka mokėti“, – DELFI pripažįsta Rima.

Vos tik daugiavaikė moteris pradėjo viešai džiaugtis savo figūros pokyčiais, imta svarstyti, iš kur šešių vaikų mama randa pinigų sporto klubui ir asmeninio trenerio paslaugoms, tačiau Rima neturi, ko slėpti – ji dirba per kelis darbus, o bėdai esant, jai padeda ir vyriausioji dukra.

„Buvo pinigėlių šiek tiek atsidėta ir dar dukra šiek tiek duoda. Tai nėra brangu, kaip kažkam gali atrodyti. Tikrai karvės nekainuoja. Pats treneris kartais, norėdamas dar labiau mane motyvuoti, padeda – padaro vieną kitą nemokamą treniruotę. Tinginiams galbūt atrodo, kad tas treneris kainuoja labai daug, tačiau tikrai galima susitarti, visi mes žmonės, jie tikrai būna labai supratingi. Žinoma, jeigu žmogus yra apsileidęs, tinginys, tikrai neateis joks asmeninis treneris ir su burtų lazdele nenuims tų lašinių. Treneris tik padeda, o daugiau visą darbą turi atlikti pats“, – tikina pašnekovė.

„Aš du kartus per savaitę einu pas trenerį ir man to tikrai neužtektų, norint numesti šitiek svorio. Einu dar į grupines treniruotes, dirbu daug su cardio treniruokliais. Užsiimu po 2-3 val. joga, vandens aerobika, o pats didžiausias iššūkis buvo – X-fit jėgos treniruotė. Joje susirinko visi atletai, o aš buvau pati storiausia, maniau, kad neatlaikysiu. Treniruotė vyko valandą be sustojimo. Tai buvo didelis iššūkis, kurį įveikiau ir esu savimi patenkinta“, – pasakoja Rima.

Tai, kad sau leistų gyventi sveikiau, Rima sukasi per kelis darbus.

„Už savo neįgalumą gaunu apie 220 eurų, Šiauliuose plaunu laiptines, susirandu dar atsitiktinių darbų – taip ir susitaupau. Kai žmogus labai nori, viskas yra įmanoma. Aš anksčiau irgi maniau, kad sporto klubas ir asmeninis treneris kainuoja didžiulius pinigus, tačiau kai pabandžiau pati, supratau, kad viskas yra kitaip“, – sako ji.

Tiesa, vien sportu Rima neapsiribojo – dėl gražesnės išvaizdos moteris iš pagrindų pakeitė savo mitybą, apsilankė kirpykloje ir pakoregavo lūpas.

„Nuėjau į kirpyklą, kurioje nebuvau jau metų metus, tačiau viskas išėjo gana nebrangiai – nudažymas, plaukų kirpimas ir šukuosena kainavo 8 eurus. Ir tikrai labai gražiai apkirpo, sušukavo, nes jau plaukų galiukai buvo tarsi žvejybinis valas. Sportas ir baltyminis maistas daro savo, duoda šalutinį poveikį. Nuo baltyminio maisto nutriušo plaukai, apkraunami inkstai, o mano mityboje, kad nenyktų raumenys, baltymų yra daug. Mano tikslas yra sportiška figūra. Norėčiau turėti gražų, lengvai raumeningą kūną, turėti pilvo presą. Atletiškas kūnas, mano nuomone, yra tobulas kūnas. Anksčiau sakiau, kad norėčiau sverti 65 kilogramus, tačiau raumenys nėra lengvi, todėl svarbiausia yra apimtys. Galiu sverti ir 70 kilogramų bei atrodyti gražiau už moterį, kuri sveria tik 60 ir nesportuoja“, – tikina pašnekovė.

„Sportas duoda gerą rezultatą, bet man, moteriai, kuriai yra 40-imt, davė ir sukritusius lūpų kampučius, todėl teko koreguoti lūpų kontūrus. Vos tik pasakau, kad tvarkiausi lūpas, visi įsivaizduoja anties snapą. Ne, tai buvo grožio procedūra, kurios metu man buvo suleista hialurono injekcija. Taip pat už 50 eurų įsivėriau du mezoterapinius siūlus į lūpas tam, kad būtų išlaikytas lūpų kontūras. Po sporto visi šie trūkumai labai išryškėjo. Suprantate, kai moteris visą gyvenimą nesportuoja ir vėliau to imasi, keičiasi ne tik kūnas, bet ir veidas. Mano veidas buvo storas, kaip paršelio – čia nėra ką slėpti. Juk šitiek svorio numečiau, todėl normalu, kad ir bruožai pasikeitė. Tik negalvojau, kad taip greitai viskas įvyks“, – prisipažįsta ji.

