Trečiadienį Nacionalinės lygybės ir įvairovės forumas, kuriam priklauso ir asociacija LGL, kartu su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba Vilniuje organizavo Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus, kurių metu apdovanoti labiausiai lygybės ir įvairovės srityje nusipelnę asmenys, organizacijos, iniciatyvos. Vaivorykštės nominaciją pelnęs, tačiau apdovanojimo negavęs režisierius Romas Zabarauskas, jau senokai atvirai šneka apie savo orientaciją ir lygias homoseksualų teises.

– Kaip manai, kada žymūs Lietuvos žmonės pradės atsiskleisti ir nebijos viešai kalbėti apie savo orientaciją?

– Mes turime vieną sėkmės istoriją – tai Ruslanas Kirilkinas. Aš tikrai manau, kad jis dėl to labai nusipelnęs homoseksualų bendruomenei. Ruslanas nevengia atvirai kalbėti apie savo homoseksualumą bei savo santykius. Tai ištikro padeda, ypač jo auditorijoje, pakeisti žmonių mąstymą.

Manau, kad pastaraisiais metais Lietuvoje įvyko lūžis. Garsūs žmonės pradėjo kalbėti apie LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualūs ir transeksualūs žmonės) lygiateisiškumą ir palaiko šią bendruomenę. Tokie žmonės kaip Justė Arlauskaitė, Erica Jennings, Paulius Ambrazevičius, Agnė Jagelavičiūtė išsakė savo paramą ir palaikymą. Jie atkreipia dėmesį į šias visuomenei opias problemas apie tai kalbėdami.

Tiesą sakant, labai norėčiau matyti ir daugiau žmonių, kurie atsiskleistų kaip LGBT, nes jų tikrai yra daug. Pramogų pasaulyje bene kas trečias...

– Žymūs žmonės formuoja visuomenės nuomonę.

– Aš pritariu ir norėčiau matyti daugiau žinomų Lietuvos žmonių, kurie pagaliau išdrįstų atvirai kalbėti apie save ir savo orientaciją, manau, kad kai kurie per daug baiminasi. Jau būtų pats laikas pasisakyti. Pati LGBT bendruomenė turi būti labiau pilietiška, įskaitant žinomus žmones. Jie turi pastovėti už save, nes tai normalu, taip turi būti.

– Lygybė yra viena pagrindinių Europos Sąjungos vertybių, vadinasi, žmonių teisės yra užtikrintos.  Kodėl ir ko, tavo manymu, bijo Lietuvos žvaigždės?

– Dauguma žinomų žmonių bijo, kad jie praras darbą. Pavyzdžiui, koks nors žinomas dizaineris paatvirautų apie savo orientaciją, tai politikų žmonos arba pačios politikės nebenorės siūtis drabužių pas jį. Arba kokio dainininko nebelaikys „širdžių ėdiku“ ir žmonės nustos lankęsi jo koncertuose...

Aš manau, kad tos baimės, viena vertus, yra nepagrįstos. Kita vertus, tada jau reiktų pagalvoti ir apie gyvenimo prasmę. Gal karjera – ne visada yra pagrindis gyvenimo tikslas, galbūt priešingai, kerjera pasisuktų visai kita linkme... Reikia patiems pakovoti už save ir tuo pačiu už kitus.

– Ką pati LGBT bendruomenė daro dėl žmonių teisių lygybės?

– LGBT bendruomenė – tai nėra baikerių klubas ar grupė žmonių, kuri susirenka į posėdžius ir sprendžia, ką daryti. Juk valstybė įstatymiškai sprendžia visus šiuos reikalus. Aš tiesiog galiu pasidžiaugti, kad vis daugiau žmonių atsiskleidžia ir jungiasi į bendruomenes, kad nebijo savęs parodyti „Youtube“ video klipuose, kad atsiveria savo artimiesiems, draugams bei pažįstamiems. Tai vienas pagrindinių būdų integruotis. Palinkėčiau to atsiskleidimo kuo daugiau, nes tai keičia visuomenės prožiūrį.

– Didelė dalis moksleivių patiria patyčias ar net smurtą mokykloje vien dėl bendramokslių spėjimo, kad jie gali būti kitokie. Ką daryti vaikams, esantiems tokioje situacijoje?

