Susirūpinę savo duomenų apsauga jie skelbė: „Reaguodamas į naują „Facebook“ politiką, aš patvirtinu, kad visiems mano asmens duomenims, nuotraukoms, piešiniams, korespondencijai, ir kt. yra taikomos autorių teisės (Berno konvencija). Dėl komercinio naudojimo visko, kas paminėta, kiekvienu konkrečiu atveju reikia mano raštiško sutikimo.

„Facebook“ dabar yra akcinė bendrovė. Todėl primenu visiems socialinio tinklo vartotojams, kad ir jūs įdėtumėte tai į savo puslapius kaip „privatumo nuostatas“ (pranešimo puslapyje užteks net vieno karto); to nepadariusieji savaime leisite bet kokį duomenų iš jūsų puslapio (nuotraukų, žinučių ant sienos, puslapio informacijos ir kt.) naudojimą ir negalėsite reikšti pretenzijų.

Visi, kas skaito, galite nukopijuoti tai ant savo sienos „Facebook“, taip jūs būsite apsaugoti autorinių teisių įstatymo. Šiame komunikate įspėjame „Facebook“, kad griežtai draudžiame atskleisti, kopijuoti ir platinti mūsų asmeninę informaciją, arba kitos neteisėtos veiklos atžvilgiu profilius socialiniame tinklalapyje“.

Žinutė socialiniame tinkle

Pastebėta, kad, itin rimtai į šią akciją pažvelgusi O. Pikul-Jasaitienė iš savo paskyros bereikšmę žinutę bei atskirą kreipimąsi į žurnalistus po kurio laiko pašalino. Pasirodžius šiai publikacijai dainininkė pati susiekė su DELFI redakcija ir neigė, kad apskritai tokią žinutę buvo paskelbusi ir vadino tai „melaginga informacija“.

O E. Žičkus, net sulaukęs bičiulių pastabų, kad tai blefas, ją vis tiek paliko. Vyras teisinosi „nelabai žinantis, kaip yra iš tiesų“, bet paliekantis ją dėl „viso pikto“.

Kai kurie žinomi žmonės šį it virsusas plitusį atsišaukimą pavertė smagiu pokštu. „Reaguodama į naują „Facebook" politiką, aš patvirtinu, kad visi mano asmens duomenys, nuotraukos, piešiniai (tokių, atrodo, nėra, bet ką žmogus žinai, kas bus ateityje, gal imsiu piešti), korespondencija ir
kt., skelbta FB, yra atviri. Visa, kas paminėta, gali būti naudojama visur, ir komerciniais tikslais taip pat (...), – savo paskyroje skelbė ekonomistė Aušra Maldeikienė.

Humoristas Haroldas Mackevičius juokavo, kad jo asmens duomenims „taikomas Maišiogalos susitarimas“.

Advokatės komentaras: žinutės platinimas „Facebook“ profilyje neturi jokios realios reikšmės

Kaip DELFI aiškino advokatų kontoros „Triniti“ partnerė, advokatė Vilija Viešūnaitė, dalinimasis minėta žinute plinta nes dauguma nežino, kad asmens intelektinė nuosavybė būtų saugoma, nereikia atskirai apie tai pranešti. Tiek LR autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas, tiek tarptautinių sutarčių nuostatos yra taikomos nepaisant to, ar asmuo praneša, jog jo kūrinys yra autorių teisių objektas ar ne. Kitais žodžiais tariant, egzistuoja autorystės prezumpcija. Taigi bendra taisyklė teigia, jog kūrinys yra saugomas, jeigu nėra nustatyta kitaip.

Advokatė Vilija Viešūnaitė

Anot advokatės, „Facebook“ naudojimosi taisyklių intelektinės nuosavybės apsaugos nuostatos nesikeičia jau daugiau nei metus, o
naujosios nuostatos yra orientuotos į taip vadinamų „slapukų“ ir kitų asmens
duomenų naudojimą, kurie nėra susiję su autorių teisių apsauga. Naujai
priimtomis nuostatomis „Facebook“ siekia kuo aiškiau pateikti, kokiu tikslu bus renkami asmens duomenys ir kokių naujovių įgyvendinimui tie asmens duomenys bus
skirti. Dėl to, manytina, kad tokia „Facebook“ politika yra labiau sveikintina, nei kritikuotina.

Pašnekovės teigimu, minėta „Facebook“ naudojimosi politika nustato, jog asmuo, naudodamasis „Facebook“, sutinka suteikti neišimtinę, perleidžiamą, neatlygintiną ir visame pasaulyje galiojančią licenciją naudoti intelektinės nuosavybės objektus paskelbtus ar susijusius su „Facebook“ (pavyzdžiui, nuotraukas). Tačiau šis naudojimas galimas tik tuo atveju, jeigu jį (dalinimąsi su visais asmenimis) leidžia pats naudotojas savo privatumo bei programų nustatymuose. Taigi, jeigu naudotojas nepageidauja, kad „Facebook“ naudotų jo nuotraukas kokiu nors būdu – reikėtų tai
nustatyti privatumo nustatymuose.

Bet kokiu atveju, visuotinai pripažįstama bendra taisyklė teigia, jog autorių teisėmis saugomo kūrinio negalima naudoti be autoriaus sutikimo ir nenurodant to autoriaus. Todėl nei „Facebook“,
nei kiti asmenys negali komerciniais tikslais naudoti nuotraukų ar filmuotos medžiagos be autoriaus sutikimo.

„Apibendrinant galiojantį teisinį reguliavimą ir naująsias „Facebook“ taisykles, galima teigti, kad minėtos žinutės platinimas „Facebook“ profilyje neturi jokios realios reikšmės – autorių teisės ir jų objektai yra saugomi bet kokiu atveju“, – apibendrino advokatė Vilija Viešūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)