Anksčiau 140 kilogramų svėrusi Rima sako, kad problemų su sveikata neturi. Įdomu ir tai, kad mitybos planą ji susikūrė pati.

„su sveikata neturiu jokių problemų. Valgau subalansuotą maistą. Daug kas klausia, kas man sudarė mitybos planą – niekas kitas, tik aš pati. Jokio skrandžio man niekas nemažino, viskas padaryta mano darbu. Valgau kiaušinio baltymus, liesą paukštieną, daržoves, pirmoje dienoje pusėje – keletą vaisių, liesa varškę“, – dėsto ji.

Paklausta, ar po šių išorinių pokyčių pasikeitė ir santykiai su 39-eriais metais vyresniu vyru Vidu, Rima neslepia dabar sulaukianti daugiau sutuoktinio dėmesio.

„Daug kas pasikeitė. Juk keičiasi ne tik mano išvaizda, bet ir vidus, mąstymas, siekiai, tikslai, norai, svajonės. Viskas keičiasi. Vyras, aišku, labai džiaugiasi, kad žmona, kuri kažkada nepaėjo, buvo mėsos kalnas, dabar – juda, tvarkosi, puošiasi. Net draugai sako: „Žiūrėk, tu jau už mane mažiau sveri“. Kiti irgi pastebi, kad esu vikresnė. Sulaukiu komplimentų – iš vyro ypatingai daug. Gerų žodžių sulaukiu ir iš vaikų, dabar jie nori, kad aš ateičiau į mokyklą, o anksčiau to nenorėjo. Jie gėdijosi manęs, nes buvau stora“, – atvirauja moteris.

„Anksčiau nežinojau, ką reiškia būti aktyviu žmogumi, dabar jau juo tampu ir džiaugiuosi. Net ir santykiai su vaikais pasikeitė, viskas tapo glaudžiau. Aišku, dėl to atstumo būna sunkoka. Esu labai dėkinga savo vyrui, kuris prižiūri, pavalgydina mūsų vaikus, nors jam jau yra 79-eri. Nepaisant to, jis viską spėja, sugeba tvarkytis“, – gerų žodžių sutuoktiniui negaili ji.

Bene didžiausias gyvenimo džiaugsmas Rimai yra jos šeši vaikai. Vyriausiajai dukrai – jau 19-ika, ji yra Krašto apsaugos savanorė, o pačiai mažiausiajai – dukrai Europai – jau 4-eri.

„Visi šeši bendri mudviejų su Vidu vaikai yra savi ir labai mylimi. Vyriausioji dukra planuoja stoti į Karo akademiją. Ji yra labai gera, iš pradžių negalėjau iš jos imti pinigų, tačiau ji man pasakė: „Mama, jeigu aš tau noriu padėti, reiškia tu man suteikei sparnus“. Tai buvo pats didžiausias komplimentas, kokio esu sulaukusi. Kita dukra yra gabi dailėje – visai kaip aš, kuomet buvau moksleivė ir baigiau dailės mokyklą Šiauliuose“, – džiaugiasi moteris.

„Visi mano vaikai gabūs, turi tikslų, o kažkada buvo prognozuojama, kad mano dukros bus prostitutės, o sūnūs – kaliniai. Va, tokia lietuvių nuomonė buvo išsakyta. Žodžio laisvė“, – stebisi pašnekovė.

Pasiteiravus, kokie žmonių komentarai ją žeisdavo labiausiai, Rima neslepia, kad jai visada nemalonu matyti tiesos neatitinkančias istorijas apie save ar savo artimuosius.

„Niekas negalėjo patikėti, kad esu normali moteris. Daug kas net sakė, kad neva baigiau pagalbinę mokyklą, nors iš tikrųjų esu baigusi progimnaziją, vėliau vidurinę. Nors aukštojo mokslo nepasiekiau, tačiau profesinio rengimo centre esu įgavusi specialybę.