– Vaikams mokykloje žinoma yra sunku. Aš veikiausiai užaugau privilegijuotai. Mano šeima yra tolerantiška, augau Vilniaus mieste, kur aplinka irgi gana tolerantiška. Aš rekomenduočiau tokiems paaugliams ieškoti bendraminčių, kreiptis į socialinį darbuotoją, psichologą. Patyčios neturėtų būti toleruojamos. Svarbiausia yra bandyti. Vaiko teisių apsaugos institucijoje veikiausiai irgi yra visaip nusiteikusių žmonių, bet vis dėl to pamėgingti reikėtų. Juo labiau, kad tokiose institucijose vaiko teisės turėtų būti ginamos. Svarbu ir žinojimas, kad po mokyklos atvažiavus į didesnį miestą, atsiras daugiau bendraminčių ir palaikymo.

R. Zabarauskas sakė, kad jam norėtųsi girdėti daugiau žymių žmonių viešai šnekant apie savo seksualinę orientaciją.

„Nežinau, kaip paskatinti tuos žmones atsiverti, juk nepriversi jų kalbėti. Tačiau iš tiesų norėtųsi daugiau atsakomybės jausmo, juk žymūs žmonės daro labai didelę įtaką visuomenei ir norėtųsi, kad ta įtaka būtų teigiama. Jie jau yra žinomi, tai jie ir turėtų daryti gerus darbus“, - sakė režisierius. 

Kaip Lietuvoje, taip ir užsienyje žvaigždūnai vengia šnekėti apie savo asmeninį gyvenimą. Tačiau kai kurios sėkmingai karjeros laiptais kopiančios užsienio žvaigždžės nepabijojo atskleisti savo seksualinės orientacijos.

Samas Smithas – britų pop dainininkas

Samas Smithas

Šiuo metu dainų kūrėjas ir atlikėjas Samas Smithas yra savo karjeros kalno viršūnėje. Prestižiniuose muzikos apdovanojimuose aplenkęs tokius muzikos grandus kaip Pharellis Williamsą ir Johną Legend, S.Smith buvo pripažintas geriausiu atlikėju. Savo karjeros aukštumose esantis dainininkas visai neseniai dalyvaudamas Ellen DeGeneres pokalbių laidoje prisipažino, kad yra gėjus.

 
„Taip, esu gėjus. Tą žinojau būdamas ketverių“, – sakė S. Smithas. Hito „I'm not the only one“ atlikėjas atviravo kartais juntantis netradicinės orientacijos žmonių spaudimą apie savo potraukius vyrams kalbėti dažniau ir garsiau.

Ellen DeGeneres – amerikiečių komikė, aktorė, laidų vedėja

Ellen DeGeneres su partnere Portia de Rossi

Amerikiečių komikė, televizijos laidų vedėja ir aktorė, geriausiai žinoma kaip pokalbių šou „The Ellen DeGeneres Show“ vedėja. Dar 1997-aisiais E. DeGeneres viešai prakalbo apie savo orientaciją. Dėl to ji prarado daugybę darbo pasiūlymų, tačiau po kelerių metų depresijos į viešumą ji sugrįžo stipri ir determinuota. Šiuo metu ji yra vienos žiūrimiausių laidų vedėja ir toliau skatinanti žmones nebijoti šnekėti apie jų seksualinę orientaciją.

Nepaisant savo orientacijos E. DeGeneres yra laimėjusi keliolika „Emmy“ apdovanojimų.

Ellen Page – kanadiečių aktorė

Praėjusių metų pabaigoje 26-erių aktorė Ellen Page žmonių teisių kampanijos metu rėžė įkvepiančią kalbą. „Aš čia, nes aš esu lesbietė,“ – kampanijos žiūrovams sakė jauna moteris.

„Aš stoviu čia, būdama aktore ir reprezentuoju dalį kino indutrijos, kuri daro spaudimą visiems mums. Ši industrija kuria standartus, kuriais vėliau gyvena paprasti žmonės, kaip gyvenau ir aš. Visi aplink nurodinėjo, kaip reikia gyventi, vaidinti, rengtis ir kuo būti. Ilgą laiką bandžiau visa tai nuo savęs nustumti ir būti savimi, klausyti savo širdies, nors tai buvo labai nelengva. Bet pagaliau nusprendžiau atsiskleisti. Aš tikiu, kad drauge galime padaryti daugiau, todėl aš esu čia“, – kalbėjo aktorė.

Savo kalba jauna moteris sužavėjo ir įkvėpė ne vieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)