Kai kurie žmonių komentarai žeidė, nes tai buvo šmeižtas. Tačiau vienas anonimas kažkada po vienu straipsniu, kai numečiau pirmuosius 20 kilogramų, rusiškai parašė: „Lašiniai – jėga, sportas – kapai“. Šį komentarą aš visada prisimenu, jis visada man prieš akis. Šis komentatorius manęs nei apšmeižė, nei įžeidė, jam esu dėkinga. Tai, ko gero, vienintelis žmogaus komentaras, kuris mane motyvavo. Labiausiai erzina žmonių išsigalvojimai, kad aš neva esu apsileidėlė, apaugusi utėlėmis. Nesuprantu, kas gali tai rašyti, matyt, tik nelaimingi žmonės. Tai nėra malonu, bet jau pripratau“, – DELFI pasakoja Rima.

Moteris džiaugiasi, kad negatyviomis emocijomis jai gyventi neleidžia draugai, kurie, reikalui esant, gali bet kada ištiesti pagalbos ranką.

„Šiauliuose gyvenu draugo bute. Už šią paslaugą nemoku nieko ir esu šiam draugui labai dėkinga. Būna, kad ir po tris savaites ten išbūnu. O tuose Šiauliuose būnu tik dėl sporto, dėl darbo. O dėl ko daugiau? Jei važinėčiau kasdien namo, tai išleisčiau be proto daug pinigų. Aš negaliu sau leisti tiek važinėti. Ačiū likimui, kad turiu tokį draugą, kuris leidžia pas jį gyventi. Sunkiausia viso to dalis yra ta, kad ilgą laiką būnu be šeimos, tai yra blogiausia dalis, kad pagaliau sutvarkyčiau save“, – tikina ji.

„Planuoju vasarą išvykti į užsienį, padirbti sezoninių darbų. Gal į Norvegiją, žuvų fabriką, nes dabar, kai kūnas sustiprėjo, žmonės man ėmė siūlyti darbą. Anksčiau man žmonės sakė, kad jo nesiūlydavę, nes manė, kad nepajėgsiu, bet dabar su tuo lengvai susidoročiau. O tai didelis komplimentas“, – sako pašnekovė.

Rima išduoda, kad šalia jos šiuo metu yra artimas jai žmogus, kuris ją labai palaiko ir vertina. „Turiu dvasiškai artimą žmogų, su kuriuo planuoju praleisti šiek tiek laiko. Dar nenoriu per anksti reklamuotis, nes turiu gerbti to žmogaus privatumą“, – mįslingai kalba ji.

Pasiteiravus, ar dėl tokios draugystės neprieštarauja jos sutuoktinis, Rima tikina, kad tikrai ne.

„Ne, vyras dėl to neprieštarauja. Aš jam pasakiau, kad turiu išvažiuoti ir būsiu ne viena, o jis mane išleido. Jis manimi pasitiki, kodėl neturėtų? Jis ir pats sako, kad gyvenime turėjau daug sunkumų, todėl, jei man dabar reikia, išleidžia“, – sako ji.

„20-imt metų kartu su vyru – jau iš tikrųjų daug. Pradžioje, kol neturėjome vaikų, viskas klostėsi gana ramiai, bet po to prasidėjo vaikai, todėl sunkiai išgyvenome. Vargo buvo daug, tų apsisaugojimo priemonių nelabai žinojau... Yra toks dalykas, kad aš niekaip negalėdavau padaryti aborto. Visi sako, kad tiek vaikų prisigimdžiau dėl pašalpų, tačiau tai netiesa. Paprasčiausiai tai lėmė mano įsitikinimai. Aš esu tikintis žmogus ir užmušti taip paprastai gyvybę – ne man. Džiaugiuosi, kad juos visus mes turime su vyru. Tikrai turiu nuostabius vaikus ir šeimą, nesigailiu dėl nieko, nors ir buvo vargo. Žmonėms tiek vaikų gali atrodyti neįtikėtina, ne kiekvienas tam ryžtųsi, tačiau net ir mano vaikai sako, kad jei būtume buvę labai turtingi, mes nebūtume tuo, kuo esame šiandien. Mano vaikai man niekada gyvenime nėra priekaištavę, kad neva jų yra per daug, jog mes sunkiai gyvename, kad aš per daug jų prisigimdžiau. Kiekvienas vaikas žino savo gimimo istoriją“, – šypteli Rima.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)